Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više neće moći


Ne zna se na što ZAMP potroši 
svaku četvrtu kunu

gramofonska ploča
Foto: Borna Filić/PIXSELL
24.07.2014.
u 18:20

Zbog direktive EK ZAMP će morati objavljivati detaljne izvještaje

ZAMP će zbog Direktive Bruxellesa o kolektivnom ostvarivanju autorskih prava, usvojene u veljači, od iduće godine objavljivati strukturu svojih troškova. Riječ je o podacima koji su se dosad tretirali kao najbolje čuvana tajna.

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) kao udruga građana, sukladno Direktivi EK, uskoro će početi objavljivati detaljnu strukturu troškova – ističu u HDS-ZAMP-u. Iako je ZAMP lani imao rekordan prihod od 104,6 milijuna kuna, u njegovu javno objavljenom financijskom izvješću samo je za 927.000 kuna objašnjeno na što su potrošene.

Taj je novac podijeljen kroz četiri natječaja nezavisnim projektima, njih ukupno 90. Za svaki projekt naveden je naziv, nositelj projekta i dodijeljeni iznos. O tome na što je potrošen ostatak novca, nema detaljnih informacija. Navode se tek tri tipa troškova. Svaka četvrta prikupljena kuna, odnosno 24,98 milijuna kuna, otišla je za plaće i ostale troškove rada ZAMP-a; 7,17 milijuna kuna odbici su za socijalnu i kulturnu namjenu, a neto iznos koji se razdjeljuje autorima iznosi 72,43 milijuna kuna. U ZAMP-u su nam na to odgovorili da su smanjili troškove hladnog pogona sa 24,26 na 23,89 posto troškova. Ističu da članovima HDS-a omogućavaju uvid u sve troškove te kako nisu trgovačko društvo da bi javnosti mogli dati jednostavne odgovore.

– Novac koji se raspodjeljuje privatni je novac skladatelja – članova društva, nisu posrijedi javna sredstva RH ili poreznih obveznika – ističu u ZAMP-u.

Ipak, otkrili su da u HDS-u, pa tako i ZAMP-u, radi 25 zaposlenih. Navode da je za njihove plaće lani isplaćen 5,01 milijun kuna. Ističu i da je dio djelatnosti izdvojen tvrtkama i pojedincima.

– Većina njih radi u tvrtki Emporion usluge, ali u poslovne procese uključen je još niz pojedinaca koji nisu u radnom odnosu, već rade povremeno, na temelju ugovora o djelu, poput zastupnika koji kontaktiraju vlasnike objekata na terenu ili su zaposlenici tvrtki koje na temelju ugovora obavljaju poslove za HDS kao što su odvjetnički uredi, IT i savjetodavne tvrtke i slično – objašnjavaju u ZAMP-u.

Dodaju da je HDS vlasnik tvrtke Cantus koja ima četiri zaposlenika i promet od 2,88 milijuna kuna.

– Svi navedeni rade na lokacijama u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te u prostorima od kojih su neki u vlasništvu HDS-a, a neke HDS unajmljuje – zaključuju u HDS-ZAMP-u.

Komentara 17

NE
nesanica
18:29 24.07.2014.

kak se ne zna , a predsj...... ivo.....lijepo ime Hrvatsko

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
19:59 24.07.2014.

Ovo je tolika količina zamračenog otetog novca da mu ni ona famozna gospodarska komora nije ravna. Izmislili si također sinekure za rodbinu i prijatelje, funkcije i savjetovanja i peri novcee.

SU
superfinta
19:11 24.07.2014.

Mozda svaka cetrvta kuna ljeze na tajni racun za financiranje kampanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije