Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori s eu

Ne zna se kada će pregovori završiti, no u EU ulazimo 2012.

jadranka kosor (1)
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
1/5
30.06.2010.
u 15:17

Premijerka Kosor otvaranje posljdnjih poglavlja nazvala zadnjim 500 metara maratona, a ministar Jandroković utrkom 110 metara s preponama.

- Ovo je posljednjih 500 metara u maratonu koji se zove pregovori o ulasku u EU, a tih 500 metara bit će teško i zahtjevno, ali sigurna sam da ćemo to uspješno savladati' - optimistično je kazala premijerka Jadranka Kosor nakon međuvladine konferencije na kojoj su otvorena preostala tri pregovaračka poglavlja u pregovorima RH s Unijom, a zatvorena dva iznimno važna poglavlja.

>>Jandroković: Nakon uspješnog maratona pred posljednjih smo 110 metara utrke s preponama

Naglasila je kako očekuje još jednu međuvladinu konferenciju već u srpnju. Zahvalila je pritom svima koji su pridonijeli da se otvore ova tri zahtjevna poglavlja kao i španjolskom predsjedništvu EU. Premijerka kaže da vjeruje da će Hrvatska dosegnuti zacrtani cilj - završetak pregovora u tehničkom dijelu do kraja godine, a već početkom 2011. i potpisati pristupni ugovor i krenuti u završnu fazu procesa. Optimistično raspoložena istaknula je zadovoljstvo što su prepoznati napori RH u nekoliko vrlo važnih segmenta koji čine poglavlje 23. Posebno joj je drago da je glavni haaški tužitelj prepoznao napore koje je Hrvatska činila kao dio radne skupine.

- Ta skupina i danas radi u svim smjerovima i mi ćemo i dalje podnositi izvješća o radu te skupine profesionalaca, nastavila je Kosor. Izrazila je zadovoljstvo učinjenim u borbi protiv korupcije. U 2009. smo imali ukupno 138 posto više presuda za kaznena djela korupcije i organiziranog kriminala. To je izniman podatak i borba se nastavlja u jačanju rada institucija i neovisnosti institucija u Hrvatskoj od DORH-a, USKOK-a i policije.

"Protiv korupcije bez milosti"
Najavila je daljnju borbu protiv korupcije ''bez milosti i bez obzira na ime i prezime''. Vjeruje da je taj snažni impuls sigurno bio jedan od kamenčića u slaganju odluke o otvaranju poglavlja 23. Najavila je da će Vlada na sjednici u četvrtak donijeti zaključak o osnivanju nekoliko podskupina vezano za poglavlje 23, koje će posebno intenzivno raditi na ispunjavanju mjerila u sektorima koje obuhvaća ovo pregovaračko poglavlje.

Timovi će danonoćno raditi na ispunjavanju preostalog 21 mjerila za zatvaranje poglavlja pa je premijerka optimistična u pogledu izvršenja zadatka u zadanom roku od svega nekoliko mjeseci. Obvezat će i glavnog pregovarača da o poslu jednom mjesečno izvještava Vladu.

Posebno je naglasila njegovanje dobrosusjedskih odnosa s osvrtom na dobru suradnju s premijerom Slovenije Borutom Pahorom.
- U srpnju prošle godine malo tko nam je davao šanse da ćemo uspjeti, a osobito meni. Naši su susreti praćeni s dosta skepse i podozrenja - nastavila je Kosor.

Međutim, način kako su građeni mostovi pomogli su razriješiti tako komplicirana pitanja kako razriješiti granične sporove. Našli smo model i odvojili pregovore od rješavanja graničnoga pitanja, nastavila je vidno raspoložena premijerka.
- Sada imamo otvorena sva 33 poglavlja, a zatvorenih 20 i očekujemo zatvaranje još nekoliko poglavlja na srpanjskoj konferenciji, ako bude održana - nastavila je.

Novi zakoni idu u Sabor

Pohvalila se da, otkako je počela pregovarati s premijerom Pahorom, Hrvatska je u godinu dana otvorila i zatvorila više poglavlja nego u protekle četiri godine.
- Već sutra u saborsku proceduru bit će poslani zakoni koji se naslanjaju na izmjene Ustava i tiču se prilagodbe Europskoj uniji - najavila je Kosor. U Vladi, uvjerava, intenzivno se radi na pripremi povlačenja sredstava osiguranih u strukturnim fondovima, a riječ je o 3,5 milijardi eura za dvije godine. To je velik posao, kazala je, i trebamo se za to pripremiti. Na suradnju je pozvala oporbene političke stranke i lokalne jedinice vlasti, kako bi se osigurana sredstva što bolje iskoristila.

- Želimo da Hrvatska kao 28. članica EU bude konkurentno, agilno i dinamično i perspektivno gospodarstvo, istaknula je Kosor i iskoristila priliku pozvati sve političke snage da podupru njezin program gospodarskog oporavka. Pohvalila se zatvaranjem poglavlja o javnoj nabavi i porezima, što je uslijedilo nakon objedinjavanja sustava javne nabave.
- To je važno mjesto gdje će se štedjeti, a bilo je teško provesti tu odluku, jer je bilo čak i otpora ujedinjavanju javne nabave - podijelila je s javnošću Kosor pa ponovila da će se u proračunu iduće godine uštedjeti čak 330 milijuna kuna temeljem te odluke.

Nakon uspješnog maratona pred posljednjih smo 110 metara utrke s preponama

Komentara 128

HA
Haurvatat
18:03 30.06.2010.

dobro ajde, te zadnje metre ćemo proći nadrkani, izyebani, bosi, gladni, žedni, šepavi, ćoravi, tupi a zadnji metar će nam pasti topnički dnevnik na glavu i cilj nebu prošli. ipak mi sa masonima imamo posla.

OB
-obrisani-
18:20 30.06.2010.

....kao osjedjela i ošišana Ava Karabatić, ništa bolja, a ni pametnija.....

OB
-obrisani-
17:23 30.06.2010.

Neki ljudi još uvijek ne kuže da nismo Norveška, nemamo naftu. Niti smo Švicarska, banke smo prodali. Stoga, ili EU ili crna rupa na zemljopisnoj karti, nema trećeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije