Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELE BITI ODGAJATELJ

Ne žele u prosvjetu: Sve manji interes za upis na učiteljske studije

ČAKOVEC
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL;
1/3
22.11.2019.
u 12:40

Traženo je postalo zanimanje odgojitelj, pa Učiteljski fakultet najavljuje povećanje upisnih kvota. Predlaže se da i učitelji mogu raditi s djecom u vrtićima

Visoka učiteljska škola u Čakovcu je prije dvadesetak godina upisivala preko 80 studenata koji su htjeli postati učitelji, a broj prijava kandidata penjao se na više od stotinu. No, ove godine ostao je velik broj nepopunjenih mjesta. Trendovi se očito mijenjaju i biti učitelj više nije toliko popularno kao prije nekoliko desetljeća.

Učiteljski fakultet je na svom Odsjeku u Čakovcu uspio popuniti samo redoviti i izvanredni odgojiteljski studij, dok je na učiteljskom studiju ostalo 37 slobodnih mjesta, odnosno 74 posto! Od 50 planiranih, upisali su samo 13 studenata, budućih učitelja. U Petrinji su također popunjeni redoviti i izvanredni odgojiteljski studiji, a na učiteljskom je ostalo je 25 slobodnih mjesta ili 55 posto. Učiteljskom fakultetu je u središnjici u Zagrebu ostalo još devet mjesta za učiteljski studij s njemačkim jezikom.

- Bez obzira što načelno Učiteljski fakultet, pa i Odsjek u Čakovcu, mogu biti zadovoljni ako se radi usporedba s upisima na druga visoka učilišta, uprava je itekako svjesna da su niska prolaznost na maturi iz matematike s jedne strane, kao i velika nezapošljivost učitelja, posebice posljednjih godina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj s druge strane, uzeli danak poglavito u ovoj akademskoj godini, iako je trend bio naznačen već u prošloj akademskoj godini jer je popunjenost kapaciteta na učiteljskom studiju tada bila na oko 70 posto - odgovara prof. dr. sc. Blaženka Filipan-Žignić, prodekanica za poslovanje, studij i studente na Odsjeku u Čakovcu.

Velik broj učitelji koji su iz godine u godine završavali studij u Čakovcu doveo je do suficita, pa je bilo teško dobiti posao u školi na neodređeno. Neki su učitelji tako godinama radili po zamjenama. U Međimurju je, istina, na burzi 20 nezaposlenih diplomiranih učitelja razredne nastave, no škole vape za nastavnicima matematike, fizike, stranih jezika...

Posebno pak je traženo postalo zanimanje odgajatelja, koji se također školuju na Učiteljskom fakultetu. Najavljenim izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju predviđa se čak i zapošljavanje učitelja na radnim mjestima odgojitelja, čemu se ovih oštro usprotivio Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju. Na Učiteljskom fakultetu najavljuju neke promjene oko upisnih kvota i programa u sljedećoj akademskoj godini 2020./21.

- Tu prvenstveno mislimo na razvijanje i uvođenje novih smjerova, studija engleskog jezika odnosno modula cjeloživotnog obrazovanja, na učiteljskom studiju u Čakovcu kako bismo postali konkurentniji te omogućili da naši budući učitelji steknu dodatne kompetencije i time postanu prepoznatljiviji na tržištu rada - ističe.

Od sljedeće godine povećat će kvote za odgojiteljski studij, posebice u Čakovcu i Petrinji, gdje su i izraženije potrebe. 

VIDEO: Prosvjed šutnje prosvjetnih sindikata

Komentara 1

RO
ronyday
17:02 22.11.2019.

a koga će učiti kada je djece sve manje a prosvjetara previše. Uz to pitanje je kratkog vremena kada će se školovanje obavljati preko interneta. Što će tada ti učitelji sa tim diplomama koje nigdje ništa ne vrijede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije