Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kult nerada?

Ne žele u polje pa poslodavci moraju angažirati sezonce iz Srbije

zavod
Branimir Bradarić
17.03.2010.
u 16:21

Uvijek bih volio uzeti domaće ljude, ali kako kada neće ili traže više od sto pedeset kuna dnevnice, koliko im nudim, kaže jedan od vinar iz Iloka.

Iako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji u siječnju bilo prijavljeno 19.489 nezaposlenih, mnogi još uvijek biraju poslove.

Naime, česti su slučajevi, pogotovo u pograničnim područjima županije, gdje nezaposleni odbijaju sezonske poslove u poljoprivredi, vinogradarstvu i vinarstvu zbog čega su poslodavci prinuđeni angažirati radnike iz Srbije.

– Javna je tajna da u Iloku dobar dio tih sezonskih poslova obavljaju sezonci iz Srbije. I ja sam bio prinuđen angažirati radnike iz Srbije jer u Iloku nisam mogao naći radnike koji bi radili u vinogradu – rekao nam je jedan vinogradar iz Iloka.

Kaže da sezonci iz Srbije rade za dnevnicu od 120 do 150 kuna te da za taj novac dio nezaposlenih Iločana ne želi raditi.

- Uvijek bih volio angažirati domaće ljude, ali kako kada neće ili traže mnogo više novaca.

Dragutin Glasnović, predsjednik županijske organizacije Zajednice povratnika, kaže da je i sam čuo za ovakve slučajeve u pograničnim dijelovima županije, no da ga takva pojava ne čudi.

– Nažalost, kod nas se mnogo više radilo na kultu nerada nego rada koji je danas obezvrijeđen – smatra Glasnović.

Pročelnica vukovarskog Zavoda za zapošljavanje Jasna Kolar kaže da nezaposlena osoba ne smije odbiti ponuđeni posao ako je on u okviru znanja, vještina i kompetencija nezaposlene osobe.

- Kad netko odbije ponuđeni posao, odmah ga se briše sa evidencije nezaposlenih osoba – zaključila je Kolar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije