Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendumske inicijative

Ne žele reći koliko su prikupili potpisa

29.05.2018.
u 06:35

U inicijativi Narod odlučuje uvjereni su da su prikupili dovoljno potpisa za referendum o izmjeni izbornog sustava, a točan broj objavit će idućih dana.

Rok za prikupljanje potpisa za referendumske inicijative o izmjeni izbornog sustava i istupanju iz Istanbulske konvencije protekao je u nedjelju, no iz dviju inicijativa još uvijek taje koliko su potpisa prikupili. Koordinator inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot sazvao je jučer konferenciju za novinare, s koje je zahvalio volonterima i poručio kako vjeruju da imaju 374.740 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava.

– Potpisi se broje, vjerujemo da ih imamo dovoljno, no ne želimo unaprijed izlaziti s projekcijama. Kada budemo znali točan broj, obavijestit ćemo javnost, a to će biti idućih dana – kazao je Troskot.

Tijesan rezultat

Još se jednom požalio na opstrukciju dviju najvećih stranaka i zaključio kako se u situaciji kada su protiv izmjena izbornog sustava HDZ, SDP i GONG, ne treba čuditi što je Hrvatska pri dnu ljestvica konkurentnosti i BDP-u po stanovniku. Troskot je potvrdio i da inicijativa priprema ustavne tužbe protiv Rijeke i Samobora jer su, kako je rekao, u tim gradovima bili opstruirani pa se građani nisu mogli izjasniti o potrebi raspisivanja referenduma.

1/11

U krugu bliskom inicijativi Narod odlučuje jučer se neslužbeno moglo čuti kako se potpisi još broje i kako bi krajnji rezultat mogao biti poprilično tijesan. Podsjetimo, nakon što prebroje glasove i predaju potpisne knjige, inicijative očekuje i provjera državne uprave, u kojoj bi dio potpisa mogao otpasti.

‘HDZ će imati sluha’

O tijesnim rezultatima inicijative za promjenu izbornog sustava bruji se i u političkim kuloarima. Posebnu pozornost ishodu ove inicijative posvećuju, očekivano, zastupnici nacionalnih manjina. ‘Manjinci’ vjeruju da će referendumska pitanja koja bi im znatno smanjila ingerencije zaustaviti Ustavni sud, čak i ako se pokaže da je prikupljeno dovoljno potpisa. Ipak, potpisali su i prijedlog ustavnih promjena, što ih je u saborsku proceduru prošlog tjedna uputio SDP.

Po SDP-ovoj inicijativi, na referendumu se ne bi smjelo odlučivati o ljudskim i manjinskim pravima, a u toj stranci kažu kako bi se predložene promjene primijenile i na inicijative koje su u tijeku. No, ako bi to bio uvjet da njihov prijedlog podrži i HDZ, kažu kako na tom rješenju ne bi inzistirali. Iako je riječ o oporbenom prijedlogu, zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin uvjeren je da bi ga mogao podržati i HDZ.

– Suludo je da se direktna demokracija doživljava kao nešto što društvo, umjesto naprijed, vuče natrag. Siguran sam da će HDZ, s kojim smo u koaliciji i Vlada koju podržavamo imati sluha za pitanja manjinskih ljudskih prava. Bilo bi lijepo da jednom u korist humanističkog pristupa prema drugačijima HDZ i SDP budu zajedno – kaže Radin. U HDZ-u, međutim, o predloženim ustavnim promjenama jučer nisu bili spremni govoriti. 

Ključne riječi

Komentara 21

TR
trumpveliki
06:40 29.05.2018.

Hrvatska na prvom mjestu.Hrvati moraju odlučivati o sebi a ne mafija.Anti Koze Nostra referendum je uspio.

Avatar nekakav
nekakav
07:36 29.05.2018.

kad je gong u pitanju, i kad je on protiv nečega, ona znate da ta inicijativa ima neku težinu i vrijednost.

Avatar 123456
123456
06:46 29.05.2018.

kad manjinci, hdz i sdp pušu u isti rog jasno je koliko je sati - bliži se ponoć i totanli mrak!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije