Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODVJETNICA SUDA EU

'Ne žele migrante, a kvote za strance povećali 477%'

Migranti
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
02.11.2019.
u 17:18

Države Višegradske skupine ne žele migrante iz kampova u Italiji i Grčkoj

Mađarska, Poljska i Češka povrijedili su zakone EU kad su odbile sudjelovati u europskom planu relokacije migranata iz kampova u Grčkoj i Italiji po sistemu kvota, mišljenje je neovisne odvjetnica Suda Europske unije Eleanor Sharpston. Europska komisija pokrenula je 2017. postupak protiv te tri države koje su zatvorile vrata izbjeglicama i, tvrdi, prekršile obveze i načelo solidarnosti te ih uputile na Sud EU.

Mišljenje neovisne odvjetnice, pravnog stručnjaka koji se imenuje kao pomoć pri svakom predmetu, dolazi samo dan nakon što su mediji otkrili da – iako se prozvane države javno drže antimigrantskog smjera – zbog potreba industrije, potiho povećavaju kvote za strane radnike pa je tako Mađarska od 2015. do danas povećala broj radnih dozvola za strance za čak 477 posto (od 13 tisuća na 75 tisuća dozvola) najviše za one iz Vijetnama, Kine i Indije. Na jednoj od lokacija u vlasništvu MOL-a, 160 km sjeveroistočno od Budimpešte, tako je niknulo naselje za 2500 stranih radnika.

Tri države upućene na Sud EU branile su svoju odluku argumentima da bi ih to spriječilo u očuvanju reda i mira te ugrozilo nacionalnu sigurnost, što su elementi nacionalne, a ne EU domene. Neovisna odvjetnica pak smatra kako EU zakoni pružaju jamstva i mjere za zaštitu nacionalne sigurnosti, ali ne dopuštaju jednostranu derogaciju obveza. Legitiman interes država članica da zadrže socijalnu i kulturnu koheziju može se provoditi na druge, manje restriktivne načine od jednostrane odluke da se odbije provesti EU obveze. Zakoni o azilu, kao i odluka o relokaciji stipulira kako se nacionalna sigurnost i javni red moraju uzeti u obzir te da države mogu odbiti migranta ako imaju razloge smatrati ga opasnim. Ako bi se mehanizam relokacije pokazao neučinkovitim zbog velikog broja migranata, rješenje se moglo naći u suradnji i povjerenjem među državama članicama, ističe. 

Ključne riječi

Komentara 17

LA
larala
17:34 02.11.2019.

kakve veze imaju migranti sa potrebnom radnom snagom? merkelica ih je pozivala i sad ih želi uvaliti na leđa drugih država samo je pokazatelj koliko je eu politika promašena

PL
@ploto@
20:18 02.11.2019.

Pazi ti uvrnute logike .Nisu ovi muslimani iz Afrike i Azije došli raditi,nego živjeti na socijali.Ljudi koji vode institucije EU rade za vansjke centre moći,a protiv građana EU čiju sigurnost i prosperitet ugrožavaju.Petokolonaši i veleizdajnici.

Avatar Viktor999
Viktor999
18:49 02.11.2019.

Države Višegradske skupine su potpuno u pravu; njima trebaju radnici pa ih uvoze iz zemalja gdje ih ima-ne trebaju im paraziti i divljaci koji dolaze u Evropu parazitirati na grbači domicilnog stanovništva, nekontrolirano se razmnožavati i nasilno širiti svoj primitivni kult i ˝kulturu˝

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije