Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kamo će školarci?

Ne žele da im djeca idu u školu koja je na vrlo prometnoj cesti

'sisak - 08.04.2010., Zazina - Podrucna skola uskoro ce biti zatvorena. Photo:Bozidar Antolec'
'Bozidar Antolec'
09.04.2010.
u 08:25

Roditelji su predali peticije, a ljute se što su o najavi gašenja škole doznali iz novina. U Gradu Sisku kažu da će o svemu odlučiti Ministarstvo znanosti.

Mogućnost gašenja Područne škole u Žažini digla je na noge tamošnje roditelje koji su predali peticiju Gradu Sisku i Općini Lekenik kako bi to spriječili. Iako je naselje administrativno u općini Lekenik, škola pripada mreži osnovnih škola Grada Siska. A Gradsko je vijeće u prosincu donijelo odluku kojom se predviđa ukidanje održavanja nastave u zgradama onih škola koje su izvan administrativnih granica Siska.

Ta škola, inače, potpada pod školu u Selima, kamo bi se nakon ukidanja održavanja nastave 20-ak đaka prebacilo. A roditelji upravo to žele spriječiti i to tako da se prebace pod OŠ Mladost iz Lekenika. U tom slučaju, škola u Žažini ipak bi opstala, samo bi postala dio mreže lekeničkih škola, umjesto sisačkih.

– Zbog sigurnosti svoje djece ne želimo da ona idu u školu u Selima, koja je na vrlo prometnoj državnoj cesti. Osim toga, trošili bi puno vremena dnevno na putovanje i čekanje autobusa – objašnjava predstavnik roditelja Ivan Car te dodaje da škola u Žažini postoji više od sto godina. Ljuti ga, kaže, što nitko od roditelja nije imao pojma o gašenju dok to nisu pročitali u novinama.

– Zar ne bismo mi kao roditelji prvi trebali znati kamo će naša djeca ići u školu?! A mi smo obaviješteni tek kad je odluka već bila donesena – čudi se Car. Kaže kako su mu u Gradu Sisku objasnili da zgrada u kojoj se održava nastava, inače u vlasništvu lokalnog DVD-a, ne udovoljava pedagoškom standardu.

– U zgradu se stalno ulaže. Trenutačno je u tijeku popravak krova, u čemu i sami roditelji sudjeluju. U izgradnji je igralište, a Dom je već uređen. Sve se radi kako bi djeci bilo bolje – priča Car.

Potporu u svojim nastojanjima roditelji su našli u načelniku općine Marijanu Crnkociju, Marijani Petir, saborskoj zastupnici HSS-a, i Ivici Peroviću, državnom tajniku u Ministarstvu mora.

– Prošli tjedan sastali smo se s državnom tajnicom Dijanom Vican, koja je načelno izrekla da podržava ideju, ako Grad Sisak na to pristane – ispričala je Petir.

Grad Sisak poručuje da će o svemu odlučiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ključne riječi

Komentara 1

N1
natasa_19
12:48 24.02.2021.

Išla sam u tu školu, i osobno smatram da bi se trebala prenamijeniti i postati vrtić. Prelazak nakon završetka 4.razreda, iz tako male škole u veliku (škola u Selima), kao što je trenutna praksa, može biti jako stresan za djecu.. U našoj općini nema dovoljno mjesta u vrtiću za svu djecu, tako da mislim da bi to bilo odlično riješenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije