Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nataša Novaković:

'Ne vodimo rat ni protiv koga, premijer se na našoj sjednici mogao očitovati'

Nataša Novaković
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
14.10.2019.
u 15:32

Očekuje da izrada novog zakona o sprečavanju sukoba interesa krene od početka kako bi i Povjerenstvo kroz radnu skupinu moglo sudjelovati u njegovoj izradi

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković poručila je u ponedjeljak da će Povjerenstvo unatoč prozivkama državnih dužnosnika nastaviti raditi kao i do sada, te da su se zbog stanja u Hrvatskoj i novog zakona o sprečavanju sukoba interesa obratili stranim institucijama.

"Svjedoci smo brojnih medijskih istupa najviših državnih dužnosnika, koji u svojim izjavama karakteriziraju rad Povjerenstva kao arbitara i kao politički instrumentaliziran. Radi zaštite rada i integriteta ovoga tijela želimo naglasiti da ćemo unatoč prozivkama i dalje nastaviti raditi kao i do sada, sukladno praksi koja je već potvrđena od upravnih sudova i Hrvatskog sabora prilikom izglasavanja naših godišnjih izvještaja", izjavila je Novaković novinarima.

Nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je odluku Povjerenstva da je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja  nazvao apsurdnom, Novaković je ocijenila neprimjerenom, ali i dodala kako premijerove izjave ne doživljava osobno.

"Samo sam bila iznenađena. Neću komentirati na osobnoj razini. Premijer je mogao doći na sjednicu i sve što je rekao na  izvanrednoj konferenciji za novinare mogao je reći kod nas na sjednici i očitovati se", kazala je Novaković.

Ustvrdila je da Povjerenstvo postupa u skladu sa sudskom praksom, odnosno odlukama Upravnog suda i Visokog upravnog suda, te da nije izvan zakona i uvijek je spremno za komunikaciju. "Mi ne vodimo osobni rat protiv nikoga, mi donosimo odluke jer je to naš posao", istaknula je.

Zbog stanja u Hrvatskoj i najave novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Povjerenstvo se prije mjesec dana obratilo Skupini država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), a kontaktiralo je i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Danas će se sastati i s predstavnikom Europske komisije, najavila je Novaković.

Očekuje da izrada novog zakona o sprečavanju sukoba interesa krene od početka kako bi i Povjerenstvo kroz radnu skupinu moglo sudjelovati u njegovoj izradi.

"Očekujemo da se osnuje nova radna skupina i krene od početka, da se ne ide s onim prijedlogom koji je bio u javnoj raspravi niti s onim za koji ne znamo kako izgleda", rekla je Novaković.

Komentara 25

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
15:07 14.10.2019.

Onaj tko je citao njihovu izjavu o slucaju Bandic, kao i ovu o Plenkovicu, nazalost uvidi koliko su ti ljudi u povjerenstvu nestrucni , i vjerojatno nisu pravnici, i koliko ne razumiju jedan jedini zakon koji regulira njihov posao.

JA
jackiechan3
15:42 14.10.2019.

Tako je isto govorila i Dalija pa se par mjeseci kasnije kandidirala na izborima. Povjerenstvo je postao poligon za političke ambicije koje su legitimne ali izvan zakonskih ovlasti povjerenstva

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
15:02 14.10.2019.

Povjerenstvo odlucuje o sukobu interesa, ili ga ima ili nema. Ako ga ima onda se izuzima taj koji je u sukobu interesa. Ako nema onda se ne izuzima. Povjerenstvo ne donosi kazne i osude jer nije sud. Oni ne razumiju svoj posao, nazalost, pitanje je koje suni struke. Utvrdili su da Plenkovic nije u sukobu interesa, ali da je percepcija da postoji...Znaci pojma nemaju sto rade, ili ima sukob ili nema sukob interesa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije