Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVA I ZAVRZLAME O ŽIVOM ZIDU

Ivan Vilibor Sinčić: Ne vjerujem da će ova Vlada dočekati kraj mandata

19.05.2016., Zagreb - Ivan Vilibor Sincic, saborski zastupnik Zivog zida. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
05.12.2016.
u 10:00

Što o aktualnim temama u stranci i u Saboru misli čelnik Živog zida, a što o svom eksponiranom kolegi Ivanu Pernaru

O aktualnim temama u njegovoj stranci, Saboru i u državi porazgovarali smo s čelnikom Živog zida – Ivanom Viliborom Sinčićem.

Ispada da je Živi zid sada spao samo na dva saborska zastupnika – vas i Branimira Bunjca. Zašto je Ivan Pernar prešao u Abecedu demokracije i u čije ime on zapravo istupa?

To jednostavno nije točno. Mi smo na izbore išli kao koalicija i kao koalicija nastupamo u Saboru. Bilo nas je sedmero na dan konstituiranja Sabora i toliko nas je i danas. Jedini koji nije dio nas je Hrvoje Runtić, ali vjerujem da se njega malo tko više uopće i sjeća. Ivan nikad nije prešao u Abecedu, nikad nije bio član Abecede niti je prestao biti član Živog zida. Na kraju, on je član Glavnog odbora naše stranke. Uz moju dozvolu na dan konstituiranja Sabora napisao je da pripada Abecedi jer je to bio jedini način da dio sredstava odlazi njima kao našem koalicijskom partneru koji nikad ništa nije tražio. Prošli sam saziv Sabora tako ja na istom papiru zaokružio da sam nezavisni zastupnik jer Živog zida tada nije bilo u ponudi. Kasnije je Sabor sa mnom provjerio kamo da uplaćuje novac.

Saborski klub Živog zida neki je dan napustio i Marin Škibola, prešavši strankama Promijenimo Hrvatsku i SNAGA. Što je pozadina tog odlaska?

Pozadina je zamolba gospodina Lovrinovića da Gorana Aleksića zamijenimo jednim našim zastupnikom. Tako smo zarotirali Škibolu s Aleksićem. Gospodin Aleksić član je kluba Živog zida.

Možete li objasniti što se sad događa sa Živim zidom? Rad mu je blokiran, a u vodstvu novoosnovane Jedine opcije vas nema u vodstvu. Kojoj stranci vi zapravo pripadate?

Nije blokiran. Imamo sjajnog pravnika koji nam pomaže raščistiti situaciju u Ministarstvu i očekujemo da će sve biti gotovo za koji tjedan. Ja sam predsjednik Živog zida, to nikad nije bilo sporno. Jedina opcija osnovana je kako bi se pojačao razvoj naše koalicije i stvorila jača zajednička platforma.

Je li to manevriranje s osnivanjem nove stranke i Pernarovim prelaskom u Abecedu demokracije bilo radi raspodjele proračunskog novca?

Pernar nikad nije prešao u drugu stranku. Htjeli smo zahvaliti Abecedi što nas je podržala na izborima, a nisu ništa zauzvrat tražili. Taj novac dobiva ta stranka. Mi nismo ušli u politiku radi novca jer, da jesmo, prvom bismo prilikom prodali svoje ruke, npr. HDZ-u za što veću cijenu, a mi smo sve to više puta s prezirom odbili.

Što nam donosi porezna reforma ministra Zdravka Marića?

To je reforma pisana za bogate i superbogate u Hrvatskoj. Najviše se naruku ide “Gazdi” kojem će banke opraštati silne dugove, što je izraženo u izmjenama Zakona o porezu na dobit, legalizirat će se i potaknuti plaćanje u bonovima, a i smanjenje poreza na repromaterijal u poljoprivredi dobro će mu doći. Ukida se i porez na uvoz zrakoplova i brodova za razonodu. S druge strane, mladim obiteljima koje su kupovale stanove i kuće na kredite od više desetljeća zagorčava se život jer za svu novogradnju sagrađenu nakon 1985. plaćat će se mnogo više poreza na nekretnine nego što je dosad plaćano za komunalnu naknadu. Što noviji objekt – to veće povećanje. Usto, ukida se porezna olakšica na kupnju prve nekretnine. Reforma preferira strance u odnosu na domaće stanovništvo, bogate u odnosu na siromašne, samce u odnosu na obitelji s djecom.

Vjerujete li da će ovaj sastav Sabora i ova Vlada dočekati kraj četverogodišnjeg mandata?

Ne vjerujem da će dočekati cijele četiri godine u ovoj konstelaciji vladajuće većine i s ovakvom Vladom. Kada bude doneseno previše loših poteza, mjera i zakona, Most će vjerojatno opet odigrati svoj manevar koji je napravio i oko Ine. Odjednom oni ni za što neće biti odgovorni i maknut će se iz vlasti u zadnjoj ili predzadnjoj godini prije izbora, a možda i odmah nakon što Petrov završi svoje dvije godine. Pokušat će tako spasiti rejting u javnosti i odigrati na zaboravljivost birača. Ionako već sada izigravaju oporbu u vlasti i vlast u oporbi. Neiskrena igra neiskrenih ljudi.

Kao član saborskog Odbora za poljoprivredu, što vi kažete o aferi sa salmonelom? Tko je kriv, zašto i kako bi krivci trebali biti kažnjeni?

Ta afera, zapravo afere jer je bilo više slučajeva i vjerojatno tome nije kraj, nacionalna je sramota i dokaz kako imamo loše institucije i da nismo gazda u svom dvorištu. Sve što ulazi u Hrvatsku iz EU prolazi jako malo kontrole. Nama se može prodati bilo što i Vlada nikada do sada nije imala snage, a nema ni sada, zamjeriti se moćnim trgovačkim lancima, uvoznicima i “Gazdi”. Nemaju snage čak ni privremeno zatvoriti jedan veći trgovački centar. Krivi su dosadašnji ministri zdravstva i poljoprivrede koji su zdravlje građana stavili na drugo mjesto, iza interesa preprodavača.

Optužuju vas da ste predsjedanje Odborom za ravnopravnost spolova privatizirali tako što ste izmanipulirali dolazak glavnog državnog odvjetnika Cvitana zbog svog obračuna s HDZ-om. Zašto ste Cvitana zvali ako ste unaprijed znali da neće biti kvoruma?

Nisam unaprijed znao da neće biti kvoruma. Baš suprotno, najavio sam tu sjednicu čak tjedan dana unaprijed da bi zastupnici mogli uskladiti obaveze. Kako je moguće da se od 13 članova odbora pojavi 5 od 6 iz oporbe i 0 od 7 iz vlasti. To se ne događa čak ni da je neka pandemija – da nema baš nikoga iz vlasti. Vidimo da je stranačka stega obavila svoje. To dokazuje namjernu opstrukciju mog rada od vlasti. Nisam ni znao da dolazi Cvitan jer je DORH uvijek do sada na obranu svog godišnjeg izvješća slao razne pomoćnike i zamjenike pa sam to i očekivao i ove godine.

Komentara 40

DU
Deleted user
10:15 05.12.2016.

u to što vi vjerujete ne vjeruje nitko, okanite se paroliziranja pričate besmislice i ispraznice a najobičniji ste paraziti , konkretno vi po vama se vidi da nikad ništa niste radili i da ne znate raditi apsolutno ništa , ali ne žalim vas nego ljude koji glasuju za vas, da vam je dati u ruke bilo što vi biste to uništili i razorili za sedmicu dana , niste u stanju voditi ni samog sebe kamoli mjesnu zajednicu,bili ste predsjednički kandidat što reći srmota užas ruganje krah slom pokop etc.. prihvati se posla parazitski nastrojeni mladi čovječe

DU
Deleted user
10:15 05.12.2016.

Htel je reči: Nadam se da ova vlada ne bu dočekala..... No to se ipak razlikuje od naslova.

BJ
Bjelovar112
10:24 05.12.2016.

trebalo bi tebi i tvom kolegi dat da nesto vodite ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije