Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASTE BROJ ŽRTAVA

Tri brigade spremne za kopnenu invaziju: 'Napadat ćemo dok ne priznaju da su pogriješili'

Izrael
Foto: Newscom/PIXSELL
1/10
13.05.2021.
u 14:30

Ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze objavilo je kako su u napadima poginule najmanje 83 osobe, među kojima je 17 djece, a ranjeno je više od 480 ljudi

Izraelska vojska i dalje napada visoke zgrade i druge ciljeve u pojasu Gaze dok Palestinci danas obilježavaju Ramazanski bajram.

Otkako je započela izraelska ofenziva u ponedjeljak, ministarstvo zdravlja pojasa Gaze kaže da je ubijeno najmanje 83 ljudi, među kojima je 17 djece. Ranjeno je više od 480 osoba. S druge strane ubijeno je i najmanje sedam Izraelaca iako je iz Gaze prema izraelskim gradovima ispaljeno više od tisuću raketa. Međutim, gradovi su uglavnom obranjeni zbog proturaketnog sustava Iron Dome koji zaustavlja palestinske rakete te je zbog toga broj žrtava s izraelske strane mnogo manji.

Došlo je i do žešćih sukoba između Izraelaca i Palestinaca u nekoliko izraelskih gradova.

Tijek događaja pratite u nastavku:

14:20 - Egipatski ministar vanjski poslova Sameh Shoukry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov složili su se da Izrael mora prestati s napadima na pojas Gaze. U telefonskom razgovoru obojica ministara su zaključila da Izrael mora prestati s krvoprolićem, objavilo je egipatsko ministarstvo. 

12:52 - Brigadni general Hidai Zilberman rekao je novinarima da su jutros počeli uništavati vladine ciljeve u pojasu Gaze, poput središnjih banaka i zgrada unutarnje sigurnosti.

Rekao je i kako su sve mogućnosti na stolu te da su tri brigade spremne na kopnenu invaziju, uključuju brigadu padobranaca, pješačku brigadu Golani i 7. oklopnu brigadu.

12:40 - Izraelski ministar obrane Benny Gantz naredio je "masovno pojačanje" sigurnosnih snaga kako bi se pomoglo u suzbijanju nemira u mješovitim židovskim i arapskim zajednicama diljem zemlje.

- U vanrednoj smo situaciji zbog nacionalnog nasilja i sada je potrebno imati masovno pojačanje snaga na terenu, koje treba odmah poslati na provođenje zakona i reda - rekao je. Precizirao je da će snage biti rezervisti izraelske granične policije koja uvelike djeluje na okupiranoj Zapadnoj obali.

12:25 - Ministarstvo zdravstva Pojasa Gaze objavilo je kako su u napadima poginule najmanje 83 osobe, među kojima je 17 djece, a ranjeno je više od 480 ljudi.

10:50 – Iz Pojasa Gaze prema Izraelu ispaljeno je više od 1600 raketa, objavila je izraelska vojska. Oni su na Gazu ispalili 400 raketa. Iron Dome zaustavio je 90 posto raketa koje su ispaljene na Izrael. Izraelska vojska je napala 600 ciljeva u Pojasu Gaze.

10:15 – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je mirovinu ponudu Hamasa te je Izrael nastavio s žestokim bombardiranjem pojasa Gaze i pripremio planove za moguću kopnenu invaziju.

Hamas je sinoć ponudio primirje preko ruskog ministarstva vanjskih poslova, zatraživši prekid vatre na ''obostranoj osnovi'', nakon što su lansirali više od 1000 raketa na gusto naseljene gradove i ubili sedam izraelskih civila.

– Kampanja još nije gotova. Što god ne učinimo sada, morat ćemo to učiniti za šest mjeseci ili godinu dana – rekao je jedan od ministara izraelske vlade nakon sastanka s premijerom.

– Kad pogodimo sve ciljeve, a druga se strana još uvijek ne preda, pokrenut ćemo kopnenu operaciju iako je ne tražimo – dodao je.

– Ovo neće završiti u idućih nekoliko dana. Izrael neće prestati i nemamo interes prestati. Sve ide u pravom smjeru. Napadat ćemo dok ne priznaju da je otvaranje vatre bila pogreška, kao što je vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah učinio u Libanonu 2006. – istaknuo je izraelski ministar.

9:45 – Britanski ministar za Bliski Istok apelirao je da se obje strane trebaju povući.

– Vidjeli smo neviđenu razinu raketnih napada na Izrael. Želimo da to prestane – rekao je James Cleverly.

S druge strane glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus kaže kako će se napadi na Gazu nastaviti dok se pripremaju za više scenarija.

– Imamo kopnene jedinice koje su pripremljene i u raznim su fazama pripreme kopnenih operacija – rekao je danas.

VIDEO Sukobi između Izraela i Hamasa

9:30 – Stotine vjernika okupili su se ispred džamije Al-Aqsa u starom gradu Jeruzalema, gdje obilježavaju Ramazan.

9:15 – Turska je pozvala muslimanske zemlje da zauzmu jasan stav u vezi s Gazom.

– Muslimanske zemlje moraju pokazati jedinstven i jasan stav oko sukoba Izraela s pokretom Hamasa – rekao je potpredsjednik Turske Fuat Oktay kritizirajući svjetske sile zbog osude nasilja bez djelovanja.

– Želimo da se poduzmu aktivne mjere. Postoje odluke koje se u više navrata donose u Ujedinjenim narodima, postoje osude. Ali, nažalost, nije postignut rezultat, jer se ne pokazuje jasan stav – dodao je.

VIDEO Što je i kako funkcionira Iron Dome?

Ključne riječi

Komentara 123

DU
Deleted user
10:28 13.05.2021.

Ispalili su što su imali , pa sad traže primirje da se ponovo naoružaju.

ST
Stipan
14:48 13.05.2021.

Treba ih sravniti sa zemljom. Svi ti bradati su teroristi.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
10:41 13.05.2021.

Izrael u pravu 100%, miliona Palestinaca svaki dan dolaze raditi u Izrael za europske plaće, hrane ih praktički, a ovi podmuklo provociraju i stvaraju kaos, smrt i anarhiju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije