Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci Eurostata

Ne uspoređujmo se sa Šveđanima, Hrvati ne dočekaju u dobrom zdravlju ni šezdesetu

Ulice u Stockholmu pune su ljudi i u doba pandemije koronavirusa
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
07.04.2020.
u 11:45

Šveđani su u EU u vrhu po dobrom zdravlju svojih građana i to u dobi kada su stariji od 70 godina. Žene u Švedskoj u prosjeku u dobrom zdravlju žive 72 godine, a muškarci čak 73,7 godina

U doba epidemije koronavirusa bilo bi dobro da svi oni koji bez obzira na zdravstvene rizike zazivaju što prije izlazak na ulice i povratak normalnom životu građana mlađih od 65 godina znaju i neke temeljne podatke o zdravlju građana.

Hrvatski građani su lošijeg zdravlja od prosjeka građana EU i ne dočekaju u dobrom zdravlju ni šezdesetu godinu. Najnoviji podaci Eurostata pokazuju da muškarci u Hrvatskoj u prosjeku u dobrom zdravlju žive samo 56,5 godina, a žene 58,5 godina! Usporedbe radi žene u EU u prosjeku u dobrom zdravlju dočekaju 64,2 godine, a muškarci 63,7 godina.

Kad se već uspoređujemo s drugim zemljama, bilo bi bolje da se klonemo bilo kakvih usporedbi sa Šveđanima s kojima nemamo nikakve sličnosti ni po standardu, ni po stilu života, a osobito se s njima ne možemo uspoređivati po zdravstvenom stanju. Naime, Šveđani su u EU u vrhu po dobrom zdravlju svojih građana i to u dobi  kada su stariji od 70 godina. Žene u Švedskoj u prosjeku u dobrom zdravlju žive 72 godine, a muškarci čak 73,7 godina. Samo Maltežanke provedu godinu više u zdravom životu od Šveđanki, dok Maltežani u dobrom zdravlju žive 71, 9 godina.

Među državama EU, čiji su građani u prosjeku dobrog zdravlja sa 70 godina ili blizu 70 godina, još su i Irska, Norveška, Španjolska... U Irskoj žene u dobrom zdravlju žive 70,4 godine života, a muškarci 68,4 godine, u Norveškoj žene su dobrog zdravlja sa 69,1 godinom, a muškarci sa 71,7 godina. U Španjolskoj i žene i muškarci u prosjeku u dobrom zdravlju žive 68 godina. Hrvatska se nalazi u skupini 10 država EU čiji građani po zdravim godinama života stoje najlošije. No, nismo mi najgori jer su lošije od nas Latvija, Slovenija , Estonija, Finska, Slovačka, Portugal pa i Austrija, u kojoj žene žive u dobrom zdravlju godinu i pol manje od naših, dok Austrijanci žive tri mjeseca dulje u dobrom zdravlju od Hrvata.

Latvija je na dnu ljestvice u EU jer u njoj žene u dobrom zdravlju u prosjeku žive 53,7 godina, a muškarci 51 godinu. Inače, prema Eurostatu očekivani životni vijek žena u EU u 2018. bio je 83,7 godina, a muškaraca 78,2 godine. 

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Ključne riječi

Komentara 43

ZE
Zambija export-import
11:59 07.04.2020.

Švedska je 13.03. obustavila sva testiranja na koronu, testiraju samo one sa simptomima bolesti, i to samo ako zadovoljavaju kriterije za hospitalizaciju ili ako spadaju u rizične skupine. Temeljem te fantastične gripenske epidemiološke metode postižu fantastične rezultate u obuzdavanju epidemije. Npr. pokrajina Östergötland, bez ikakvih mjera imaju slijedeći trend oboljelih: 48-63-71-28-58-41-5. Rade isto što rade i kad je u pitanju trend silovanja: jednostavno prestaju voditi evidenciju jer "to nije bitno".

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
11:53 07.04.2020.

Mislim da je to u korelaciji s tim da kod nas puši 48 % odraslih, a u Švedskoj 8 %.

Avatar Hrvatski domobran
Hrvatski domobran
11:57 07.04.2020.

Da imamo Hrvatsku državu 1000 godina i da smo zadnjih 200 godina u miru kao Švedska ne samo da bi se uspoređivali s njima već bi bili bolji. Čuj ti, "Šveđani"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije