Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
inicijativa 28 udruga

Ne ukidajte Ured za droge!

bernardica juretić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
13.09.2018.
u 17:02

Posljednjih godina u Hrvatskoj se godišnje od posljedica konzumiranja droge i opijata liječi više od 7000 osoba, no stvarna brojka trostruko je veća

Pripajanje Vladina ureda za suzbijanje zlouporaba droge Ministarstvu zdravstva na noge je digla 28 udruga koje se bave problemima ovisnosti i reintegracijom ovisničke populacije. Udružili su se u Inicijativu za opstanak Ureda i apeliraju na premijera Andreja Plenkovića da promijeni odluku.

– Ovim se područjem bave četiri ministarstva. Stavljanje ovog Ureda pod kapu jednog ministarstva vraća nas barem 20 godina unatrag – kazao je prof. dr. sc. Zoran Zoričić, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti.

Bernardica Juretić Rožman, utemeljiteljica Zajednice Susret i jedna od prvih predstojnica Ureda, ističe kako sve ovisnosti trebaju biti koordinirane iz jednog nezavisnog tijela u koje trebaju biti uključeni stručnjaci jer ovisnost je multidisciplinarni, a ne samo zdravstveni problem.

– Sustav je dobro posložen, priznaju nas na međunarodnoj razini kao primjer dobre prakse i stoga apeliramo na Vladu da pozove struku, čuje argumente i preispita odluku – poručila je.

Ivana Buterin Gluić iz terapijske zajednice Mondo Nuovo i članica Vladina povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga navela je kako su napravili nacrt Nacionalne strategije za sva područja ovisnosti, koja bi obuhvatila alkohol, drogu, kocku i internet, no nakon toga je donijeta odluka o ukidanju Ureda, koji je trebao biti nositelj brojnih aktivnosti u toj strategiji, pa ona nije išla u daljnju proceduru.

– Ako ne krećemo od pojedinaca, ne možemo ni brinuti o društvu. Koliko košta život? Država je dala novac, trud, znanje kojim su se toliki ljudi spasili. Baciti sve to rasipanje je, a ne ušteda – ustvrdila je Željka Jakopčević iz Udruge Stijena.

Posljednjih godina u Hrvatskoj se godišnje od posljedica konzumiranja droge i opijata liječi više od 7000 osoba, no stvarna brojka trostruko je veća i nije obuhvatila ovisnosti o alkoholu, kocki, novim drogama kao ni ovisnosti o internetu. Stručnjaci iz ove inicijative slažu se da su ovisnosti zdravstvu zasigurno izvan prioriteta.

“Ministarstvo zdravstva već je preopterećeno nagomilanim problemima, sustav unutar ministarstva spor je u donošenju odluka i provedbi te se bojimo se da će ovo pripajanje biti samo forma, a ne sadržaj, zbog čega će ispaštati naši korisnici“, kažu.

Komentara 7

LA
lagani
18:33 13.09.2018.

Ne samo da ukidaju ovaj ured i šalju ga da se utopi u Zavodu većukidaju i Hrvatski zavod za tokskologiju i antidoping kojeg će također utopiti u Zavod i time smanjiti učikovitost istih

RI
rightside
19:47 13.09.2018.

treba ured otvorit u puli,, da ste blize "bazi"))))))

CH
chanchir
19:11 13.09.2018.

ukinite samo zbog te necasne sestre

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije