Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život u Moskvi:

'Ne smijete izaći bez razloga, prijeti vam kazna u iznosu od pola moskovske plaće'

Moskva u vrijeme pandemije koronavirusa
Foto: Reuters/Pixsell
1/14
05.04.2020.
u 08:46

Večernji list donosi niz priča iz svjetskih gradova i kako se život u njima promijenio zbog pandemije koronavirusa. Pročitajte ispovijesti Jekaterine Čuvikove iz Moskve

Sličan me osjećaj znao obuzimati u djetinjstvu kada bi stiglo proljeće, a ja bih bolesna ležala kod kuće i promatrala svoje prijatelje kroz prozor. Prava žalost. A danas su umjesto prijatelja na ulici dostavljači, osamljeni kućepazitelj s lopatom, a s vremena na vri-jeme, vidim i ljude s vrećicama kako dolaze iz supermarketa.

Novi koronavirus gurnuo je megalopolis od 12,5 milijuna stanovnika u kućnu samoizolaciju. I tako vaš dan započinje provjerom vijesti, svi čekaju tu jednu brojku – koliko je zaraženih registrirano proteklog dana. Ne smijete izaći bez valjana razloga jer biste u protivnom mogli dobiti kaznu u iznosu od pola prosječne moskovske plaće. Zapravo se nema kamo ni otići, otvorene su samo prodavaonice prehrambenih proizvoda, ljekarne i poslovnice teleoperatera. Obrazovne institucije, zabavni centri, pa čak i parkovi, zatvoreni su na neodređeno vrijeme.

Video: Mitovi o koronavirusu

Primjerice, jedna moja prijateljica sada ne može doći kući s posla uobičajenim putem. Stanica metroa na kojoj obično izlazi nalazi se usred parka i sada mora, umjesto da se požuri i što prije dođe kući, ići okolo i na to gubiti još pola sata. Velike su tvrtke zaposlenicima omogućile rad na daljinu.

Foto: Reuters/Pixsell

Političari održavaju konferencije za novinare i sastanke video- vezom, voditelji se javljaju u eter iz kuće. Novinari našeg malog SMM odjela jednog TV kanala u uredu dežuraju jedan po jedan. Sada ću i na putu do posla možda morati objasniti policiji razlog svoga izlaska.

O sigurnosnim mjerama i zaštiti od koronavirusa postoji prevelika količina informacija. Čak i ako kod kuće nemate televizor ili internet, na ulazu u zgradu stoji podsjetnik o pravilnom pranju ruku, držanju na udaljenosti od 1,5 do 2 metra i obveznom nošenju medicinske maske. Maske su, međutim, prije dva tjedna razgrabljene s polica zajedno s antisepticima i antibakterijskim maramicama.

Najteža je neizvjesnost kada ćemo se vratiti uobičajenom načinu života. Za Moskvu se često kaže da je grad koji nikad ne spava. Navikli smo se na brz tempo, jurnjavu i vječne gužve u prometu. A sada su ceste prazne, baš kao tijekom novogodišnjih praznika, i čini se kao da će se za tjedan dana sve ponovno vratiti u radni ritam. Jedva čekam. 

Ključne riječi

Komentara 3

DH
Dinko Horvat
10:17 05.04.2020.

Takve mjere bi trebalo uvesti i kod nas. Ljudi se previše kreću i ne poštivaju savjete stručnjaka i na taj naćin ugrožavaju sebe i druge.

AA
aabbcc
12:13 05.04.2020.

Osobno mislim da je najbolje izlaziti ici u sumu, prirodu, bolje nego biti u zatvorenim prostorijama. U Svedskoj nema nikakvih ogranicenja a ne vidim ni zasto bi panetan isao gdje ne treba ili nije dobro da izlazi? _Uvodjenje kazni kao za neke maloumne osobe koji su bez razloga negdje ili ?

AU
austrougarskigeneral
09:55 05.04.2020.

strogo ali pošteno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije