Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE SRĐAN MLAĐAN

'Ne smatram se psihički bolesnim. Nije za mene psihoterapija. Za mene je metak u čelo'

Srđan Mlađan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
24.10.2019.
u 10:23

Mlađan bi s izdržavanja kazne trebao izaći 2027.

Svoj sam život podredio kriminalu. Do te sam spoznaje došao s otprilike trinaest godina... Ne smatram se psihički bolesnim. Nije za mene psihoterapija. Za mene je metak u čelo... Ne da mi se pričati o sebi, ništa ne koristi, sve je već zapisano u papirima. Čekam robiju i gotovo... Ljutit sam na sebe jer su me uhvatili... Nisam tako planirao...

Zborio je tako Srđan Mlađan (38), čovjek koji se prije svoje 22. godine mogao “pohvaliti” s tri ubojstva, te koji je zbog toga u medijima prozvan sisačkim monstrumom. Gore su navedene zabilješke iz njegovih razgovora sa psihijatrima koji su ga vještačili nakon ubojstava koje je počinio, te tijekom suđenja na kojima je osuđen na višegodišnji zatvor.

Presuda za posljednji zločin koji je počinio – kada je u veljači 2002. na izlasku za vikend iz zatvora opljačkao banku, oteo troje ljudi koje je pet sati držao taocima te ubio policajca Miljenka Vrankovića Kinga - postala mu je pravomoćna u studenome iste godine. Bio je osuđen na 15 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna koju je mogao dobiti kao mlađi punoljetnik, s obzirom na to da u vrijeme počinjena tih zlodjela nije imao punu 21. godinu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Nakon tih zločina Mlađan je godinama bio smješten na Odjelu posebnog nadzora Kaznionice u Lepoglavi, a sve to vrijeme  primao je pisma svojih obožavatelja, Među tim obožavateljima bila je i Elia Molnar (20), s kojom se u zatvoru nedavno vjenčao. To je razlog zašto je Mlađan ponovo dospio na novinske naslovnice, iako činjenica da ima “obožavatelje”, nažalost, nikoga ne bi trebala čuditi.

Jer još dok je u zagrebačkom zatvoru 2002. čekao pravomoćnost svoje posljednje presude, Mlađan je na zatvorsku adresu dobivao brojna pisma. Uglavnom su mu pisali  mladi ljudi, koji su mu poručivali da je njihov idol. U tim pismima pitali su ga kada će ponovo nešto tako učiniti da o njemu pišu novine, a “obožavatelji” onda mogu Mlađanove fotografije polijepiti po zidu. Njegovanje takve kulture nasilja, nažalost, nije od jučer, a slično je radio i sam Mlađan, prije no što je postao jedan od najpoznatijih hrvatskih ubojica.

Kada je prvi put uhićen, policija je pronašla bilježnicu u koju je lijepio novinske članke o ubojstvima i zločinima koje je sam počinio. Kada mu je bilo nepunih 16 godina, 19. siječnja 1997. iz automatske puške pucao je u portirnicu sisačke tržnice u kojoj je sjedio Josip Martinić. On je tada imao sreće te je preživio, no takve sreće nije bila Elizabeta Šubić, sisačka gimnazijalka koju je Mlađan ubio 3. siječnja 1998. Ispalio joj je hitac u potiljak dok je na stubištu škole čekala dečka.

Samo 46 dana kasnije, Mlađan je  pucao u glavu Petra Jančića, čovjeka kojeg nije poznavao. Baš kao što nije poznavao ni Elizabetu Šubić prije no što ju je ubio. Uhićen je svibnju 1998., a policija je do njega došla slučajno.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Istraživali su tko je orobio poslovnicu Sisačke banke i trag ih je odveo do Mlađana. Ispostavilo se da je iz banke odnio oko 134.000 kuna. Kada se otkrilo i da on stoji iza ubojstva, policija je doznala da je obožavao gledati film “Rođeni ubojice” te da je u njemu našao “inspiraciju” za zločine koje je počinio. Zbog tih zločina kao maloljetnik osuđen je na maksimalnih 10 godina zatvora, a sucu koji mu je izrekao presudu, poručio je: – Vidimo se u paklu.

Dosuđenu kaznu izdržavao je u maloljetničkom zatvoru u Požegi, gdje je bio jedan od uzornijih zatvorenika.  Zatvorsko vrijeme kratio je vježbanjem u teretani te čitanjem knjiga o psihologiji i forenzici. Zbog uzornog ponašanja dobio je pravo na korištenje slobodnih vikenda. Pogodnost je koristio 20-ak puta prije no što je odlučio pobjeći, odnosno ne vratiti se s jednog takvog vikenda u zatvor. Bijeg je iskoristio za pljačku banke i ubojstvo policajca te otmicu tročlane obitelji. Držao ih je kao taoce pet sati prije no što se, gol do pasa s rukama dignutima u zrak, predao specijalcima. Zbog novih zločina osuđen je na 15 godina zatvora, a toj kazni pripojen je i dio one ranije koju nije izdržao. Tijekom suđenja napao je svoju sestričnu koju je doslovno nokautirao u sudnici, a prije napada joj je povikao: - Kujo, platit ćeš mi za ovo!

Ona je, naime, svjedočila kako je bio kod nje tijekom izlaska iz zatvora te joj se “pohvalio” da je opljačkao banku i ubio policajca.
Dosuđenu kaznu dugo vremena izdržavao je na posebnom sigurnosnom odjelu, a među zatvorskom populacijom zbog svojih zločina postao je “legenda”.

Ni obožavatelji ga, po svemu sudeći, nisu zaboravili, a jedna od tih obožavateljica, koju je prvi put vidio na vjenčanju, sada mu je postala i supruga. Mlađan bi s izdržavanja kazne trebao izaći 2027.

VIDEO Privođenje ubojice iz Đakova

Komentara 26

5S
505.scrtom
11:08 24.10.2019.

Istina on kako kaže nije psihički bolestan i traži metak kada već zna da se neće ništa popraviti ali njegovi obožavatelji su svakako poremećeni,drugačije se ne može reći..

DU
Deleted user
10:49 24.10.2019.

Covjek im ljiepo sve kaze sto treba a sud opet radi gluposti.

DU
Deleted user
10:52 24.10.2019.

Stavite lika na streljanu onda....kad već toliko želi.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije