Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kresanje novca strankama

Ne prihvaćaju amandman Mosta i HSLS-a. Kovačić otkrio da je Petrov nadglasan u Vladi

Ivan Kovačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
18.03.2016.
u 14:10

Most i HSLS traže da se oko 15 milijuna kuna uzme političkim strankama i preusmjeri za znanost.

Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić izrazio je nezadovoljstvo što Vlada ne želi prihvatiti amandman Mosta i HSLS-a kojim traže da se oko 15 milijuna kuna uzme političkim strankama i preusmjeri za znanost. 

Očito se amandmanu protivi Domoljubna koalicija s kojom je Most sastavio Vladu, a Kovačić poručuje kako smatra da bi se stranke ipak trebale solidarizirati sa stanjem u državi. – Ako se već skidalo na pojedinim stavkama iz određenih resora, smatram da bi se možda trebalo skinuti i strankama, s obzirom na zastupljenost u Hrvatskom saboru. I to ne samo da bi se trebalo skinuti, nego se čak ovim proračunom taj iznos i povećao jer je zakon potpuno pogrešan. Apsolutni je apsurd zakon koji govori da bi se strankama trebalo davati 0,05 posto od rashoda jer što su država i političari rastrošniji, to bi stranke trebale dobiti više novca. Zato je prijedlog Mosta i HSLS-a da se onaj dio 0,05 posto ukupnih rashoda promijeni na 0,05 poreznih prihoda. Dakle, ako država dobro radi, mogu i stranke dobiti. Ovim oni ne gube mnogo od onog što su prošle godine dobili, jedno 6-7 milijuna kuna – objasnio je Kovačić. 

Petrov je nadglasan

Na komentar kako je čelnik Mosta Božo Petrov potpredsjednik Vlade, Kovačić je kazao da je nadglasan u Vladi te dodao kako se još nada da će se nešto promijeniti do glasovanja o proračunu i amandmanima u ponedjeljak. Nije želio komentirati sukobe prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem oko potrebnih smjena u policiji. Na istu temu, Mostov zastupnik Miro Bulj naglašava da je Vlaho Orepić ministar, a ne Karamarko koji stalno proziva Orepića. – To nije problem unutarnjih poslova, to je problem onog koji ga proziva. Ne bi trebao biti nikakav sukob, ja ne vidim sukob. Ako Karamarka nešto smeta i vidi problem, to je njegov problem, a u svakom slučaju sve je jasno, ministar je Vlaho Orepić – brani Bulj ministra iz Mostove kvote.

I dok su Mostovci uz svog ministra, član Domoljubne koalicije i predsjednik HSP-a AS Ivan Tepeš je na strani Karamarka. – Ja tu ne vidim nikakvih problema, zna se jasno koje su ingerencije gospodina Karamarka u Vladi, a koje ministra unutarnjih poslova. I podržavam tu gospodina Karamarka u njegovoj ocjeni kako prvi potpredsjednik Vlade zadužen za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ipak mora imati nekog utjecaja i mora usko surađivati s ministrom unutarnjih poslova – tvrdi Tepeš.

>>Znanstvenici predali peticiju: Budućnost Hrvatske je najveći gubitnik proračuna

>>Zastupnici uputili čak 94 amandmana, evo kakvi su bili prijedlozi

Komentara 60

Avatar Mamlazac
Mamlazac
15:23 18.03.2016.

Populizam jer znaju da sami nestaju kako stranka. Stranke moraju raditi za narod koji ih glasa zato imaju pravo na taj novac, u protivnom financira ih kapital moraju za njih "odraditi i vlada najgora korupcije - Petrov je mali sitni populist, most financira uvozni lobi - nakon politike mjesta u koncernama - prica zavrsena

MI
mirrro
14:55 18.03.2016.

daj vi u mostu prvo odrezite ono sto ste rekli saborskim zastupnicima placu od 9999.kn pa onda trazite nesto drugo

Avatar abakus
abakus
14:48 18.03.2016.

Puna podrška MOST-u po ovom pitanju. Strankama se jednostavno mora skinuti taj iznos, jer zaista nije u redu da se skida svima u državi osim strankama kojima se još i podiže iznos koji dobivaju. No po pitanju smjena u policiji, Karamarko je definitvno u pravu: Ostojić i SDP doveli su masu nesposobnih, korumpiranih ljudi na pozicije u policiji koji su cijelo vrijeme radili za jednu stranku (SDP) i te se ljude mora maknuti s tih pozicija. A za to postoje formalni razlozi, jer su nerijetko zahtjevi koji se bili postavljeni za neko mjesto prilagođavani (čitaj: snižavani) da bi mogli biti primljeni sdp-ovi loši kadrovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije