Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za napuštene pse

Ne poštuju Zakon, a veterinarska inspekcija pita - kako možete?

Slatina
Foto: Privatni album
1/8
08.01.2016.
u 22:57

Grad Slatina već tri godine krši odluku Ministarstva poljoprivrede i Veterinarskoj stanici Slatina, za posao koji ne bi smjeli raditi, godišnje plaća 212.000 kuna

Cviljenje pasa, česti sukobi i tučnjave, mrtva tijela u boksevima, prazne zdjelice vikendima i blagdanima, sve to prema riječima naših čitatelja događa se u Veterinarskoj stanici Slatina.

I nikoga, dodaju, ne zanima što zbog propusta koji se ne kažnjavaju stradavaju oni najslabiji – životinje koje si same ne mogu pomoći.

- To su psi pokupljeni na ulicama Slatine. Iako kažu da kod njih ostaju samo nekoliko dana, a zatim idu u sklonište u Belom Manastiru, uvjerila sam se da su neki psi tu bili i više tjedana. Što se događa u zatvorenom dijelu ne znamo jer tamo više ne smijemo ući - ispričala nam je jedna od aktivistica za prava životinja. Sve su prijavili i veterinarskoj inspekciji, ali ništa se nije promijenilo. Jedino su neki od njih dobili zabranu pristupa, nisu dobrodošli jer su progovorili o propustima u brizi za napuštene životinje.

U veterinarskoj stanici o psima se brine samo jedan zaposlenik. Kad nema njega, kažu volonteri, ni pse nitko ne obilazi. Uz to, vrlo često ne znaju ni koje pse su pokupili. Potvrđuje nam to i vlasnica kojoj su rekli da njezin pas nije kod njih.

Nisu je vidjeli

- Poslala sam im i pismeni upit, odgovorili su da nisu vidjeli našeg psa. A kad je tata nakon nekoliko dana prošetao do kaveza, u jednom je vidio našu kujicu. Naravno, rekli su mu da je tek stigla – ispričala nam je naša čitateljica (podaci u redakciji).

Što se događa u Slatini, za što je to zadužena Veterinarska stanica i zašto Grad nema sklopljen ugovor sa skloništem? Odgovore smo potražili u Gradu, Veterinarskoj stanici Slatina, ali i u Ministarstvu poljoprivrede.

- Veterinarska stanica Slatina za Grad Slatinu obavlja poslove higijeničarske službe na temelju Ugovora o koncesiji. Prvenstveno je time obuhvaćeno uklanjanje pregaženih životinja, ali i hvatanje i zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica, kao i napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka. Grad nema ugovor s Veterinarskom stanicom Beli Manastir, ima ga Veterinarska stanica Slatina, što je prihvaćeno od veterinarske inspekcije - ističu u svom odgovoru iz Grada Slatine. Dodaju kako je duljina boravka u boksevima, prije transporta u Beli Manastir, regulirana Zakonom, a za sve usluge Grad godišnje Veterinarskoj Stanici plaća 212.000 kuna, bez PDV-a.

Iz Veterinarske stanice Slatina objašnjavaju nam kako su ugovorom o poslovnoj suradnji s Veterinarskom stanicom Beli Manastir regulirali smještaj uhvaćenih pasa s područja Slatine.

- Psi su kod nas od nekoliko sati pa najdulje do dva dana, ako se radi o vikendu. O psima se brinu djelatnici koji ih obilaze i hrane neovisno o radnom vremenu. Svi uhvaćeni psi oglašeni su na Facebook stranici Veterinarske stanice Beli Manastir i Veterinarske stanice Slatina - kažu u svom odgovoru. Dodaju kako nije točno da vlasnici pasa ne mogu dobiti informacije o svojim psima, kao i da su dobrodošli svi koji žele udomiti psa. Iz Grada doznajemo da je tako u prvih devet mjeseci 12 pasa udomljeno. Očito, bila su to brzinska udomljenja ako u Veterinarskoj stanici psi ostaju nekoliko sati. Ili su baš svi udomljeni za vikend?  

Inspekcija propisala mjere

I dok se Grad Slatina i Veterinarska stanica trude objasniti kako sve rade po Zakonu, a Grad dodaje i kako im je važna dobrobit životinja, iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju kako je veterinarska inspekcija još 2012. obavijestila Grad Slatinu da Veterinarska stanica Slatina više ne ispunjava propisane uvjete za sklonište, niti obavljanje poslova bivše higijeničarske službe. Grad je bio dužan organizirati zbrinjavanje napuštenih životinja putem drugog najbližeg skloništa, ili onog kojeg grad odabere, a da isto ispunjava propisane uvjete.

- Veterinarska inspekcija po prijavi je u rujnu 2015. obavila i inspekcijski nadzor u Veterinarskoj stanici Slatina d.o.o. te je protiv pravne osobe i odgovorne osobe poduzela Zakonom propisane mjere – stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Ne navode koje su to mjere i zašto ih do sada nisu poduzeli, jer Veterinarska stanica Slatina još od 2012. ne ispunjava uvjete koje je propisalo Ministarstvo. Ne navode ni što će poduzeti kako bi Grad Slatina poštivao zakon, osim što je, kako kažu, veterinarska inspekcija Gradu poslala upit da se očituju 'kako mogu imati ugovor s veterinarskom stanicom koja nema registrirano skloniše'.  Jednako tako, ne navode ni koliko dugo će čekati očitovanje Grada, ali ni kako će to očitovanje pomoći psima koji i dalje završavaju u kavezima Veterinarske stanice Slatina. 

Komentara 5

Avatar Vigo__the__Carpathian
Vigo__the__Carpathian
11:08 09.01.2016.

Pa zato sto u ovoj zemlji nista zivo ne stima.U ovoj zemlji je jedini zakon i misao vodilja kako u svojih 5 minuta staviti sto vise u dep,s onim sto imas i s onim sto mozes.Pa zar vi novinarceki zbiljan mislite da ikog boli brige za te zivotinje?Njima su one samo nacin,zarade,profit po glavi.Da nema par ljubitelja zivotinja i nekoliko tih volontera ovdje bi se dogadao Holokaust nad zivotinjama.To sve treba otkaz dati,smjenit i zaposliti one koji ce ovaj posao raditi iz ljubavi a za zivotinje.A ne za sebe i u ime svog depa.

Avatar plejer_as
plejer_as
15:02 09.01.2016.

meni na slikama to sve izgleda super.Kerovi su olizali padele, još im sam treba dolit vode a jedan uposlenik ne može sve sam ... šta bi trebao još radit i nedjeljom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije