Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Franak:

Ne popuste li bankari, možemo prestati plaćati rate kredita

Udruga Franak
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
23.02.2015.
u 19:13

Socijalne mjere koje banke predlažu nisu rješenje za nas, zna se što mi želimo – konverziju, poručio je Denis Smajo iz “Franka”

Nakon prvog sastanka radne skupine za rješavanje problema kredita u švicarskim francima u Ministarstvu financija, obje su strane – i dužnici i banke, još uvijek čvrsto ukopane na svojim pozicijama.

– Na sastanku smo iznijeli svoje prijedloge, predstavnici banaka također su iznijeli svoje. Zadovoljni smo da smo konačno sjeli s bankama za isti stol, razgovori su bili konstruktivni. No ono čime nismo zadovoljni jest što se banke ne pomiču sa socijalnih modela prema našem modelu – komentirao je nakon sastanka Denis Smajo, predstavnik Udruge Franak. Osim što su od banaka tražili da se pomaknu sa svojih pozicija, koje uključuju vraćanje stana uz oprost ostatka duga, dodatno su pojačali i pritisak ako to ne učine.

"Tražimo da banke shvate da je naš problem i njihov problem"

– Tražimo da banke shvate da je naš problem i njihov problem. Iznijeli smo im neke buduće radnje koje smo spremni napraviti u smjeru pritiska: da se možda proglasi da nećemo plaćati te kredite, tko zna?! Ima takvih sedam-osam koraka koje smo spremni poduzeti, ako banke ne žele dobrom voljom doći do rješenja – zaprijetio je Smajo i dodao da ne očekuje odgovor odmah, s obzirom na to da na sastanku nisu bili ključni ljudi.

Očekuje da će konkretniji odgovor dobiti u ponedjeljak kada je dogovoren idući sastanak u Ministarstvu financija. Iz Franka poručuju da nemaju ništa protiv socijalnih mjera koje predlažu banke, na dobrovoljnoj bazi, no i da su neke od tih mjera već uključene u prijedlog zakona o osobnom stečaju. – Ali to nije rješenje za nas, zna se što mi želimo – konverziju. Od početnih pet zahtjeva ne odustajemo – kaže Smajo.

Ne želimo gubiti vrijeme

No, predstavnik Franka daje naslutiti kako banke šalju i signale da nisu baš toliko „ukopane“ u svom rovu. – Banke zasad ne idu u našem smjeru, ali otvaraju mogućnost da se to kroz neko vrijeme promijeni. No, ne želimo gubiti vrijeme. Zato smo i tražili hitan sastanak s guvernerom ovaj tjedan – otkriva Smajo.

Osim Smaje i voditeljice Udruge Franak Katarine Lucić, iz njihovih je redova u radnoj skupini još Jurica Dobrinić, ispred banaka u pregovorima sudjeluju član uprave PBZ-a Dinko Lucić, Igor Tepšić iz Zagrebačke banke, Dejan Donev iz Erste banke i Joško Mikić iz Hypo banke. Sudjelovali su još Damir Cimer i Josip Masnić iz Ministarstva socijalne politike i mladih te Edita Brkić i Lidija Šimunec. Zanimljivo je da direktor HUB-a Zoran Bohaček nije član radne skupine, a kako doznajemo, Udruga Franak ni ne želi ga za pregovaračkim stolom. HUB nije želio komentirati sastanak.

>>Udruga Franak: Tri opcije kako riješiti problem s kreditom

>>HUB nudi dva rješenja, u oba dužnik gubi stan

Komentara 24

DJ
djurex
19:43 23.02.2015.

Sve je to igrokaz i parodija..milanovic je namjerno izisao bankama u susret sa najglupljim rjesenjem kojega ce banke vrlo lako pobiti na sudu ...namjerno da bi banke nakraju tuzile i naplatile jos vise nego su trebale..to samo slijepci ne vide..

FL
flok
20:28 23.02.2015.

samo vi prestanite, banke takve hipoteke vode po 100 godina

FL
flok
20:30 23.02.2015.

konačno, stanovi nisu njihovi dok ne otplate kredit, pa ako se žele natezati sa bankama 100 godina, tko im brani, banke ne zaboravljaju dug

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije