Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska zdravstvena organizacija

Ne popuštajte mjere, u Europi je vrlo opasno i epidemiji se još ne vidi kraj

Koronavirus u Francuskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
08.04.2020.
u 20:25

Vrlo je opasno misliti da se približavamo kraju epidemije, poručio je regionalni direktor za Europu Hans Kluge

Sada nije vrijeme za popuštanje mjera. Situacija s koronavirusom u Europi je i dalje jako zabrinjavajuća, poručio je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu Hans Kluge.

- Vrlo je opasno misliti da se približavamo kraju epidemije. Svako ublažavanje mjera biti jako dobro razmotreno - kazao je.
Sve veće znanje o bolesti te pozitivni pomaci u nekim državama ne znači da je virus poražen, već nam to nudi šansu da ga bolje razumijemo i kontroliramo.

- Nije vrijeme za opuštanje, dalek je put do kraja ovog maratona - kazao je i apelirao: - Države se pojedinačno ne mogu boriti ili zaustaviti virus, krizu moramo međunarodno koordinirati.

Koronavirus u Francuskoj
1/8

Kritike i upozorenja dolaze nakon što Švedska ponovno bilježi crne brojke sa 77 preminulih u zadnja 24 sata, a neke europske države najavljuju popuštanje strogih mjera uvedenih kako bi se usporilo širenje virusa.

Austrija najavljuje da će od 14. travnja ponovno otvoriti male trgovine te centre s građevinskim asortimanom te vrtnim dijelom. Od 1. svibnja vrata bi trebali otvoriti svi dućani i centri te frizerski saloni. Nastave neće biti do sredine svibnja, a sveučilišta će ostati zatvorena do kraja semestra.

Danska pak ponovno otvara vrtiće i škole za učenike do 11 godina 15. travnja, dok restorani, kafići, trgovački centri ostaju zatvoreni do 10. svibnja. Do tada će zadržati i kontrole na granicama i zabranu okupljanja više od deset ljudi, a veća okupljanja bit će zabranjena  do kraja kolovoza.

U Češkoj od danas rade i trgovine koje prodaju građevinski materijal i bicikle, uz mjere zaštite. Vlada je prihvatila i popuštanje mjere zabrane putovanja, te će građani moći izaći iz zemlje ubog posla, obiteljskih ili medicinskih razloga.

Komentara 2

Avatar MariaFJ95
MariaFJ95
23:30 08.04.2020.

Lisa, 33. mychat.fun/xlove

ZE
Zambija export-import
20:43 08.04.2020.

Švedski model borbe s koronom ima novu dimenziju. Imaju rekordni broj novih slučajeva dnevno. Imaju rekordni broj aktivno bolesnih. Imaju drugi najveći broj smrtnih slučajeva dnevno, a još im nisu ni stigli svi podaci. Dnevni broj novih slučajeva im je više od 700, umrlih oko 100. Međutim, broj smještenih u intenzivnoj im je više manje stalan u zadnja tri dana, danas samo dva više nego jučer. Što će reći da su si fino popunili sve kapacitete u intenzivnoj i boli ih stenmark što će biti s ljudima koji kod kuće umiru u mukama. Ljudima koji cijeli život plaćaju poreze, zdravstveno i plaće za one koji donose odluke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije