Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog ovoga su štrajkali

Ne, ovo nije film strave već Medicinska škola u Slavonskom Brodu!

medicinska škola,slavonski brod
Foto: Ivica Galović/PIXSEL
1/7
15.11.2013.
u 20:03

Samo je jedna riječ kojom se mogu opisati uvjeti zatečeni u Medicinskoj školi u Slavonskom Brodu, a ona glasi – katastrofa!

Agencija za strukovno obrazovanje nadzorom je utvrdila da je u slavonskobrodskoj srednjoj Medicinskoj školi nastava loše organizirana. Na vidjelo su izašli i potpuno neprimjereni školski uvjeti u unutrašnjosti zgrade. Praktikumi u podrumskom dijelu škole nisu pogodni za normalno odvijanje nastave. Iz dotrajalih kanalizacijskih cijevi donedavno su doslovno curile fekalije, podovi u praktikumu za njegu bolesnika su razrovani i nedovršeni, zidovi prljavi, a električni kablovi opasno strše po zidovima hodnika i učionica. Pločice u zahodima i sanitarnim čvorovima su prestare, pa same otpadaju. Posvuda se osjeti miris plijesni i zadah WC-a. ...

Upravo u takvim podrumskim uvjetima djeca provode tri sata pauze između prakse koja im završava u 10 sati i nastave koja počinje u 13 sati. Inspekcija je obavila nadzor, a tko je u lancu zakazao i tko će biti eventualni krivac trebalo bi se saznati vrlo brzo. Jedno je sigurno, a to je da zatečeno nikako nisu uvjeti u kojima bi se trebalo odgajati i obrazovati slavonskobrodske medicinare, medicinske sestre i zasigurno neke od njih - buduće liječnike. Problem nije od jučer, za njega su godinama znali i ravnateljstvo škole i županijski pročelnici zaduženi za školstvo. Oni su za to sve ove godine primali plaće, no problem očito je nisu mogli, znali ili željeli riješiti.

- Problem je moguće riješiti, a sada se odjednom svesrdno uključila i županija. Kada smo im se obraćali sa zahtjevima od prostora do svih mogućih prijedloga koji se tiču preseljenja srednje Medicinske škole iz jedne zgrade u drugu, nitko nas nije čuo. Mi smo doslovno preseljeni u ovu zgradu u roku od dvadeset četiri sata. Sada se prikazuje da je županija naklona prema našim učenicima. Kada sam molila županijskog pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu gospodina Vladimira Štefaneka da se riješi problem, jer nam po hodnicima iz cijevi cure fekalije i kada sam kazala da razvodna kutija od električne struje stoji u hodniku, a hodnik vlaži, pa se bojim da će netko od učenika nastradati odgovor sam čekala tri tjedna. Za ovako tešku situaciju i loših uvjeta jednim dijelom kriva je županija. Obraćala sam se i prema ministarstvu. Još uvijek ne mogu komentirati nalaze prosvjetne agencije koje škola službeno nije dobila, a i nije mi jasno kako agencija može prije obavjestiti javnost no mene kao ravnateljicu, nad čijom je školom izvršen nadzor. Kada sam od županije tražila da ispitaju statiku ove ustanove i koliko ćemo potrošiti za krov koji smo popravljali ne znam zbog čega, te za staze oko škole i dogradnju još jednog kata čime bi dobili adekvatan smještaj za učenike, nitko me nije čuo. Davala sam prijedlog da školu ne presele u ovaj prostor u kojem smo sada podstanari i preko zime nam je hladno, odbili su nas i rekli da nemaju drugih slobodnih prostora. Vjerujem da će sada gospodin Vlado Štefanek reći da sve to nije istina - kaže ravnateljica Katica Lulić.

- Učenici su prisiljeni njemački i engleski jezik pratiti u kabinetu zdravstvene njege, gdje moraju sjediti ili na krevetima ili na klupama, jer stolica nemaju. Nikada se ne zna gdje ću održati nastavu, pa nam od sata ode najmanje desetak minuta kako bi pronašli slobodnu učionicu u kojoj će biti sat. Često molim kolegicu da nas pusti u knjižnicu. Bolji uvjeti bili su u staroj zgradi škole. Tamo smo uvijek znali gdje imamo nastavu. Već pet godina nemam svoju učionicu. Sate engleskog jezika provodimo i u učionici informatike u kojoj je skupa oprema i u svakom trenutku umjesto da predajem moram paziti hoće li učenik zapeti za kabal. Uvjeti su zaista loši. Školske ploče su nam stare, kreda na njima više ne ostavlja gotovo nikakav trag, a da ne govorim o testovima ili kopiranju koje moramo tiskati izvan škole i kod kuće- ističe profesorica engleskog jezika Jelena Jelinić Bošnjak.

Dajemo si za pravo podsjetiti kako Upravni odjeli za obrazovanje, šport i kulturu obavljaju upravne i stručne poslove u području srednjeg i osnovnog školstva, kulture, športa i tehničke kulture. Predlažu javne potrebe i prate izvršenje javnih potreba u području iz svoga djelokruga. Usklađuju investicije i održavaju, te predlažu razvitak mreže ustanova iz svoga djelokruga. Prate i potiču razvitak znanosti i tehnologije.  

>>Uspjeli smo, pobijedili smo profesore i administraciju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije