Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Ne odlaze samo iz Hrvatske, svaki treći student u Srbiji želi otići čim diplomira

21.06.2018.
u 17:21

Među srpskim studentima koji namjeravaju nastaviti život u inozemstvu više od 90 posto ima apsolutnu potporu roditelja za tu odluku, a oko 70 posto ih vani već ima rođake i prijatelje na čiju pomoć računaju

Srbija se suočava s valom odlazaka mladih u inozemstvo, a najnovije istraživanje pokazuje da je čak trećina studenata spremna napustiti zemlju čim diplomira, a više pd polovice ih se ne namjerava vratiti, objavljeno je u četvrtak u Beogradu.

Istraživanje "Migracije studenata", koje je proveo ured ministrice bez portfelja zadužene za demografiju i populacijsku politiku Slavice Đukić Dejanović, pokazuje  kako trećina studenata u Srbiji planira po završetku školovanja otići u inozemstvo.

Među srpskim studentima koji namjeravaju nastaviti život u inozemstvu više od 90 posto ima apsolutnu potporu roditelja za tu odluku, a oko 70 posto ih vani već ima rođake i prijatelje na čiju pomoć računaju.

Trbuhom za kruhom izvan granica Srbije želi poći 36,5 posto studenata koji se bave informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, više od 30 posto ih je iz područja medicinskih znanosti, a nešto manje su studenti iz područja društvenih znanosti.

Na vrhu popisa država u koje bi srpski studenti najradije otišli je Njemačka (24 posto) slijede SAD (11 %), Švicarska (10,7 %), Austrija (8,7%) odsto) i Norveška za koju bi se opredijelilo 6,3 posto studenata iz Srbije.

Ministrica Slavica Đukić Dejanović ukazala je na " najdrastičniji podatak" iz cijelog istraživanja - kako je četvrtina onih studenata koji bi željeli otići "već odlučila to i učiniti, bez obzira na mjere koje bi država poduzela u namjeri da ih zadrži u Srbiji".

Čak polovica - oko 50 posto studenta koji namjeravaju otići iz Srbije, ne planira se vratiti, dok bi na povratak bila spremna približno jedna petina anketiranih, ali samo ako uspiju zaraditi i osigurati dovoljno novca da pokrenu vlastiti posao u Srbiji.

Ukoliko bi u Srbiji ekonomska situacija bila bolja, stabilnija i sigurnija, vratilo bi se tek 13,8 posto studenata koji se spremaju napustiti Srbiju čim diplomiraju.

U istraživanju je sudjelovalo 11.013 studenata državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Srbiji.

Ključne riječi

Komentara 38

NE
Neutralac
00:05 22.06.2018.

A ja sam mislio da oni ne vole "Nemce" ... kad ono tamo bi se najradije prodali... sto je s Rusijom burazeri....???

ST
Startrack
07:44 22.06.2018.

Zamisli daje Jugoslavija kako binam danas visili oko vrata.

DU
Deleted user
07:34 22.06.2018.

Koliko god je vlikosrbski rat napravio stete tom dijelu Balkana, toliko i komunisticki mentalitet naroda. Tu vlada velika zavist i mrznja prema vrijednim, sposobnim i bogatim gradjanima i narodima. Fali jedan Mojsije, da taj narod provoda 40 godina po pustinji, tako da izumru oni negativci, proleteri i paraziti, a mladi da stanu na vlastite noge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije