Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDS-OV PRIJEDLOG

'Ne možemo izjednačiti antifašizam i komunizam. Pod zvijezdom Istra je vraćena domovini'

05.12.2016., Jasenovac - Sporna ploca koju su pripadnici HOS-a postavili prije mjesec dana. Postavljena ploca ima upisan pozdrav Za dom spremni. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
20.09.2017.
u 14:17

"IDS radi na prijedlogu izmjena zakona, a budemo li imali većinu u Saboru, zakon će proći."

IDS predlaže izmjene Kaznenog zakona, kojima bi se odredila zatvorska kazna za isticanje fašističkih simbola, što uključuje i ustaški pozdrav "Za dom spremni", a HNS, koji je dio vladajuće koalicije, podržava taj prijedlog.

"IDS radi na prijedlogu izmjena zakona, a budemo li imali većinu u Saboru, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo", izjavio je u srijedu Hini predsjednik stranke Boris Miletić, no pritom nije htio govoriti o tome koliko bi iznosila ta zatvorska kazna istaknuvši da je izrada prijedloga u završnoj fazi te će vrlo brzo biti upućen u Sabor.

Sve razvijene demokratske zemlje, pa tako i Italija i Njemačka, takvu simboliku kažnjavaju zatvorom. Idemo s time u proceduru i vrlo jasno ćemo definirati koje znakovlje nije prihvatljivo, a posebno sporni poklič "Za dom spremni", rekao je Miletić.

Premda o konkretnoj podršci parlamentarnih stranaka IDS-ovu prijedlogu još nisu razgovarali, Miletić je potvrdio kako je bilo neformalnih razgovora. "Računamo na potporu lijevo-liberalnih stranaka, dakle SDP-a, HNS-a, kao i GLAS-a, predstavnika manjina, ali i umjerene desnice", kaže Miletić.

Iako IDS predlaže zatvorske sankcije za sve simbole koji se vežu uz ustaški režim, nijednu kaznu ne predviđa za simbole komunizma.

"Ne možemo izjednačiti antifašizam i komunizam. Uostalom, pod zvijezdom petokrakom Istra je vraćena matici domovini, dakle ta je zvijezda oslobodila naše gradove, našu Istru i pripojila je matici Domovini. Ne znam kako netko može biti protiv toga",  poručio je Miletić.

IDS-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona podupire HNS, koji je u srijedu priopćio da će podržati svaku inicijativu kojom bi se zabranilo korištenje fašističkih simbola, kao i ustaškog pozdrava "Za dom spremni". HNS također smatra da o visini kazne svoje stajalište trebaju iznijeti pravni stručnjaci.

"Ponavljamo da ustaškoj ikonografiji nema mjesta u hrvatskom javnom prostoru. Još jednom izražavamo svoj više puta izrečeni stav da taj pozdrav nije izraz domoljublja, nego sramota za našu zemlju", poručuje HNS u priopćenju.

Također ocjenjuje žalosnim što je hrabrost branitelja poginulih za slobodnu i demokratsku Hrvatsku gurnuta u drugi plan "zbog pojedinaca kojima su slogani važniji od žrtve za Hrvatsku".

Drago nam je da je pozdrav "Za dom spremni" neprihvatljiv i za premijera Andreja Plenkovića, te da će se zakonom o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima, koji predlaže Vlada, trajno riješiti problem koji već mjesecima opterećuje hrvatski javni prostor, ističu HNS-ovci u priopćenju.

 

Komentara 76

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
15:38 20.09.2017.

Opet komunisti o partizanima i Ustašama, ovo je bolesno.....živimo u 2017 godini, ima toliko problema ali komunjare dalje po starome.

IL
ivan.lorkovic.zg
15:05 20.09.2017.

Bre Miletiću, Naziv NDH sadržavao je u sebi i riječ "HRVATSKA" iliti (Nezavisna država HRVATSKA). Hoćemo li zbog toga zabraniti naziv HRVATSKA i zvati se umjesto "Republika Hrvatska" na pr. Banovina Savska. Ovo maltletiranje nepostojećih ustaša i ubogih domobrana odd strane srbočetnika prešlo je već sve granice. Očigledno se moramo uključiti mi stare "hrvatske komunjare" da vas jugo četničku bratiju stavimo tamo gdje vam je i mjesto i to na način kako ste nas vi naučili. p.s. Treba zabraniti konzumentima droga da budu sabornici

AM
AMD------------------------
14:35 20.09.2017.

obrazovanje,ucenje alata demokracije- to je najneophodnije,da ovaj polusvijet desno i lijevo se svede na njihovu stvarnu realnost= jucerasnjih otrova danasnjice! preuzeti odgovornost znaju samo redni a takvi u hrvatskoj nemaju prostora.sve je u nekakvoj otrovnoj mrezi povezano pohlepom a nikakvim svjetonazorom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije