Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica RH:

'Ne miješam se u referendume, ali mora se poštivati volja naroda'

Foto: Dubravka Petrić/Pixsell
1/5
02.06.2018.
u 13:10

Koliko znam, skupljeno je dosta potpisa, očito su građani davanjem tih potpisa pokazali da žele promjene, da se potrese taj život u Hrvatskoj, izjavila je predsjednica na temu referenduma inicijative Narod odlučuje.

Tijekom sudjelovanja na svečanom obilježavanju Dana Osječko - baranjske županije predsjednica RH Kolinda Grabar - Kitarović komentirala je kako vjeruje da će se po pitanju demografije u skorom vremenskom periodu poduzeti određene korake i mjere.

 

Okupljeni novinari pitali su predsjednicu što misli o referendumskom pitanju inicijative Narod odlučuje za koju je premijer Andrej Plenković rekao da je promašena i neodgovorna.

- Moj stav prema referendumima u Hrvatskoj općenito je da se držim preporuka Venecijanske komisije, da se ne miješam u referendume. Međutim, isto tako moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda. U ovom slučaju, koliko je meni poznato, skupljeno je dovoljno potpisa i za državnike i političare je bitno da uključe volju naroda. Voljela bih da volja naroda bude uključena i u druge sfere života, a građani su ovim potpisima očito pokazali da žele promjene, da se na neki način malo i protrese politički život u Hrvatskoj i političke elite. Pokazali su želju za izmjenama izbornog zakona, što je legitimno, ali su pokazali i da ljudi žele više participirati i imati veću ulogu u izboru svojih neposrednih predstavnika - rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u subotu u Osijeku na upit kakav je njen stav o referendumu.

- Pohvalila sam Mostove mjere za demografiju, a neću ulaziti u komentar onoga što je rekao premijer Plenković. To neka on sam objasni. Po meni su dobrodošli svi prijedlozi koji idu ka pozitivnom pristupu rješavanju najvećeg državnog problema, a to je demografija – poručila je, pak, predsjednica Grabar Kitarović. Naglasila je i kako želi da Slavonija i Baranja postanu tema dobrih vijesti, a ne tema iseljavanja. 

- Jučer sam govorila o demografskoj obnovi, i neću se ponavljati. Odlučna sam učiniti sve da se problem demografske obnove počne sustavno rješavati, kao prioritet hrvatske državne politike. Mjere koje sam pripremila spremne su za objavu. One će biti onoliko uspješne koliko budu ugrađene u mjere za snažniji gospodarski razvoj – podcrtala je.  Najvažnija komparativna prednost Osječko-baranjske županije, nastavila je ona, jest plodna zemlja.

- Nažalost, ova naša nekada hrvatska žitnica godinama je bila žrtva neodlučnosti i nedefiniranosti državne politike prema toj činjenici, i nasuprot tome svjesnog ili nesvjesnog pogodovanja uvoznicima hrane, nerijetko nekvalitetne. Treba staviti u funkciju projekte poput sustava navodnjavanja, i apeliram na Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode da definiraju cijene zakupa zemljišta i vode, kako bi se gospodarstva mogla priključiti na sustav. Optimalno bi bilo da se odredi period od primjerice pet godina besplatne vode ili, pak, uz minimalnu naknadu da se ljude stimulira da se priključe na te sustave – kazala je.

Predsjednica je stava i kako je svakim mjerama potrebno vrijeme, a za demografske kažu, navela je, kako treba proći čak 20 do 30 godina da bi se osjetio njihov stvarni učinak u porastu broja stanovništva i fertiliteta, dok se migracije mogu brže zaustaviti. 

- Želim sinergiju ne samo s Vladom nego i drugim dionicima društvenog i političkog života zainteresiranima za ove teme. Paket mjera koje ću predstaviti ne odnosi se samo na demografsku, populacijsku i obiteljsku politiku, već i posredne mjere jednog šireg socioekonomskog okvira. Jedna mini strategija s naglaskom na konkretne mjere za koje treba donijeti rokove izvršenja i izračun proračunskih sredstava – iznijela je ona, dodajući kako je cilj zaustaviti trendove iseljavanja. No, problem su, stava je, i društvena klima, klijentelizam i nepotizam.

Komentara 202

Avatar majmunranko
majmunranko
13:44 02.06.2018.

Eto, naš uključivi premijer je u godini dana od sebe uspio isključiti narod, predsjednicu, većinu svoje stranke i crkvu, ustao je uštekan jedino s Pupovcem, Radinom, Frljićem i Stazićem.

DU
Deleted user
13:33 02.06.2018.

Ispravan i jedino mogući stav. Volja hrvatskog naroda se mora poštovati. Hrvatski narod je jednostavno prejak da bi postojao bilo tko da mu to uskrati.

DU
Deleted user
13:26 02.06.2018.

Čestitke na hrabrosti i poštenju Predsjednice. Ono što je najviša razina nekog vođe, predsjednica je postigla, a to je "biti normalan čovjek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije