Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI NAPUTAK

Odete li u shopping u BiH, po povratku u Hrvatsku ipak ne morate u samoizolaciju

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/9
15.03.2020.
u 15:39

Prema naputku Ravnateljstva Civilne zaštite, i Županijski stožer CZ Brodsko-posavske županije osigurao je prostor za karantenu autoprijevoznika koji dovoze robu na područje županije

Hrvati koji odu u shopping u BiH, po povratku u Hrvatsku ipak neće morati ići u samoizolaciju. Naime, na jutrošnjoj (nedjelja) presici Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu novinarima je prenesena informacija od subote navečer po kojoj je i Bosna i Hercegovina uvrštena na popis zemalja iz kojih hrvatski građani po povratku u domovinu automatski moraju u dvotjednu samoizolaciju.

Načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić tako je prenio uputu prema kojoj stanovnici Slavonskog Broda i hrvatski građani općenito koji, primjerice, idu preko granice u Bosanski Brod da nešto kupe, kod rođaka ili na svoj posjed, kada se budu vraćali, trebaju ići u samoizolaciju 14 dana.

Međutim, iz stožera su već tada dali naslutiti kako ova uredba vjerojatno neće biti dugog vijeka te kako se može očekivati novi naputak s obzirom na najave ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te na presicu državnog Stožera civilne zaštite koja se održavala u isto vrijeme.

I doista, ministar Božinović rekao je danas da režim prelaska granice prema BiH i Srbiji ostaje isti te da osobe iz tih zemalja neće trebati ići u samoizolaciju.

- Sukladno zahtjevu HZJZ-a, sinoć su se na graničnim prijelazima, ne samo s BiH, već i Srbijom i još nekima, radile provjere posebne opreme i ljudskog potencijala. Što se tiče režima, ništa se ne mijenja. Režim prema BiH i Srbiji ostaje kao što je bio, kazao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH.

I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak potvrdio je da osobe iz tih zemalja neće trebati ići u samoizolaciju.

Dakle, ni Brođani koji su u nabavu išli u susjedni Bosanski Brod ne moraju u samoizolaciju, iako je dio građana takvu uredbu dobio u jutarnjim satima, no ta odluka je tijekom dana ukinuta.

Božinović je kazao i da se, nakon što je razgovarao s ministrima unutarnjih poslova Srbije, BiH, Mađarske i Slovenije, uspostavio režim prelaska granica koji je pokazao rezultate.

- Do 7 ujutro izvršili smo prihvat četiri konvoja sa 195 teretnih vozila, s dva autobusa. Do sedam ujutro je iz Hrvatske na graničnom prijelazu Bajakovo izašlo 41 teretno vozilo, a isto tako 41 vozilo je izašlo u BiH na graničnom prijelazu Stara Gradiška - kazao je.
Naveo je da je u tranzitu u Hrvatskoj pod policijskom pratnjom 68 teretnih vozila i dva autobusa koji se kreću u smjeru Bajakova i 45 teretnih koji se kreću u smjeru Stare Gradiške.

Konvoj teretnih vozila koji je zbog epidemije koronvirusa bio zadržan na talijansko-slovenskoj, odnosno slovensko-hrvatskoj granici krenuo je u subotu u večernjim satima

Prema naputku Ravnateljstva Civilne zaštite, i Županijski stožer CZ Brodsko-posavske županije osigurao je prostor za karantenu autoprijevoznika koji dovoze robu na područje županije.

- Svaki autoprijevoznik, koji ima istovar robe na području Brodsko-posavske županije, nakon što obavi carinske i granične formalnosti, i to bez izlaska iz kabine, odlazi na mjesto istovara i nakon toga odmah u karantenu, gdje će biti dan-dva do sljedećeg utovara. Stožer Brodsko-posavske županije osigurao je adekvatnu lokaciju za te potrebe za 24 osobe koja zadovoljava sve sanitarne I tehničke uvjete - rekao je načelnik brodsko-posavskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

- Noćas smo od slovenske granice do granice sa Srbijom i BiH prepratili tri konvoja teretnih vozila. Riječ je o 130 vozila. Tih će konvoja biti još, no to su oni koji samo prolaze kroz Hrvatsku, bez zadržavanja i naša je zadaća prepratiti ih od ulaska do izlaska iz zemlje - kazao je načelnik PU brodsko-posavske, Antun Valić.

>>> Pogledajte što je o koronavirusu rekao znanstvenik Ivan Đikić

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Motorhead
Motorhead
01:24 16.03.2020.

Svi čobani koji idu u tu kvazidržavu, neka tamo ostanu trajno na dobrobit nas domicilnih Hrvata.

SO
Sir Oliver
15:52 15.03.2020.

Pritisak Hercegovaca cuda radi! Dajte Ere, stisnite Bozinovica i iz Austrije i Njemacke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije