Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski biskupi:

'Ne dopuštamo da se relativizira brak i obitelj, da se djeca odvajaju od roditelja...'

biskupi
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
24.10.2014.
u 20:00

“Jedna majka ili više majki ne mogu zamijeniti oca u obitelji”

Hrvatski biskupi protive se zamjenjivanju riječi “otac” i “majka” i “supružnici” riječima “roditelj 1” i “roditelj 2” te “partner A” i “partner B” ili “C”... Stoji to u dugoočekivanom dokumentu Hrvatske biskupske konferencije o rodnoj ideologiji, koji je jučer ugledao svjetlo dana na 49. plenarnom zasjedanju hrvatskog episkopata, pod nazivom “Muško i žensko stvori ih!”.

– Danas se poručuje da je istina da istine nema i da čovjek može i bez Boga. Humanizam se pretvorio u totalitarizam i zbog toga naša poruka upozorava na opasnost od rodne ideologije jer se ona predstavlja kao ideologija i poprima elemente ideologije – rekao je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, predstavljajući poruku naših biskupa o rodnoj ideologiji, naglašavajući kako je se radi o doktrinarnoj poruci, a ne smjernicama za pastoralnu praksu.

Ne ideologiji, da ljudima

– Crkva kad naviješta Evanđelje, onda poučava. Nikada ne osuđuje ljude, pobornike ideologija. Crkva odbacuje ideologije, ali ne i ljude, već im donosi svjetlo Evanđelja – rekao je mons. Hranić.

Biskupi u svome dokumentu vrlo hladno i razložno objašnjavaju zašto je Crkva protiv rodne ideologije, koja “bez čvrstog uporišta u biologiji, tradiciji i kulturi polazi od pretpostavke da je čovjek po sebi bezrodno biće”.

– Ako je rod društveno konstituiran, on je podložan promjenama. To znači da postojeći društveni konstrukt, kažu zastupnici te ideologije, treba razgraditi. To treba učiniti jer je čovjek izgubio svoju elementarnu slobodu. Za nju se treba ponovno izboriti, što će uspjeti tek kada se dokinu muškost i ženskost kao rodne ideologije – objašnjavaju biskupi rodnu ideologiju upozoravajući da se ona najvećim dijelom obraća djeci i mladeži te da se ona implementira “ne samo u odgojno-obrazovne već i u zakonodavne sustave”.

– U svojim temeljnim postavkama rodna se ideologija ne samo razlikuje od temelja kulture i civilizacije u kojoj je čovjek tijekom mnogih tisućljeća rastao i u kojoj se društvo oblikovalo nego je i u dubokoj suprotnostima sa zakonima ljudske naravi i s kršćanskom, odnosno biblijskom vizijom čovjeka – kažu biskupi, dodavši da žele upozoriti na zablude rodne ideologije.

I mi smo na strani manjine jer ne može je pregaziti većina, ali ne dopuštamo da se relativizira brak i obitelj, da se djeca odvajaju od odgojnog utjecaja roditelja, identifikacije djeteta od majke i oca – rekao je nadbiskup Hranić.

– Bračno zajedništvo muškarca i žene prirodno je okruženje za nastanak i rast ljudskog života – kažu biskupi u svome dokumentu, dodajući da “nikada neće moći ‘jedan otac’ ili ‘više očeva’ zamijeniti majku u obitelji” ili “jedna majka” ili “više majki” ne mogu zamijeniti oca u obitelji.

Zanemaruje se govor tijela

– U rodnoj ideologiji mogu se prepoznati antropološke posljedice spolnoga, bračnoga i obiteljskog relativizma koji ide do te mjere da se niječu prirodne datosti čovjeka. Značenje i “govor” tijela gotovo se potpuno zanemaruje – upozoravaju biskupi te dodaju da je “najbolji odgovor na izazov nove ideologije autentičan navještaj i življenje evanđelja”.

– To je najbolja zaštita protiv mentaliteta i duha rodne ideologije jer učvršćuje svijest kršćanina o njegovu “čovještvu” kakvo je izišlo iz ruku Božjih – kažu biskupi pozivajući mlade i sve do kojih dođe ova poruka da se drže te “jedine ispravne definicije čovjeka, da prema njoj žive, a svaku drukčiju, lažnu i čovjeka nedostojnu sliku odbace”.

>> Papa Franjo: Odgovoriti hrabro na nove izazove

Komentara 9

NE
neboiznadzagreba
21:19 24.10.2014.

Slobodan svijet nije , i ne može biti svijet u kojem grupica ljudi odluči srušiti svu tradiciju i sve društvene vrijednosti do kojih su mukotrpno dolazile generacije , to nije svijet , i ne može biti , u kojem se zamjenjuju riječi brojevima ( roditelj 1 , roditelj 2 i pravno definiran produkt njihove veze , zaveden kao MH379Z563 ) , slobodan svijet i slobodan čovjek je zbroj nebrojenih činilaca , prirodnih i društvenih i dopusti li da mu grupica dekadentnih popravljača prirode i društva oduzme sve vrijednosti koje je imao , on prestaje biti slobodan i pristaje biti zamorac u eksperimentu osuđenom na osudu .

DJ
djurex
20:49 24.10.2014.

To su lbtgq+ prava..u sklopu njihovih "ljudskih prava" mi nismo tate nego partneri a b c ili koji vec da njima bude lakse..

SR
Srp
21:18 24.10.2014.

KC neka sprovede lustraciju u svojim redovima i onda moze se vratiti u hrvatsko drustvo! Ovako je izgubila autoritet kod prikupljanja potpisa za referendum o izbornom zakonu! KC kao vijernik sam se razocarao pasivnoscu KC kod prikupljanja potpisa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije