Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macron kod Trumpa

“Ne dirajte sporazum s Iranom, moglo bi biti kobno”

Donald Trump, Emmanuel Macron
Foto: Reuters/Pixsell
24.04.2018.
u 17:07

Donald Trump dao je rok do 12. svibnja da se izmijeni sporazum. Moskva i Peking poručuju – spriječit ćemo sabotažu iz Washingtona

Europski čelnici Emmanuel Macron i Angela Merkel krenuli su u ofenzivu pokušavajući uvjeriti američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne izlazi iz postignutog nuklearnog sporazuma s Iranom od 14. srpnja 2015. jer bi to moglo imati kobne posljedice.

Francuski predsjednik Macron jučer je doputovao u trodnevni posjet SAD-u i kazao da ne postoji “plan B” za nuklearni sporazum s Iranom i da bi Washington trebalo ostati u tom sporazumu dokle god ne postoji bolja opcija.

Kao i Macron, i njemačka kancelarka Angela Merkel putuje u SAD za tri dana s istim ciljem, nagovoriti Donalda Trumpa da odustane od nakane da do 12. svibnja sporazum zapadnih sila s Iranom proglasi ništavnim.

Izraelu prijete uništenjem

Europska unija, uz Rusiju i Kinu oštro se protivi Trumpovoj namjeri, ali nije sigurno hoće li Emmanuel Macron, Angela Merkel i Theresa May uspjeti promijeniti odluku Donalda Trumpa koji je pod velikim utjecajem i pritiskom židovskog lobija u Sjedinjenim Državama i organizacije AIPAC, koja u Americi “brine” za dobre odnose s Izraelom.

Naime, Izrael je najveći protivnik nuklearnog sporazuma s Iranom jer smatraju da će ukidanjem sankcija Iran financijski ojačati i na taj način još više moći financirati militantne skupine kao što su libanonski Hezbollah, palestinski Hamas, Islamski džihad, koji predstavljaju prijetnju izraelskoj državi.

Da bi mogući izlazak SAD-a iz nuklearnog sporazuma mogao izazvati nove sukobe i nestabilnost, ne samo na Bliskom istoku nego u cijelom svijetu, dokazuje i činjenica da je više od 500 parlamentaraca iz Velike Britanije, Francuske i Njemačke objavilo otvoreno pismo u kojem pozivaju Kongres da učini sve što je moguće da spasi nuklearni sporazum s Iranom i da spriječi namjera američkog predsjednika Donalda Trumpa da izađe iz sporazuma. Parlamentarci triju najvećih europskih zemalja istodobno upozoravaju na moguće “kobne posljedice” u slučaju američkog raskida sporazuma s Iranom.

S druge strane, Teheran odbija pregovarati o reviziji ovog međunarodnog dokumenta. Ministarstvo vanjskih poslova Irana priopćilo je kako se sporazum neće povezivati s “bilo kojim drugim pitanjem”, kao što je iranski raketni program, inspekcije objekata iranske vojske za koje se zna da u njima nije bilo nuklearnih aktivnosti ili bilo kojom drugom željom Donalda Trumpa, bolje rečeno Izraela. Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je kako su akcije američkog predsjednika Donalda Trumpa “očajnički pokušaj potkopavanja nuklearnog sporazuma”, ističući kako se on ne može revidirati te kako se Iran ne želi domoći nuklearne bombe, no da bi vjerojatni odgovor na američko povlačenje iz sporazuma bilo obogaćivanje urana, koji je ključni sastojak za izradu takvog oružja.

S približavanjem roka da europske države ishode izmjene sporazuma s Iranom (12. svibnja) koji je zadao Trump, i retorika se sve više zaoštrava.

“Neočekivani potezi”

Iranski predsjednik Hasan Rohani poručio je da će Washington “zažaliti zbog povlačenja iz sporazuma” i da će Iran, ako se to doista dogodi, reagirati u roku od tjedan dana. Isto tako, Rohani je zaprijetio da je iranska agencija za atomsku energiju spremna poduzeti “očekivane i neočekivane” poteze ako SAD istupi iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

– Naša organizacija za atomsku energiju je potpuno je spremna... poduzeti akcije koje oni očekuju i koje oni ne očekuju – rekao je Rohani ne ulazeći u pojedinosti, osvrćući se na moguću Trumpovu odluku da idući mjesec istupi iz međunarodnog sporazuma. Sigurno je da bi se Iran u tom slučaju vratio programu obogaćivanja urana. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kazao je da se s kineskim kolegom dogovorio da će Moskva i Peking pokušati spriječiti bilo kakav američki pokušaj sabotaže iranskog nuklearnog sporazuma.

– Opstruirat ćemo pokušaje sabotaže tog sporazuma koji je dio rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a – kazao je Lavrov.

Trump traži proširenje nuklearnog sporazuma koji će uvesti nove uvjete koje Iran ne smije prekršiti vezano za balističke i druge dalekometne projektile.

Pod svaku cijenu zaustaviti ambicije Irana i dati jamstvo da neće napraviti nuklearno oružje, što u nuklearnom sporazumu nije točno definirano, kaže Trump.

Iranski režim treba prestati podržavati terorizam i iz svoje zemlje izvoziti nasilje i kaos po cijelom Bliskom istoku kao što je to slučaj u Siriji i Jemenu, kaže američki predsjednik.

Trump traži da se Iran ne miješa u unutarnje stvari Saudijske Arabije i ostalih zemalja regije te se jasno ogradi od izjave visokih iranskih dužnosnika o uništenju Države Izrael

Komentara 11

Avatar superhik74
superhik74
20:12 24.04.2018.

Potpisu sporazum da bi ga prekrsili tipicni cionisticki nacin "poslovanja". Laz i prevara su im osnovno oruzje.

GV
golub Vaso
17:27 24.04.2018.

do kada će cionisti tlačiti cijeli pošten i normalan svijet

DU
Deleted user
19:34 24.04.2018.

Ti ameri bi samo ratovali, treba valjda dic cijene dionica proizvodjaca oruzja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije