Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORUKA TRUMPU

'Ne dirajte Jeruzalem, bit će pakao'

trump izrael
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
04.12.2017.
u 22:02

Američki predsjednik proglasio bi Jeruzalem prijestolnicom Izraela

Donald Trump ponovno donosi kontroverznu odluku koja bi mogla destabilizirati cijeli Bliski istok – planira sutra priznati Jeruzalem kao prijestolnicu države Izrael. Trump je još u predizbornoj kampanji, kako bi pridobio jaki židovski lobi u SAD-u, obećao je da će preseliti američko veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Arapska liga upozorava da bi Trumpovo priznavanje Jeruzalema moglo razbuktati nasilje.

– Bilo kakav potez Sjedinjenih Država u smjeru priznavanja Jeruzalema kao izraelske prijestolnice potaknuo bi ekstremizam i nasilje – izjavio je glavni tajnik Arapske lige Aboul Gheit nakon što je jedan visoki američki dužnosnik najavio Trumpove namjere.

Ujedinio Fatah i Hamas

Trumpova najava prvi je put ujedinila gotovo sve Palestince pa čak i zaraćene Fatah i Hamas. Najavljena je nova pobuna koja bi se mogla pretvoriti u nasilje poput onog 80-ih godina kada je cijela palestinska samouprava bila paralizirana u svakodnevnim sukobima s izraelskom vojskom.

Trump ima blagoslov Saudijske Arabije čiji je prijestolonasljednik Mohammad bin Salman već pokrenuo proces normalizacije odnosa s Izraelom, a zauzvrat dobit će savezništvo s Izraelom protiv Irana. U prilog tome ide i izjava muftije Saudijske Arabije Abdula Aziza Al Sheikha koji je izdao fetvu da je grijeh napadati Izraelce.

S druge strane, Iran je osudio takav čin i najavio da će se boriti svim sredstvima kako bi Jeruzalem postao glavni grad Palestine. Iza ideje o Jeruzalemu kao prijestolnici Izraela stoji Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner, ortodoksni Židov, čiji su djed i baka preživjeli holokaust i koji poštuje šabat i od zalaska Sunca u petak do zalaska Sunca u subotu odmara se odričući se tehnologije i rada.

Suprotno rezoluciji UN-a

Jeruzalem ima posebno važno mjesto u predaji triju monoteističkih religija: judaizma, kršćanstva i islama, što je u povijesti izazivalo brojne sukobe

. Izrael je 1950. proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom, što je ušlo u izraelsko zakonodavstvo 1980., te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva, jedino je ministarstvo obrane ostalo u Tel Avivu.

Rezolucija 478 Vijeća sigurnosti UN-a određuje da je izraelska odluka od 1980. ništavna, te poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu. 

Komentara 132

Avatar Idler 3
Idler 3
22:19 04.12.2017.

Zanimljivo, ispada kak se muslimani med sobom više mrziju neg kaj mrziju Izrael ?!

IL
ilijan
22:53 04.12.2017.

Jeruzalem je glavni grad svih židova ma gdje bili. Arapi nemaju što tražiti u Jeruzalemu. Isto tako i Carigrad je okupirani grad od osmanlija koji nikad nemože biti njihov glavni grad.

IL
ildefonsa
22:20 04.12.2017.

'Ne dirajte Jeruzalem, bit će pakao' kažu oni koji su oružjem osvojili Jeruzalem kao i dobar dio Europe, Afrike, Azije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije