Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ILEGALCI Ana Pavlović u Hrvatskoj živi 28 godina, a domovnicu traži punih 10

Ne daju mi domovnicu, a majci i bratu su dali

11.11.2008.
u 14:57

Iako u Hrvatskoj neprekidno živi već 28 godina, a hrvatsku domovnicu traži punih deset, Ana Pavlović iz Tovarnika već godinama u Hrvatskoj živi kao ilegalac i sa strahom da će biti deportirana.

- Ne znam zašto, ali ni danas nemam nikakvih dokumenata. Sve sam pokušala, ali domovnicu nikako ne mogu dobiti iako mi nije jasno zašto - kaže Ana, majka petero malodobne djece od kojih troje ide u školu. Po nacionalnosti je Mađarica, a rođena je 1978. u Bačkoj Topoli u Srbiji. U Hrvatskoj živi od 1980., kada je došla s majkom. No, majka ju tijekom 1985. godine ostavila u osječkom Dom za djecu Klasje i tu je Ana bila sve do 1993. godine.

- Eto, 28 godina živim u Hrvatskoj, tu sam se školovala, rodila petero djece, ali to izgleda nekome nije dovoljno. Međutim, nije mi jasno kako je onda domovnicu dobila moja majka, s kojom ja nemam nikakvih kontakta i koja živi u Srbiji, ili moj brat Djerdj, koji je kao i ja odrastao u domu i rođen je u Srbiji, a danas živi u Poreču?! - pita se Ana.

Tužite nas
To što nema hrvatske dokumente zgorčuje joj i otežava život. Jer zbog toga ne može pronaći posao, ostvariti socijalnu pomoć ili zdravstveno osiguranje. Tvrdi da je se na taj način sputava i sprečava da zajedno sa svojom obitelji živi normalno, a djeci omogući više nego što trenutačno može. Zvala je, kaže, i potpredsjednicu Vlade Jadranku Kosor, kao i Odjel za strance u MUP-u, gdje su joj se nasmijali i poručili da ih tuži.

Razgovarala je i s jednom osječkom odvjetnicom koja je zatražila 1.000 eura i obećala joj da će za taj novac sve hrvatske dokumente dobiti za 12 dana.

- Učinila sam sve što sam mogla, ali ne vrijedi. Rekli su mi i da izvadim srpsku putovnicu, iako ja sa Srbijom nemam ništa, niti me išta veže tamo, ali opet ništa. U međuvremenu sam se udala za hrvatskog državljanina s kojim sam već šest godina u braku, ali ni to ne vrijedi. Iz MUP-a dobivam negativne odgovore, a ja nemam 2.000 kuna da platim vađenje privremene osobne iskaznice i putovnice, niti da plaćam zdravstveno osiguranje, za koje dugujem oko 16.000 kuna - navodi Ana. Ističe kako u osječkoj policiji postoji sedam odbijenica njenog zahtjeva za dobivanje hrvatskih dokumenata.

Odakle mi novac
Prije nekoliko tjedana ponovno se obratila policiji kako bi dobila dokumente, no rekli su joj rekli da ponovno izvadi srpsku putovnicu i privremenu osobnu iskaznicu.

- Gdje da smognem novac za to?! Živimo od mirovine supruga, djeci uskraćujemo. Otvorila sam i pokucala na sva moguća vrata ali bez uspjeha, jer neki se očigledno igraju sudbinama nas malih ljudi - kaže Ana


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije