Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna tribina

Navijači: Da barem imamo engleski zakon!

bbb
PIXSELL
01.02.2011.
u 14:03

Ovo je četvrta izmjena zakona od 2003., kad je donesen, što dovoljno govori, upozoravaju navijači, o njegovoj nefunkcionalnosti

Sulud, nakaradan, licemjeran i protuustavan zakon, koji ništa neće riješiti, ali koji cijelu skupinu navijača svih sportova zbog tri posto huligana diskriminira i tretira kao najopasniju skupinu građana, napravljen je prvenstveno u dnevnopolitičke svrhe, a cilj mu je – koristeći se populizmom i slušajući narod koji uzvikuje „riješite nerede na stadionima“ – skupiti glasove za predstojeće izbore.

Neki su to od zaključaka koji su se čuli sinoć u Europskom domu na tribini Koordinacije hrvatskih navijačkih udruga (u koju je uključeno 13 udruga, odnosno oko 14 tisuća navijača) povodom prijedloga novog zakona o navijačima. Tribinu je vodio Denis Povh iz Armade, a govorili su Stipe Lekić iz Torcide, Thomas Bauer iz BBB-a, dok su im koplja držali bivši ministar policije i član saborskog Odbora za pravosuđe Šime Lučin te sociolog Benjamin Perasović. Iako pozvani, predstavnici MUP-a po običaju nisu se pojavili.

Ovo je četvrta izmjena zakona od 2003., kad je donesen, što dovoljno govori, upozoravaju navijači, o njegovoj nefunkcionalnosti. Prema statistikama u posljednji  21 mjesec u Hrvatskoj je lakše ranjeno 90 navijača, a osam njih teže, što je pak, dodaju, ekvivalent ozljeda za noćnih izlazaka bilo kojeg vikenda.

– Ako policija ne može riješiti tri posto problematične navijačke populacije, dakle njih tristotinjak, smatramo da bi možda bilo najbolje da svi podnesu ostavku jer riječ je o nekoliko stotina ljudi, većinom mlađih punoljetnika ili čak maloljetnika – poručuju navijači, iznervirani i činjenicom da će se njih kazneno goniti za ista djela za koja će se obične građane goniti prekršajno.

– Ovaj prijedlog jasno pokazuje nedostatak želje da se problem riješi. Nasilje postoji, ali suluda je teza da su dečki koji odlaze na utakmice generatori nasilja u društvu! Smiješna je konstatacija da nekoliko stolaca koje odlete u zrak na Malti više štete Hrvatskoj nego cijela korupcija u zemlji – kazao je Perasović, vidno iziritiran prijedlogom.

Lučina pak zapanjuje što prijedlog zakona kreira sama po sebi represivna policija, koja ga usput provodi, a zatim izvješćuje o njegovoj učinkovitosti. Skandaloznim smatra i što nisu održane konzultacije s navijačima što pak, kaže, pokazuje kako vladajućima nije stalo da se problem nereda na stadionima riješi.

Navijačima je također dosta fame o željeznoj lady Margaret Thatcher i njezinu zakonu za kojeg se mahom smatra da je riješio nerede na engleskim stadionima. Statistike, naime, govore da je u Velikoj Britaniji 2007. i 2008. godine zabilježeno 114 incidenata, lani 221 s time da su u 41 posto slučajeva u njima sudjelovali tinejdžeri. Napomenimo i da je taj zakon donesen ne zbog navijačkih nereda nego zbog loše procjene organizacije, odnosno policije. Naime, 1989. na stadionu Hillsborough na već punu tribinu pušteno je još navijača Liverpoola, pa je 96 osoba ostalo prikliješteno na željeznoj ogradi i poginulo. Otada su sigurnosni uvjeti na engleskim stadionima postali rigorozni, a ograde su skinute. Za razliku od Engleske, u Hrvatskoj se klubovi mahom ne kažnjavaju zbog neispunjavanja takvih uvjeta, a zakon se primjenjuje jedino na navijače.

Što se tiče alkohola, u Engleskoj nije zabranjen, a nikome ne pada na pamet, čulo se na tribini, da hoda oko stadiona i ljudima gura dreger u usta. Policija priđe jedino onome tko se vidno pijan neprimjereno ponaša, a za to dobiva prekršajnu prijavu. U Hrvatskoj pak, ako netko popije pivo, dobiva tzv. zabranu pa iduće dvije godine svaki puta kad igra njegov klub mora biti u policijskoj postaji šest sati. Isto vrijedi i za maskiranje, što znači oslikavanje lica hrvatskim grbom, stavljanje šalova oko vrata, naočala, šilterice. Na sve to navijači kažu:
– Možemo se samo nadati engleskom zakonu.

– Bilo koji student prava zna da su odredbe o nultoj toleranciji alkohola, odredbe o maskiranju, retroaktivna primjena zakona koja se temelji samo na saznanjima policije, prijedlog da se putovnice oduzimaju zbog prekršajnih djela, drugačije kažnjavanje navijačke od obične tučnjave i slično, u u suprotnosti s hrvatskim Ustavom, ali i sa zdravim razumom – ustvrdili su navijači i najavili nove akcije.

Ključne riječi

Komentara 14

NO
Novinar
14:41 01.02.2011.

Zakoni se mogu mjenjati do beskonačnosti, ali ako se ne primjenjuju oni će biti nefunkcionalni.

MA
Matan11
14:47 01.02.2011.

Benjamin Perasovic je destruktivni anarholjevicarski apologet divljastva i barbarizma hordi primitivnih i razularenih bandita. Pazite vi tog veleumnog profesora: Smijesna je konstatacija da nekoliko stolaca koje odlete u zrak na Malti vise stete Hrvatskoj nego cijela korupcija u zemlji. Logikaika ovog iznimnog argumenta bi trebala biti da posto je zemlja vec korumpirana od vrha do dna nema potrebe za iskorjenjivanjem navijackog nasilja koje ugrozava zivote i zdravlje nevinih ljudi. Bravo gospodine Perasovicu! I cestitke hrvatskoj drzavi sto je odskolovala takvog bedaka i jos mu dala radno mjesto.

DH
dalibor.hren
14:13 01.02.2011.

Da imamo engleski zakon, na stadionima bi stvrno bili samo pravi navijači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije