Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt

Naučiti voziti bicikl - izborni predmet za đake petih razreda

bicikl, djeca
26.04.2010.
u 19:56

Sve županije sudjeluju u projektu "Prometna preventiva" i u tu svrhu imat će formirane timove sastavljene od predstavnika HAK-a, MUP-a i učitelja.

– Djeca svih petih razreda moći će učiti vožnju biciklom kao izborni predmet. Na taj način želimo educirati najmlađe kako se ponašati u prometu – najavio je Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost u prometu PU zagrebačke.

Biciklistička mreža

U projektu, koji je inače već prije bio najavljen, a realizira se od dolazeće školske godine, sudjeluju sve županije. Svaka od županija u tu svrhu imat će tim stručnjaka u kojem su djelatnici HAK-a, učitelji i predstavnici policije.

U Zagrebu je vožnja biciklom do grada, Jaruna ili, pak, na posao postala mnogima svakodnevica. Iako je prije pet godina u gradu bilo ukupno samo 35 kilometara biciklističke staze, danas se ona prostire na čak 180 kilometara, a u sljedećih pet godina trebalo bi je biti još toliko, čime bi se stvorila biciklistička mreža koja bi obuhvaćala cijeli grad.

– Svakim danom se sve više građana koristi biciklom, i u posljednjih deset godina, po uzoru na zemlje Europske unije, puno se ulaže u biciklizam. Svaka nova ulica i cesta koja se gradi ili rekonstruira, da bi dobila uporabnu dozvolu mora imati stazu za bicikliste – objasnila je Darinka Jug, predsjednica Udruge Bicikl.

I parkinga za bicikle ima dovoljno, dodala je Jug, a onaj na Glavnom kolodvoru posljednji je postavljen zbog velike cirkulacije građana koji prolaze tim dijelom grada. Iako se intenzivno radi na gradnji infrastrukture za bicikliste, nedostatak staza i vožnja biciklista po nogostupu najčešće izazivaju nesuglasice između vozača bicikla i pješaka.

Vožnja po nogostupu

– Ako ne postoji označena staza za bicikliste, oni su se dužni, kao ravnopravni sudionici u prometu voziti kolnikom – objasnio je Forjan te dodao da je kazna za vožnju biciklom po nogostupu 300 kuna.

I Zelena akcija radi na tome da građane što bolje informira o biciklizmu. Tim povodom aktivisti su organizirali i akciju "Posvećenje biciklističkog proljeća, a u svojoj "Biciklopopravljaoni" građanima nude besplatne servise njihovih ljubimaca.

Komentara 1

VI
Vito
08:37 27.04.2010.

Započinje edukacija najmlađih sudionika u prometu Naučiti voziti bicikl - izborni predmet za đake petih razreda Sve županije sudjeluju u projektu \"Prometna preventiva\" i u tu svrhu imat će formirane timove sastavljene od predstavnika HAK-a, MUP-a i učitelja. I jošš pričaju kako treba štedjeti na svakom koraku. Mene su doma učili kako se treba ponašati u prometu, s biciklom i bez njega. Ovo je javna pljačka obitelji, a ne edukacija o prometu. Zar smo stvarno pali na grane da nas smatraju debilima u svemu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije