Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

NATO zabrinut zbog mogućeg postavljanja ruskih raketa u Kalinjingradu

05.11.2008.
u 21:37

NATO izražava sumnju da je moguće postavljanje ruskih raketa u području Kalinjingrada u skladu s ugovorima o kontroli naoružanja, objavio je u srijedu glasnogovornik NATO-a.

"Ako se pokaže da je to istina, postavit će se pitanje je li to u skladu s postojećim propisima o kontroli naoružanja", rekao je Robert Pszczel pošto je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev objavio da će u ruskoj enklavi koja graniči sa zemljama NATO-a i EU-a postaviti rakete Iskander.

Postavljanjem tih taktičkih raketa zemlja-zemlja kratkog dometa trebao bi se "neutralizirati" proturaketni štit koji Sjedinjene Države planiraju postaviti u Poljskoj i u Češkoj.

Moskva se uzalud protivila tom projektu koji smatra prijetnjom svojim glavnim sigurnosnim interesima. Washington tvrdi da je štit uperen protiv država kao što je Iran, koje u dogledno vrijeme mogu nabaviti balistički i nuklearni arsenal, a ne protiv golemog ruskog sustava za odvraćanje.

Usto, postavljanjem Iskandera "neće se poboljšati veze NATO-a i Rusije", istaknuo je glasnogovornik, jer su te veze već na najnižoj razini u zadnje vrijeme.

Vijeće NATO-Rusija nije se sastalo od konca kolovoza, jer je zapadni savez odlučio da će nastavak sjednica uvjetovati poštovanjem rusko-gruzijskog ugovora o primirju od 12. kolovoza.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije