Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRUXELLES Nakon višemjesečnih obračuna ‘stigao račun’ neodgovornoj politici

NATO upozorava na raspad BiH, EU na poteze Silajdžić - Dodik

08.12.2008.
u 23:00

I dok se za ostale države regije izvan društva Europske unije mjeri kojom brzinom se približavaju u članstvo, dotle BiH u posljednjim izvještajima iz Bruxellesa i New Yorka dobiva ocjene koje se mogu svesti na dvije tvrdnje - ‘zabrinutost’ i ‘mogućnost nasilja i raspada zemlje’.

Ocjene diplomata
Najveći stupanj zabrinutosti izazvale su ocjene ministara vanjskih poslova NATO-a, koji su zasjedali potkraj proteklog tjedna, a sve ocjene svele su se na dvojicu ključnih protagonista - Milorada Dodika i Harisa Silajdžića. 
– Duboko smo zabrinuti zbog neodgovorne političke retorike i akcija koje slabe BiH i dovode u pitanje njezine entitete, uključujući i raspad države, što bi sve moglo imati duboke posljedice – istaknuli su su ministri u zaključcima usvojenim poslije dvodnevnog sastanka u Bruxellses. Šefovi diplomacije NATO-a ocijenili su da politička klima ‘ugrožava ustavnu strukturu BiH’.

Potpora Lajčaku
U gotovo istom sastavu sastali su se šefovi diplomacije na jučerašnjem sastanku Vijeća za zajedničke i vanjske odnose EU (GAERC). Zasjedanje GAERC-a prethodi zasjedanju na vrhu Vijeća EU-a, koje je najavljeno u četvrtak. Na jučerašnjem susretu, šefovi diplomacije zemalja članica EU izrazili su veliku zabrinutost zbog razvoja političkih prilika u BiH koji se navodi u Strategiji proširenja i glavnih izazova u 2008. i 2009. te u godišnjem izvještaju o napretku zemalja zapadnog Balkana u pridruživanju Uniji, koje je izradila Europska komisija. GAERC ‘izražava veliku zabrinutost zbog razvoja političke situacije, uključujući nedavne jednostrane izjave i poteze, kao i zbog usporavanja reformi’ te istodobno pozivaju domaće političare da preuzmu ‘odgovornosti za provođenje reformi’.

Istodobno se pruža puna potpora visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku u svim budućim potezima. Za BiH, kao i za zemlje regije, ponovljena je europska perspektiva što je, tvrde ministri, od ključnoga značenja za pomirenje i budućnost regije.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije