Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4000 žrtava

NATO i saveznici ubili više civila nego talibani

Afganistan
Foto: MOHAMMAD ISMAIL/REUTERS/PIXSELL
1/2
31.07.2019.
u 18:55

Predsjednik Trump želi smanjiti broj vojnika u Afganistanu do predsjedničkih izbora u studenome 2020., rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo

Dok traju pregovori u glavnom katarskom gradu Dohi između talibana i američkih dužnosnika o okončanju 18-godišnjeg rata u Afganistanu, nasilja je sve više.

Pregovori u Njemačkoj

U najnovijem izvješću UN-ove misije u Afganistanu (UNAMA) navodi se da najveći broj civila strada u kopnenim borbama i sukobima, nakon toga u napadima bombi kućne izrade i u zračnim napadima. Najmanje je 3812 afganistanskih civila ubijeno je ili ranjeno u prvoj polovici 2019. u ratu protiv islamističkih militantnih skupina, uključujući znatno povećanje broja žrtava vladinih snaga i snaga pod vodstvom NATO-a, navodi se u UN-ovu izvješću objavljenom jučer.

Talibani i pripadnici Islamske države ubili su 531 Afganistanca i ranili 680 u razdoblju između 1. siječnja i 30. lipnja. Tvrdolinijske islamističke skupine namjerno su izvele napad na 985 civila, uključujući vladine dužnosnike, plemenske čelnike, vjerske učitelje, navodi se u izvješću UNAMA-e. Provladine snage i NATO ubile su više civila nego talibani i drugi islamisti: 717 i ranile 680 Afganistanaca u šest mjeseci do 30. lipnja, što je 30 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Unatoč optimizmu Donalda Trumpa kako bi se do početka rujna mogao postići sporazum o primirju s talibanima i kako bi u toj zemlji zavladao mir, situacija se ponovno zakomplicirala i vratila na početak.

I dok državni ministar za mirovna pitanja Abdul Salam Rahimi vjeruje da će izravni razgovori Kabula s talibanima biti održani u iduća dva tjedna, po svemu sudeći u Njemačkoj, gdje će afganistansku vladu predstavljati delegacija od 15 članova, talibani prije pregovora s afganistanskom vladom traže povlačenje američkih i NATO-ovih snaga, kao uvjet za pregovore i moguće okončanje rata, što je potvrdio i glasnogovornik talibanskog političkog ureda u Kataru Suhail Shaheen.

‘Svaki je stranac okupator’

Shaheen je istaknuo da talibani neće promijeniti svoj stav jer je “svaki strani vojnik na tlu Afganistana okupator koji ne može sudjelovati u unutarafganistanskom dijalogu”.

Trump želi smanjiti broj vojnika u Afganistanu do predsjedničkih izbora u studenom 2020., rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo. Objava vremenskih okvira unutar kojih će se provesti smanjenje broja vojnika dodatno potiče nagađanja da je Trump spreman sklopiti bilo kakav dogovor s talibanskim pobunjenicima koji će SAD-u dopustiti barem djelomično povlačenje snaga prije izbora u SAD-u. U Afganistanu je 20.000 stranih vojnika, među kojima 14 tisuća Amerikanaca.

Ključne riječi

Komentara 3

GV
golub Vaso
21:12 31.07.2019.

ne smijete jasno napisati da mi tu nemamo što raditi, Buzin bi se naljutio

AN
Antidominium
20:58 31.07.2019.

Svi stranci odite već jednom iz Afganistana. Znajte kakvim god silama da dođete ne mežete završiti taj rat, ili će biti bježanja kao iz Vijetnama. Zna to Trump da bi bilo i sa Iranom, pa zato i nije tvrd kako je počeo.

ZI
zimerman
16:23 01.08.2019.

Sad ispade da su NATO saveznici gori od talibana ,oprostite ali nije baš tako .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije