Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAĐANI OGORČENI

Natječaj za energetsku obnovu pretvorio se u fijasko: 'Nismo se mogli prijaviti, bacili smo novac'

Sustav nije izdržao: Na natječaj za energetsku obnovu nisu se uspjeli svi prijaviti
Foto: Čitatelj
1/5
01.09.2020.
u 14:57

– U ovom trenutku ne znam točno što da napravim, sasvim sigurno ću se posavjetovati s odvjetnikom da vidim koje su mogućnosti, čujem da će slično postupiti i drugi. Uglavnom, ovakav sustav nije dobar, nema previše veze radi li se o preopterećenju ili nečemu drugome, rekao nam je Silvije Boroša

Jutros je počelo najavljeno zaprimanje prijava za energetsku obnovu obiteljskih kuća za što je Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 203 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Poziv je objavljen 25. lipnja ove godine a početak zaprimanja prijava bio je zakazan za 9 sati ujutro. Međutim, vrlo brzo nakon što je postupak prijava koji se odvijao putem stranica Fonda ista je, kako se kaže IT-jevskim žargonom, pala. Odnosno, ostala je zamrznuta nekih dva sata a nakon što je ponovo postala dostupna postupak je prijava već bio obustavljen.

Prije podnošenja prijave trebalo se registrirati u sustavu za e-prijavu na javne pozive Fonda da bi se onda jutros podnijela i prijava. Nešto kasnije Fond objavljuje informaciju kako je za energetsku obnovu kuća zaprimljeno 7.368 prijava pri čemu je prva prijava zaprimljena iz Vojnića a najviše je prijava došlo iz Zagreba, Petrinje, Varaždina i Vukovara a javni je poziv privremeno zatvoren u 10 sati 34 minuta i 15 sekundi, precizni su u Fondu. No, čitatelji postavljaju pitanje što će se sada dogoditi s onima koji su podnijeli svu potrebnu dokumentaciju ali nisu uspjeli podnijeti i prijavu.

– Kako je i bilo objavljeno, jutros u 9 sati sjeo sam za računalo, logirao se i pokušao podnijeti prijavu. Ali, stranica je ostala smrznuta, nekako onako kao da su serveri na kojima leži 'pali'. Ništa se nije moglo učiniti. Kada je stranica ponovo profunkcionirala uvidio sam da nije moguće više podnijeti prijavu. Ispada da je sve zamišljeno po principu 'najbrži prst' a zapravo je ispao 'najsretniji prst', kaže Silvije Boroša koji je pokušao ostvariti sredstva za energetsku obnovu svoje obiteljske kuće u Sesvetskom Kraljevcu.

Smatra kako bi Fonda morao uzeti u razmatranje i prijave koje bi se podnijele kasnije, nakon što je sustav opet profunkcionirao jer inače cijela stvar nema previše smisla. Interes je očito bio velik, i sam Fond navodi u svojem priopćenju o broju prijava kako je 'planirani budžet od 171 milijun kuna povećan je za dodatnih 40 milijuna kuna, kako bi što veći broj građana već ove godine dobio sredstva za energetsku obnovu svojih domova. Fond planira objaviti novi javni poziv u 2021., tako da će se svi zainteresirani građani imati prilike prijaviti i u sljedećoj godini'.

Uz ovu informaciju, u Fondu navode i kako su 'prijave od ove godine išle putem e-sustava. Pojedini prijavitelji su se žalili da su imali određenih poteškoća, no ovako velik broj prijava u kratkom vremenu pokazuje kako je sustav bio u funkciji te je bilo moguće na isti poslati dokumentaciju'. Ne čini se kako će se sve veći broj onih koji postavljaju video materijale i screenshotove nefunkcionirajuće stranice s tim složiti.

– U ovom trenutku ne znam točno što da napravim, sasvim sigurno ću se posavjetovati s odvjetnikom da vidim koje su mogućnosti, čujem da će slično postupiti i drugi. Uglavnom, ovakav sustav nije dobar, nema previše veze radi li se o preopterećenju ili nečemu drugome, rekao nam je Silvije Boroša.

Još se jedan čitatelj javio s riječima 'Prijave na fond za obnovu kuća čista prijevara. Od 9.00 do 11.30 nemogućnost prijave a nakon toga zatvoren natječaj. Bačen novac za certifikat i sakupljanje dokumentacije. Bivši ministar rekao da će se prijave primati par dana sada je odluka drugačija. Zašto? Kome se pogodovalo?'

Ključne riječi

Komentara 78

RO
roland
15:42 01.09.2020.

Svi sustavi - najbrži prst - zapravo su perfidno korumpirani sustavi ostrojeni za pogodovanje.

DU
Deleted user
15:19 01.09.2020.

Sve su to rezultati zapošljavanja podobnih i polupismenih rodijaka koji ne odgovaraju za svoj loš posao. Meritokracija je postala krimen. Hdz i u manjoj mjeri sdp su zajedno sa svojim pripuzima napravili neprocjenjivu materijalnu i moralnu štetu ovoj državi

A7
A7ibaba
15:15 01.09.2020.

U zivotu nisam cuo ni vidio ovakav nacin prijave . U svim normalnim zemljama se prijavis i podneses zahtjev, jedino se u HR ovakve gluposti dogadjaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije