Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 000 eura

Objavljen natječaj za dodjelu stipendija 'Za žene u znanosti' 2018.

Foto: Žene u znanosti
1/2
30.11.2017.
u 15:30

Prilika za osvajanje L'Oreal-UNESCO nacionalnih stipendija vrijednih 5.000 eura traje još kratko.

Mlade hrvatske znanstvenice imaju vremena do 8. prosinca prijaviti se na natječaj Nacionalnog programa stipendiranja L'Oreal-UNESCO ''Za žene u znanosti'' za 2018. godinu. 

Četiri odabrane hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, bit će nagrađene renomiranim stipendijama u iznosu od 5.000 eura. O dobitnicama stipendija odlučit će sam vrh hrvatske znanstvene elite, Izborno povjerenstvo programa „Za žene u znanosti“, na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem.

Prema pravilniku natječaja kandidatkinje za nacionalnu stipendiju „Za žene u znanosti“ moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Također, na dan zatvaranja natječaja prijavljene kandidatkinje ne mogu biti starije od 35 godina te se ne mogu prijaviti dvije godine zaredom, a preporuka mentora je obavezna i uvjetuje valjanost prijave. 

Znanstvenice se stipendijama želi nagraditi za njihove vrijedne doprinose znanstvenim spoznajama u Hrvatskoj i svijetu te ih dodatno motivirati i podržati u njihovoj daljnjoj znanstvenoj karijeri.

Prijave za ovu prestižnu nagradu traju do 8. prosinca 2017. godine. Svi detalji natječaja dostupni su na službenim stranicama Ministarstva kulture: www.min-kulture.hr

Brojne znanstvenice svakodnevno daju snažan obol u stvaranju društva znanja u kojem danas živimo i djelujemo, značajno doprinoseći znanosti kao jednoj od najvažnijih ljudskih djelatnosti te s velikom energijom i entuzijazmom balansirajući između uloga nametnutih od društva i sebe kao znanstvenika koji mijenjaju poimanje svijeta. Da njihov uporan, ustrajan i značajan rad često nije prepoznat i vrednovan na odgovarajući način zbog duboko ukorijenjenih društvenih predrasuda i stereotipa dokazuje i istraživanje francuskog instituta OpinionWay 2015. godine. Prema istraživanju provedenom u Europi, 89% Europljana smatra da žene imaju više afiniteta za bilo koju drugu djelatnost osim za znanost, a to uvjerenje dijele u istoj mjeri i žene i muškarci. Čak 67 % Europljana smatra da „nedostatak sposobnosti“ sprječava žene da postanu uspješne znanstvenice, a slijede ih nedostatak samopouzdanja (25 %), profesionalne mreže (21 %), kompetitivnosti (19 %) te ambicije (15 %). Također, izuzetno je poražavajući podatak da je 1990. godine u cjelokupnoj istraživačkoj znanstvenoj zajednici bilo 26 % žena, a da dvadeset godina kasnije, 2010. godine, taj postotak iznosi 29 % odnosno pokazuje rast od tek 3 %. Rezultati provedenog istraživanja u brojkama su vrlo demonstrativno prikazali koliko je važno nastaviti sa snažnim osvještavanjem javnosti o ulozi, doprinosu i izvanrednim sposobnostima znanstvenica na nacionalnoj i svjetskoj razini, čime projekt

 

1. Međunarodna nagrada „For Women in Science“
Međunarodna nagrada „For Women in Science“ dodjeljuje se znanstvenim laureatkinjama, znanstvenicama koje su svojim istraživačkim radom doprinijele znanstvenim otkrićima te koje stečeno znanje prenose na mlađe generacije. Novčanim iznosima od 100.000,00 dolara nagrađuje se 5 znanstvenica, po jedna iz svake od 5 svjetskih regija UNESCO-a. Nacionalna povjerenstva za UNESCO predlažu kandidatkinje međunarodnom povjerenstvu koje odabire dobitnice ove vrijedne nagrade.

2. Međunarodni program stipendiranja „International Rising Talents“

Međunarodni program stipendiranja „International Rising Talents“ namijenjen je mladim znanstvenicama diljem svijeta koje su ujedno i dobitnice stipendija „Za žene u znanosti“ u svojim zemljama. Nacionalno povjerenstvo predlaže jednu od četiri dobitnice stipendija „Za žene u znanosti“ 2018. za program stipendiranja „International Rising Talents“, a potom međunarodno povjerenstvo među brojnim pristiglim kandidaturama odabire 15 znanstvenica koje dobivaju vrijednu međunarodnu stipendiju. Cilj međunarodnog programa „International Rising Talents“ jest
omogućiti mladim perspektivnim znanstvenicama da njihov rad postane međunarodno prepoznat i
cijenjen, potičući izvrsnost kao osnovni kriterij rada.

3. Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ – 11 godina nagrađivanja izvrsnosti u znanosti

Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“ u organizaciji L’Oréala ADRIA i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture RH nastao je 2006. godine po uzoru na međunarodni program. Od tada svake godine priliku za osvajanje stipendije u vrijednosti od 5.000 eura imaju četiri mlade hrvatske znanstvenice koje se nalaze u završnoj fazi stjecanja doktorata iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja. Izborno povjerenstvo sastavljeno od vrhunskih hrvatskih znanstvenika izabire koje će od prijavljenih kandidatkinja postati stipendistice Nacionalnog programa „Za žene u znanosti“.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije