Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Natalija Ćurković: Sve više učenika na državnoj maturi bira informatiku, no maturanata je manje

Foto: Večernji TV
1/2
20.02.2020.
u 13:14

Natalija Ćurković iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanje i Hrvoje Balen iz Algebre u studiju Večernjeg TV-a govorili su o državnoj maturi

Ovo je prva godina u kojoj će maturanti ispitima pristupiti i prije službenog početka državne mature. Što ih očekuje, koje su novosti i koliko su pripreme za državnu maturu bitne, a koliko je snižavanje kriterija dobro ili loše za naše učenike, u studiju Večernjeg lista novinarka Lana Kovačević razgovarala je s Natalijom Ćurković iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i obrazovanje i Hrvojem Balenom iz Algebre.

– Ove godine nema prevelikih iznenađenja što se tiče izbora ispita, i dalje su najčešće birani ispiti engleski jezik i hrvatski jezik na višoj razini, matematika na osnovnoj razini, a od izbornih ispita to je i dalje fizika, nakon toga slijedi politika i gospodarstvo. U zadnjih nekoliko godina izmijenili su se fizika i politika i gospodarstvo, nakon toga slijede kemija, biologija i psihologija. U zadnjih nekoliko godina imamo rast u informatici. Informatika nam se digla s nekih 800-900 pristupnika na oko 2500 prijava – rekla je Natalija Ćurković.

Kaže kako se rezultati na fizici i informatici nisu znatno mijenjali.

– To su ispiti gdje većina učenika postigne nekakve solidne rezultate – rekla je.

Ove godine ukupni broj pristupnika državnoj maturi je veći, no generacija pristupnika koji dolaze iz škole je manja, odnosno oko 800 učenika manje.

– Prošle godine imali smo gotovo 28.000 učenika, ove godine smo na okruglih 27.000, a znali smo imati generacije po 31 tisuću učenika – dodala je Ćurković.

Sve više učenika ide i na pripreme za državnu maturu.

– Učenici kažu da im ovakve pripreme znatno olakšavaju polaganje, vrlo često su i roditelji ti koji zahtijevaju da im maturant, odnosno maturantica ide na pripreme za državnu maturu jer tako osiguravaju tu neku disciplinu, malo prebace i tu lopticu na nas. Kad kažu da oni nisu još spremni, ocjenjuje se da su spremni za dvojku – kaže Hrvoje Balen.

Na pitanje jesu li učenici stvarno tako loši kada dođu na pripreme za maturu, odgovara:

– Rezultati su dosta slični onima koje poslije imamo na pravoj državnoj maturi. Najbolji su u rješavanju engleskog jezika, a matematika je najproblematičnija. Međutim, neki pomaci postoje, malo se bolje riješila matematika nego prošle godine, ali i engleski i hrvatski jezik. Je li to znak da je generacija bolja, pokazat će nam prvi rezultati mature – rekao je Balen. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije