Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Srbiji

Nastavnica povijesti podijelila učenike na naciste i Židove

učionica
Marko Prpić/PIXSELL
24.04.2012.
u 19:00

Iako je židovska zajednica zgrožena, nastavno vijeće podržalo je “projekt” i “metodu” drži dobrom idejom

Sedamdeset godina nakon Drugog svjetskog rata djeca diljem svijeta uče o holokaustu, ali nigdje kao u Beogradu. Emina Živković, nastavnica povijesti u beogradskoj Osnovnoj školi Đure Jakšića, malo se je previše zaigrala i pustila mašti na volju, pa je djecu u svom razredu podijelila na naciste i Židove, na odjeću im stavila kukaste križeve i Davidove zvijezde te ih razdvojila u razredu. “Nacisti” su morali zlostavljati “Židove”, a ovaj projekt nije završavao sa školskim zvonom, već je trajao nekoliko dana.

Izbačeni iz reda za jelo

– Svinjo prljava, ne možeš ovdje jesti. Ti si niža rasa, izlazi iz reda. Ne obraćaj mi se dok te nešto ne pitam i ne gledaj me – povici su kojima su danima, na području cijele škole, bilo u učionici, bilo na igralištu ili školskoj kantini obasipani učenici koji su imali nesreću da ih nastavnica svrsta među Židove. Nekoliko učenika koji su cijeli dan morali nositi Davidovu zvijezdu na rukavu čak su izbacili i iz reda za užinu, otkriva srpski list Kurir, koji je otkrio ovaj nesvakidašnji “nastavni projekt”.

– Dijete mi je kući došlo uplakano, nije moglo izdržati poniženja i prijetnje ostalih učenika – kaže jedan od roditelja te napominje kako Živković ovu “lekciju” provodi već nekoliko godina. Novootkrivenim skandalom zgrožena je židovska zajednica u Srbiji.

– Da moje dijete ide u tu školu, odmah bih ga ispisao. Nije bitno bih li na rukav dobio Davidovu zvijezdu ili kukasti križ, to je manipulacija djecom koja za njih može imati trajne posljedice – kaže za Kurir Aleksandar Nećak, počasni predsjednik Saveza židovskih zajednica Srbije.

Za svaku pohvalu

Sama nastavnica ne vidi ništa loše u svojoj ideji, dapače, smatra da ona pridonosi toleranciji i suživotu.

– Učenici postaju tolerantniji, uče se empatiji i timskom radu, a nasilje je u padu na razini cijele škole – kaže Živković. S njom se slaže i ravnateljica škole, koja je za ovu nastavnu lekciju dala suglasnost.

– To je za svaku pohvalu. S ovim predavanjima su upoznati i pedagog, školski psiholog te nastavno vijeće – kaže ravnateljica Tamara Jelić. Ma koliko oni hvalili novu “nastavnu metodu”, slučaj je digao prilično veliku buku u Srbiji, pa je srpsko Ministarstvo prosvjete i znanosti odlučilo u školu poslati stručno-pedagošku inspekciju koja će odlučiti hoće li ovakav oblik nastave biti i dalje dopušten.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije