Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurdi obrazovanja

Nastavnica Mira: Neću "povišicu", moj novac dajte ministru

\'09.02.2011., Kutina - Mira Felesenski, nastavnica u Osnovnoj sloli Vladimira Vidrica  .  Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Žarko Bašić/PIXSELL
10.02.2011.
u 12:00

Misle me promovirati tek kad ću biti u mirovini! Rješenje sam dobila u lipnju 2010., a promocija savjetnika bit će sutra. No mene tamo neće biti jer su mi iz ministarstva poručili da ću na red doći možda i za pet godina

"Nisam ljutita, ali razočarana sam. Eto, odričem se svega, sveg tog novca u korist našeg ministra jer njegova će mirovina sigurno biti manja nego moja pa neka se sirotinja pomogne", ironično kaže Mira Felešinski, nastavnica hrvatskoga jezika i povijesti u Osnovnoj školi Vladimira Vidrića u Kutini, ogorčena situacijom u kojoj se našla.

Od 1. rujna u mirovinu

– U status savjetnika izabrana sam prošle godine, dakle 9. lipnja 2010. Promocija savjetnika bit će sutra, ali među njima neće biti mog imena – kazala je jučer nastavnica Felešinski, rastužena i spoznajom da je u njezinu ministarstvu i Agenciji za odgoj i obrazovanje tretiraju samo kao broj, predmet... – Kad sam vidjela da nisam na popisu onih koji će se promovirati, nazvala sam u Ministarstvo i Agenciju i pitala zašto. Olako mi je odgovoreno da ove godine neću biti promovirana i da ću na red doći tek za godinu ili dvije, a možda i za pet. A ja 31. kolovoza ove godine završavam svoj radni vijek. Od 1. rujna sam u mirovini. Kako to oni mene onda misle promovirati? I zašto nitko nije pogledao koliko mi je godina, koliko još radim, zašto nitko od tih službenika ne vodi računa o nama, zašto smo im samo brojevi, papiri koje trebaju riješiti – pita se Mira Felešinski. Kaže da je i na promociju u mentora nakon odluke o promaknuću čekala pet godina.

– Svi čekaju, netko kraće, netko dulje. Povećanje plaće zbog promaknuća u status mentora ili savjetnika teče od trenutka promocije, a ne donošenja odluke. Dakle, to što sam ja promaknuta u lipnju prošle godine na plaći mi ne znači ništa. Povećanje bih osjetila tek poslije promocije, ali kako je ja neću dočekati u školi, od toga onda ništa. Ispada tako da će mi ministarstvo, odnosno država uskratiti oko 4 i pol tisuće zasluženih kuna – kaže nastavnica koja je u razredu provela pune 44 godine. Kaže da je ispod svakog dostojanstva da država i ministarstvo tako štede na njima.

Dva mentorstva

– Sličnih meni jako je mnogo. Uz to odradila sam dva mentorstva i ni jedno mi još nije plaćeno. Kad će i hoće li – ne znam. Kad sam se raspitivala što je s tim, kratko su mi odgovorili da prošle godine mentorstvo nikome nije plaćeno. Ali to me ne tješi. Novcem koji mi duguju mogla sam poboljšati svoj kućni budžet, priuštiti sebi nešto više. Mirovina će joj sa svim dodacima biti oko 3200 kuna i za svoju egzistenciju, tvrdi, ne boji se. Da su je u savjetnika promaknuli na vrijeme, mirovina bi vjerojatno bila koju kunu veća.

– Vrijeme je na njihovoj strani i oni računaju na to. Nikad mi nije palo na pamet da bi mi se ovo moglo dogoditi. Mlađi kolege trebali bi se boriti da budu priznati kao važan stup društva jer od proglasa kako je ovo društvo znanja nema ništa. To se samo katkad prigodničarski koristi, a stvarnost je posve drukčija - prosvjetari su potplaćeni i podcijenjeni – upozorava nastavnica Felešinski.

Inače, kašnjenje s promocijom promaknutih nastavnika u mentore i savjetnike u Ministarstvu obrazovanja traje već godinama. Iako to nitko službeno ne želi reći, neslužbeno se ipak može čuti da se time uštedi određena količina novca. Primjerice, nastavnik sa 25 godina staža bez statusa savjetnika ima plaću oko 6400 kuna, a sa statusom oko 600 kuna više. Isto tako, mentorsko mjesto na plaću nosi oko 300 kuna.

Komentara 10

ZV
Zvonimir555
12:10 10.02.2011.

Jako zalosno , jer prave nastavnike i prave odgajatelje nase djece i te kako treba cijeniti i nagradjivati.

JA
jankoprekobrda
12:14 10.02.2011.

Dragi Bože mi Hrvati imamo tako dobru vladu, premijera i ministre, toliko su dobri da ih tebi poklanjamo, molimo te uzmi ih k sebi, a mi čemo si pokušati izabrati neke druge dragi Bože.

DU
duvno
15:44 10.02.2011.

?????????€€€€€,a oero

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije