Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klimatske promjene

Nastavlja se trend porasta temperatura: 2017. je bila najtoplija godina u povijesti

Vrućina
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
07.03.2018.
u 12:30

Unatoč tome, broj ekstremnih vremenskih epizoda poput snažnih vjetrova i snažnih kiša bio je alarmantan – vrijeme između lipnja i prosinca 2017. bilo je "prekomjerno kišno"

Širom Europe prosječne godišnje temperature u 2017. bile su stupanj ili dva Celzija više nego prijašnjih godina, a prosječne temperature u Njemačkoj porasle su 1,4 stupnja Celzija tijekom proteklih 140 godina, objavio je u utorak Njemački meteorološki zavod (DWD).

Godina 2017. bila je jedna od najtoplijih od početka mjerenja u Njemačkoj.

Stručnjak DWD-a Thomas Deutschlaender kazao je kako su se učinci klimatskih promjena jasno vidjeli u 2017. S druge strane, temperature u siječnju i rujnu prošle godine bile su relativno niske.

Unatoč tome, broj ekstremnih vremenskih epizoda poput snažnih vjetrova i snažnih kiša bio je alarmantan – vrijeme između lipnja i prosinca 2017. bilo je "prekomjerno kišno", kaže Deutschlaender.

Deutschlaender također kaže kako je još teško statistički dokazati porast ekstremnih vremenskih epizoda no da je vjerojatno da će biti više oluja, suše i snažnih kiša sljedećih godina.

 

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
03:28 08.03.2018.

Laz!!!! Vec 11 godina prosjecna globalna temperature kontinuirano pada!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije