Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Monstruozni zločin

Smiljana Srnec kroz suze: Nisam kriva, nisam ubila svoju sestru, voljela sam je

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
1/13
14.05.2020.
u 11:08

Srnec je optužena da je u ljeto 2000. godine zasad nepoznatim predmetom ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač u kojem je pronađeno u veljači prošle godine, nakon 19 godina

Na Županijskom sudu u Varaždinu nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je u ljeto 2000. godine zasad nepoznatim predmetom ubila sestru Jasminu Dominić i tijelo sakrila u zamrzivač u kojem je pronađeno u veljači prošle godine, nakon 19 godina.

Tijek suđenja:

11:07 – Kako su psihijatar i psiholog dali uvjetna mišljenja dok optužena ne iznese svoju obranu, što je i sad i učinila, sud će zatražiti dopunsko psihijatrijsko-psihološko vještačenje. Ispitat će se ipak neki svjedoci. Suđenje će se nastaviti 24. lipnja, rekao je sudac. Ročište je završeno.

10:45 – Rasprava je prekinuta na desetak minuta.

10:43 – Požalila se na postupanje policije. Tvrdi da su je pokušavali okrenuti protiv supruga Ivana Srneca rekavši da je imao neke veze s njezinom sestrom. Opovrgava tvrdnju da nije pristupila poligrafskom ispitivanju. Nije zadovoljna ni psihijatrijskim vještačenjem.

– Ne želim biti žrtva, a ni da moja djeca budu žrtve, što već jesu zbog nečije pokvarenosti, zloće, laži, a moguće je i ambicija. Ne želim odgovarati na pitanja – rekla je i završila iznošenje svoje obrane.

Video: Suđenje Smiljani Srnec

10:42 – Komentirala je svjedočenje nekih ispitanih svjedoka. Jedan je dolazio k njima pušiti jer kod kuće nije smio i tvrdi da je pogrešno iznio vremenski redoslijed nekih događaja o kojima je govorio.

Dana 15. veljače prošle godine. – Bio je petak, odlučili smo zajednički maknuti staru škrinju. Više nije bila funkcionalna. Odvoz je bio dogovoren za ponedjeljak. Pristup škrinji bio je težak – rekla je. Kći i njezin dečko uspjeli su je pomaknuti. – Moguće je da se moj otisak našao na crnoj vreći jer sam je ja kupila i držala u kućanstvu, isto kao i čarape. Cijelo vrijeme nalazili su se u kućanstvu – dodala je.

14.05.2020., Varazdin - Nastavak sudjenja Smiljani Srnec optuzenoj za ubojstvo sestre Jasmine Dominic. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Foto: Ilustracija, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

10:34 – Teško govori, uzela si je malo predaha. – Ne razumijem zašto su ispitani svjedoci koji su nas malo ili nikako poznavali – rekla je.

Ne zna zašto je, kazala je, ujna na svjedočenju lagala, a često je dolazila k njima. Odnosi s ujnom i njezinom obitelji bili su poremećeni, posebno s majčine strane. Trebalo je provjeriti prošlost nekih ispitanih svjedoka i kako danas žive, tvrdi da je među njima bilo osoba s dosjeima, pijanaca, nasilnika i kriminalaca koji ne mogu biti vjerodostojni svjedoci. – Odbili ste svjedoke koji su mogli nepristrano svjedočiti – dodala je. 

10:29 – Smiljana je odlučila sama iznijeti obranu. – Želim reći da nisam kriva, nisam ubila svoju sestru! – rekla je. Nedostaje joj, bile su u dobrim odnosima, pomagale su si. – Voljela sam je i uvijek ću je voljeti – rekla je kroz suze.

Video: Srnec iznijela obranu: "Želim reći da nisam kriva, nisam ubila svoju sestru!"

10:18 – Na jednoj se fotografiji vidi škrinja u hodniku pokraj stubišta. Prikazane su i fotografije soba u kući u Novoj ulici u Palovcu, snimljene tijekom očevida u veljači prošle godine. Na jednoj fotografiji vidi se da je podignut poklopac na škrinji. Na njoj je kao godina proizvodnje navedena 1987., a proizvođač je tvrtka Rade Končar. Obrana je inzistirala na tome da se prati vremenski tijek kad je koja fotografija snimljena.

10:03 – Službene zabilješke nastale u postupku pronalaska nestale Jasmine neće se izdvojiti iz spisa, ali neće se ni čitati, kako je obrana predložila. Branitelj je predložio i da se javno pregledaju fotografije s očevida u kući u Palovcu s vremenom nastanka, a preostale fotografije na kojem se vidi tijelo Jasmine Dominić na odjelu patologije neće biti javno vidljive. U tijeku je pregledavanje fotografija.

9:56 – Suđenje je nakon stanke nastavljeno. Sudac Tomislav Brđanović odbio je kao nevažne nove dokaze obrane i ispitivanje triju svjedoka

9:33 – Rasprava je prekinuta na nekoliko minuta kako bi sudsko vijeće odlučilo o dokaznim materijalima koje je predočio Smiljanin odvjetnik. Smiljana je nekoliko puta odmaknula masku s lica, kao da ima problema s disanjem.

9:26 – Smiljana Srnec i većina u sudnici nose zaštitne maske, a tužiteljica iz DORH-a zaštitni vizir. Smiljana Srnec skinula je jaknu i sjedi u majici s kratkim rukavima. Nosi prozirne rukavice, a u rukama drži papire. Njezin branitelj iznosi nove dokazne prijedloge u vezi s izdvajanjem dokaznih prijedloga. Branitelj i dalje traži da se ispita troje svjedoka.

Zbog protuepidemijskih mjera novinari suđenje prate preko posebnog linka. U sudnici je samo kamera javne televizije. Danas bi Srnec trebala iznijeti svoju obranu, no nije još poznato hoće li to učiniti sama ili preko svog odvjetnika Krešimira Golubića.

Odluči li svjedočiti i odgovarati na pitanja, Smiljana Srnec morat će odgovoriti i na pitanje zašto je nakon Jasminina nestanka članovima obitelji i policiji govorila da je u kontaktu s njom, pa je nestanak službeno policiji prijavljen tek 2005. godine, kako to da 19 godina nije otvarala škrinju u kojem je bilo tijelo, a živjela je neprestano u toj kući... 

Hoće li krivnju pokušati prebaciti na pokojnog oca Martina, koji je 2013. umro od karcinoma, za kojeg su neki svjedoci rekli da je znao biti nasilan? Nestanak je 2005. prijavila njihova majka Katarina Dominić i to tek nakon što je u sobi pronašla Jasminine osobne dokumente koji su istekli još 2003. godine. Jasmina je studirala u Zagrebu, no prekinula je studij.

Podsjetimo, u starom Končarovu zamrzivaču Smiljanina kći i njezin dečko pronašli su tijelo i pozvali policiju. Rekli su da su u dogovoru sa Smiljanom i bakom Katarinom htjeli zamijeniti škrinju jer preuređuju hodnik u kojem se godinama nalazila. Na crnoj vreći forenzičari su pronašli otisak desnog palca Smiljanine ruke, a pronađen je i komadić ružičaste rukavice s tragom Jasminine krvi.

1/17

Prema navodima iz optužnice, Jasmina je u kolovozu 2000. godine mobitelom razgovarala s ocem Martinom o tome da radi preko studentskog servisa. To je bio posljednji razgovor između oca i kćeri. Da se čuo s njom, Martin je potvrdio novinaru Večernjeg lista koji je pisao članak o nestalim osobama.

– Zadnji sam je put čuo kad je rekla da ide na brod, na kojem je radila preko student-servisa. Rekla je da ide i u Pariz. Od tada nemamo nikakvih informacija o njoj. Prije Nove godine bila je kod nas policajka i pitala je li nam se Jasmina možda javila. Nažalost, nije – rekao je novinaru Večernjaka Martin Dominić u siječnju 2011. godine.

Sve daljnje informacije o Jasmini roditelji su dobivali isključivo od Smiljane koja im je rekla da je sestri ukraden mobitel, pa se zato nije javljala. Psihijatrijsko vještačenje Smiljane Srnec u Klinici za psihijatriju Vrapče pokazalo je da je kod Smiljane prisutan niži prag tolerancije, frustracija, latentna agresivnost, narcisoidnost, mogućnost pretjeranih emocionalnih i impulzivnih reakcija, manipulativnost, nedostatak odgovornosti, nepovjerljivost... U različitim situacijama, piše u nalazu vještaka, ispoljava ponašanje u kojem nastoji za sebe ishoditi najbolju poziciju, ne libeći se da pri tome optuži druge, pa čak i do razine da počini kazneno djelo. Pri tome ne pokazuje emocionalnu patnju, kajanje ili empatiju prema osobama koje su njezinim ponašanjem došle u lošiju situaciju. Uočena su i određena narcistička obilježja. Sebe prikazuje u pozitivnom i dobrom svjetlu, opisuje se kao vrijednu i marljivu, sve kod nje mora biti čisto i bez mrlje.

Video: Suđenje Smiljani Srnec

Ključne riječi

Komentara 9

SI
sisavac
10:46 14.05.2020.

samo prava sestrinska ljubav traje tolko godine. i samo pravi uređaj traje i radi 20 godina. niti jedan mielle hladnjak neće izdržati tolke godine u radu, niti jedan siemens, beko, korting, gorenje, končar, bosh, samsung. taj stroj treba tvornica otkupiti i uzeti ga kao reklamu. a ovu siroticu pustiti, dosta joj je bilo 20 godina zatvora. trebalo je živjeti s time.

Avatar LindaXS76
LindaXS76
14:32 14.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.​​kis︆︅​​s​t​o​k​​.​c​o︆︅​m

VO
VolimNeVolim
15:43 14.05.2020.

Da je poštena i nevina iznijela bi svoju obranu u cijelosti i dopustila da joj se postavljaju pitanja, ovako ona koristeći svoje pravo spriječava dokazivanje potpune istine a meni to govori da je ona kriva za sestrinu smrt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije