Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASANJE U SABORU

Beroš ostaje ministar, Grmoja slučajno glasovao protiv. Jandroković: 'Je l' opet HDZ kriv?'

Zagreb: Grmoja greškom glasovao protiv opoziva Beroša, uslijedio smijeh HDZ-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
08.07.2022.
u 11:26

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Hrvatskog sabora da ministar zdravstva Vili Beroš, čiji opoziv oporba traži treći put, ima njegovu puno potporu

Sabor danas započinje sjednicu glasovanjem o raspravljenim prijedlozima zakona te o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se ministru zdravstva Viliju Berošu izglasa nepovjerenje.

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu iz Hrvatskog sabora da ministar zdravstva Vili Beroš, čiji opoziv oporba traži treći put, ima njegovu punu potporu. 

Tijek događaja:

11:13 – Hrvatski sabor u petak je većinom glasova donio Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi.

Tim zakonom uređuje se financiranje javnih potreba u kulturi, dodjela prostora za potrebe kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, osnivanje i uloga kulturnih vijeća te rad nacionalnog vijeća za kulturu te pitanje donošenja odluka o financijskim sredstvima.

Cilj je sustav unaprijediti, pojednostavit i učinkovitije urediti te omogućiti višegodišnje financiranje.

Miroslav Škoro (Za Pravednu Hrvatsku) uoči glasovanja ponovio je svoj stav kako taj zakon neće pomoći „katastrofalnom” stanju kulture u Hrvatskoj. Tvrdi da daje "faraonske ovlasti" ministrici kulture, a gradonačelnicima i županima omogućava da direktnim pogodbama dodjeljuju prostore stvarajući „vojsku ovisnika u kulturi”.

Sabor je donio i tri zakona o provedbi uredbi EU,  o borbi protiv širenja terorističkog sadržaja na internetu i o nadležnosti te o priznavanju i izvršenju odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću te o međunarodnoj otmici djece. Donesena je i izmjena zakona o provedbi uredbe o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje te sljedivosti i označavanju genetski modificiranih organizama.


11:09 – Izglasana su i dva zakona iz sektora poljoprivrede, o biljnom zdravstvu i higijeni hrane te o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

Zakonom o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu Državni inspektorat uvodi se kao novo nadležno tijelo u provođenju službenih kontrola, uz već postojeća dva tijela – ministarstva poljoprivrede i zdravstva.

Izmjenama Zakona o biljnom zdravstvu regulira se unos bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta u granična područja Hrvatske u cilju zaštite teritorija RH od štetnih organizama. Uvodi se i informacijski sustav u području biljnog zdravstva koji će omogućiti da javnost u svakom trenutku ima podatke o zaraženim, nezaraženim i i ugroženim regijama kada su u pitanju karantenski štetni organizmi.


10:37 – Ministar zdravstva Vili Beroš danas je treći put "preživio" na ministarskom mjestu jer je Sabor glasanjem odbio prijedlog 32 oporbena zastupnika da se Berošu izglasa nepovjerenje.

Naime, za ministrov opoziv glasao je 51 zastupnik, dok je protiv Beroševe smjene bilo njih 78. Iako je ovakav ishod bio očekivan, nakon glasanja sabornicom se prolomio smijeh jer je Mostov Nikola Grmoja odmah reagirao kazavši da je on krivo glasao, odnosno da je njegov glas otišao na krivu stranu. Opravdao je to "krivom karticom".

No unatoč Grmojinu pojašnjenju, predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao mu je da njegov glas ostaje tamo gdje je prvotno i zabilježen. 

– Jel opet HDZ kriv? – upitao je kroz smijeh Gordan Jandroković.

Foto: imdb


10:35 – Stjepo Bartulica (DP) osvrnuo se zdravstveni sustav te ustvrdio kako ''Beroš nije stao u obranu medicinskih sestara i liječnika'' te da je on ''premalo napravio''. 


10:33 – Željko Reiner (HDZ) kazao je kako se o opozivu diskutiralo oko 10 sati. 

– Začudilo me da je na toj raspravi dobar dio vremena bilo tek nekoliko zastupnika od njih 32 koji su zatražili njegov opoziv. Neki nemaju pojma o stvarima koje govore, recimo o donorima organa. Govorilo se o problemima koji ne postoje samo za vrijeme Beroša – kazao je. 

Zatražene su dvije povrede poslovnika, a zatražili su ih Željka Marić te Krešo Beljak. 


10:31 – Stanku je zatražio i Peđa Grbin (SDP). 

– Razmislite svojom glavom, ali vi to nećete učiniti. Vi ćete se hvaliti kako ste branili Beroša, kao što ste branili i Kuščevića, Tolušića ili Žalac. To što ste vi obranili dobrog vojnika Beroša, neće promijeniti stanje zdravstva u Hrvatskoj. Ženama Hrvatske neće se osigurati njihova prava, a gubici će se i dalje gomilati. Vaša stranačka stega svaki puta bila je jača od toga, ali znajte da ono što radite danas građanima ove zemlje nanosi štetu – kazao je. 


10:28 – Krešo Beljak (HSS) kazao je kako je veliki problem trgovanje organima u Hrvatskoj. 

– To se događa usred Zagreba. Ti bubrezi su kupljeni, a jedan od donora bila je osoba koja ima nekoliko djece i s Kosova je, a bila je osoba graničnih intelektualnih sposobnosti. To je nešto što se ne smije događati u Hrvatskoj – kazao je. 


10:26 – Davorko Vidović zatražio je stranku uime Kluba socijaldemokrata. 

– Mi ćemo svakako biti za ostavku Beroša. Mi smo krajnje nezadovoljni upravljačkom paradigmom. Ako se u zadnjih šest godina ministri mijenjaju kao na traci, pune zatvore i bahati su, mogli bismo zatražiti smjenu bilo kojega ministra u ovoj Vladi. Ovdje se radi o nečemu sasvim drugom. "Ministar Beroš problem je za sustav" – to je način na koji zamagljujemo suštinu problema – kazao je.


 10:20 Sandra Benčić također je zatražila stanku, kao i Željko Sačić. 

– Ovaj prijedlog o opozivu je nepotpun. Nisu se dotaknuli upravljanje krizom u pandemiji. Utrošeni su golemi novci za nabavu cjepiva koje nije polučilo rezultate – kazao je. 

Foto: imdb


10:18 – Anka Mrak Taritaš kazala je kako se radi o trećem prijedlogu za opoziv. 

– Ministar prvo mora gledati na korist naših sugrađana. Ja vas pitam, tko je zadovoljan radom zdravstva? Da nije tragično, bilo bi smiješno. Nema nijedne udruge liječnika koja bi stala iza Beroša. To bi trebao biti znak premijeru da je u sustavu zaista nešto trulo. Kad ne zna riješiti problem, onda kaže da će to riješiti liječnici obiteljske medicine, a način na koji se ponašao u slučaju Čavajda nešto je što će ostati u analima hrvatske stvarnosti – kazala je. 


10:15 – Kreće glasovanje prijedloga o pokretanju nepovjerenja Viliju Berošu. 


10:04 – Započela je sjednica Sabora, a uvodnu riječ imao je predsjedavajući Gordan Jandroković. 

– Dobio sam pismo zastupnice Benčić. Ja ću to najoštrije osuditi, taj govor Ante Prkačina bio je neprimjeren i pozivam sve da to ne čine. Kolega Reiner napravio je sve po poslovniku, pregledao sam snimke, ali Benčić je tražila da ga sankcioniram, no to je nemoguće. Opomene su dane, a sankcija je i ono što je izgovoreno. Osuda, neprimjereno i neprihvatljivo – kazao je na početku. 


Podsjetimo, Saborski HDZ u srijedu je odbacio prozivke oporbe na račun ministra zdravstva Vilija Beroša, a njen prijedlog da mu se iskaže nepovjerenje ocijenio površnim, s druge strane oporba ustrajava da je pod Beroševim vodstvom ionako zapušteno zdravstvo krenulo u rapidno propadanje.

– Prijedlog oporbe je površan, izgleda kao da je netko nekritički prikupio naslovnice raznih portala i potpuno neupućen u tematiku samo pokušava nanijeti štetu ministru i Vladi – kazao je akademik Željko Reiner (HDZ) u maratonskoj raspravi o prijedlogu 32 oporbena zastupnika da se Berošu iskaže nepovjerenje.

>> VIDEO Tolušićevo vino zove se Anđeo s greškom, možete ga kušati za 125 kuna

Komentara 33

DU
Deleted user
12:00 08.07.2022.

Ovaj Grmuljator se malo pogubio, jadnik više ne zna ni šta radi, osim da je uvijek za sve protiv , a ustvari tipičan primjer napuhanog i usiljenog ravnozemljaša koji misli da je najpametniji i da sve zna, on je pravi smutljivac

SA
sasha68
12:10 08.07.2022.

naše je zdravstvo još uvjek ok, liste čekanja postoje u cijeloj eu, što bi rekli da kao u njemačkoj naplaćuju trudnicama preglede i lijekove, problem je u manjku zaposlenih pa samim tim i manji prihodi idu u hzzo

BU
burza
11:51 08.07.2022.

Nase zdrastvo dobro stoji stalno se traze skupi ljekovi koji se idobiju a liste cekanja tu je pola onih koji nebi ni trebali biti na njima jer se puno pretraga radi bez veze ljudi na kraju zdravi samo ih opca praksa oce skinut sa grbace jer neznaju sto bi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije