Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nobel za fiziku
Povratak na članak

Njihovo otkriće donijelo je pravu revoluciju! Evo o čemu je riječ

U srijedu je na redu Nobel za kemiju, a u petak će se objaviti dobitnik nagrade za mir, dok je ponedjeljak 8. listopada određen za ekonomiju

Komentari 10

Avatar Foton
Foton
14:46 02.10.2018.

Radi se o femtosecond laserima. Puls lasera traje nekoliko femtosekunda, a femtosekunda je jedna miliontina jedne milijardine secunde. Iako kratak, pulse ima veliku energiju, pa seriom pulseva se moze sve rezati. No kako je puls vrlo kratak, toplina se ne stigne prosiriti od mjesta udara na okolno tkivo ili materijal. Zato se koristi u operacijama oka, ali iu rezanje najtvrdjih materijala, dobijaju se rezovi par mikrona siroki. Nobelova nagrada je dana tehniku pojacanja tih pulseva, jer ako pojacas taj kraki puls, razoriti ce materijal samog pojacala. Zato se puls prvo produzi i pojaca, pa onda tako pojacan opet skrati i usmjeri na objekt upotrebe

VL
SM
siki_miki
12:49 02.10.2018.

bilo bi dobro da clanak objasni rad ovo troje a ne da pise nekakve zanimljivosti o nobelovoj nagradi.

VL
VO
vorda400
06:51 03.10.2018.

Jel će vaso imati koristi od ovog otkrića???

VL
5S
505.scrtom
23:01 02.10.2018.

Po meni sve to ništa i nula takvi izumi kada još uvijek i dalje milione ljudi na ovom svijetu umiru od proklete bolesti raka za koje nemate još uvijek lijeka.Tek kada to uspijete riješiti onda možemo dalje razgovarati i to ćemo onda nazvati revolucionarno. Sve su to kao fol neki izumi od koje običan čovjek neće imati ionako koristi.Koliko vam treba izuma da nakon sedamdeset godina konačno dospijete do sljedeće planete.Tek kada ljudska rasa revolucionarnim izumima krene u osvajanje svemira e onda i samo onda možemo pričati o revolucijskom napretku i velikom pomaku.

VL
Avatar Pinokio
Pinokio
14:49 02.10.2018.

Ovako su nekada pisali nepismeni a danas je to normalna stvar: "uhvatio živuću bakteriju bez da ju je oštetio." Samo napred Hrvatska.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.