Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera HGK REMORKER

Vidošević nakon 8 godina iznio obranu u aferi Remorker: 'Ovo je kao pučina, nemate nijedan dokaz'

Zagreb: Nadan Vidošević na Županijskom sudu iznosi svoju obranu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
10.03.2021.
u 09:37

Vidošević je s više osoba optužen za izvlačenje oko 40 milijuna kuna iz HGK preko tvrtke Remorker.

– Osam godina čekam da kažem što imam, pa vas molim da mi to dopustite. O meni i mojoj obitelji se govorilo i pisalo svašta, a ja sada imam jedan dan da kažem što mislim o svemu tome – kazao je u jednom trenutku Nadan Vidošević, bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), koji je u srijedu na zagrebačkom Županijskom sudu iznio obranu.

S još nekoliko osoba optužen je u aferi HGK – Remorker, odnosno za izvlačenje oko 40 milijuna kuna iz HGK preko tvrtke Remorker Igora Premilovca. Njegova opaska uslijedila je nakon što je sudac Zdravko Majerović, predsjednik sudskog vijeća, Vidoševiću kazao da je možda malo otišao preširoko u iznošenju obrane.

– Ne želim vas ograničavati, ali vi obranu iznosite gotovo 50 minuta, a još se niste dotakli inkriminacija koje vam se stavljaju na teret – kazao je sudac Vidoševiću.

Vidošević je doista opširno iznosio obranu satima, a posebno je imao potrebu analizirati nalaze vještačenja koji su se odnosili na njegovu imovinu. Kada je optužnica protiv njega podignuta, USKOK je u njoj navodio da je nerazmjer u prihodima i rashodima njega i njegove obitelji oko 33 milijuna kuna.

A to je značilo da Vidošević mora tijekom postupka dokazati da je sve što ima zakonito stekao. Prilažući raznu dokumentaciju, on je taj nerazmjer uspio spustiti na oko 9 milijuna kuna, pa je na koncu USKOK odustao do zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi.

Gdje su registratori

Osvrćući se na to, Vidošević ja kazao, kako je odmah na početku zapravo onemogućen da dokaže da je imovinu zakonito stekao. Vratio se u doba svog uhićenja u studenome 2013. navevši da je tada na pretragama u njegovoj kući bio i Josip Vrbi, koji, kako tvrdi Vidošević, tamo nije trebao biti.

– Njegovo ime nije uvedeno među one koji su bili na pretrazi, a upravo je on iz mog ureda iznio registratore u kojima je bila dokumentacija vezana za moje imanje u Gorskom kotaru i za umjetnine. Radovi u Gorskom kotaru su se plaćali gotovinom i dokumentacija je bila u tom registratoru. Što se tiče umjetnina, one nisu samo moja obiteljska vrijednost već i vrijednost za cijelu hrvatsku kulturu, a moja obitelj ih je skupljala generacijama – kazao je Vidošević.

Upozorio je na, po njegovu mišljenju, pristranost PNUSKOK-a i USKOK-a te naveo da je bio na meti medija, a potom odmah dodao:

– Moj se slučaj u tom smislu ne razlikuje od drugih sličnih. Sve što je objavljivano u medijima bila je zapravo baražna priprema za ovaj postupak. Govoreći o inkriminacijama koje mu se stavljaju na teret, Vidošević je ustvrdio da nikakav novac ni on ni njegove suokrivljenice nisu izvlačile ni iz HGK ni iz Kraša. Ustvrdio je da ni HGK ni Kraš nisu oštećeni.

– Protiv mene nema ni jednog materijalnog dokaza, ni jednog pisanog traga. Jedini personalni dokaz je iskaz Igora Premilovca, koji se svjedočenjem protiv mene spašavao od zatvora te se izborio za deblokadu svojih tvrtki – naveo je Vidošević.

Suđenje počelo 2017.

Premilovac je na početku postupka, baš kao i Davor Komerički, bio optužen u ovom postupku. No obojica su priznala krivnju i nagodila se s USKOK-om, a u svojim iskazima opisivali su kako se iz HGK preko Remorkera izvlačio novac, i to na zahtjev Vidoševića. Vidošević njihove navode niječe te tvrdi da su poslovi koji su se radili preko Remorkera s HGK bili stvarni, a ne fiktivni. Naveo je da o svakom od tih događaja, a uglavnom se radilo o raznim prezentacijama ili marketinškim kampanjama, postoje i medijska izvješća, jer su, kako je kazao to sve i mediji pratili.

– Ova optužnica je konstrukcija paučine. U njoj doslovno i bukvalno nema ništa. Iskazi Komeričkog i Premilovca su međusobno kontradiktorni. A što se tiče poslova s HGK, moram reći da HGK nije u sustavu PDV-a. To znači da kada se HGK dostavi faktura za plaćanje, da on plati taj iznos plus PDV. To znači da HGK nije oštećen niti je ikoga oštetio – kazao je Vidošević.

U svojoj je obrani detaljno analizirao iskaze mnogih svjedoka, te smatra da mu većina tih svjedočenja ide u prilog. Kako je u nekoliko navrata bio retorički oštar prema USKOK-u, kojem je spočitnuo da nije računao na poštene žene koje su mu suoptuženice, sudac Majerović ga je upozorio da se ne može tako obraćati tužiteljicama.

U nastavku suđenja obrane bi trebale iznijeti i njegove suoptuženice Zdenka Peternel, Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić. Nakon toga, ako ne bude novih dokaznih prijedloga na red bi došle završne riječi stranka i objava presude, čime bi se suđenje koje je počelo siječnju 2017. bilo nepravomoćno okončano. Do sada je saslušan poveći broj svjedoka, radila su se dopunska vještačenja, rasprave su se odgađale zbog bolesti, a protekle godine održavanje rasprava otežali su potres i pandemija COVIDA.

Komentara 35

DU
Deleted user
09:08 10.03.2021.

suđenje trae kao serija dinastija ..to je predstava za narod...nadana ce osloboditi.....itd

VK
vk52
09:11 10.03.2021.

Ako ovakom brzinom sudjenje se nastavi moglo bi biti gotovo mozda 2050 godine,sramotno koruptno pravosudje a jos sramotnija drzava i tko je vodi.Berlinski zid se nije trebao rusiti nego ga je trebalo postaviti na Madjarsku i Slovensku granicu da ne trujemo ZAPAD

TA
Talleyard
09:43 10.03.2021.

ovaj je još jedan primjer kako odvjetnici imaju veću moć od sudaca, kako razvlače i pljačkaju državu, a naročito velike kriminalce kao što je vidošević jer tu mogu pljačkati. Kada će se pročešljati imovina kriminalaca poput nobila. slokovičke, prodanovića i brojnih drugih. Nema reform sudstva dok se ovakvim zlotvorima ne stane na rep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije