Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Solarno stablo

Nasred Vunskog polja punit ćemo mobitele, tablete i ostale uređaje

park
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
05.12.2014.
u 13:37

U najvećem karlovačkom parku bit će od proljeća, a pod 'krošnjom' će imati 16 utičnica, ali i dodatne USB ulaze

Prvi u Europi, ne računajući Srbiju, ćemo postaviti solarno stablo – najavljuje Žarko Latković, predsjednik Udruge za lokalni razvoj Turbina promjena iz Karlovca, odgovorne za postavljanje konstrukcije s fotonaponskim ćelijama u park Vunsko polje.

Uređenje od ušća do ušća

Karlovčani će od proljeća na tom “stablu” moći napuniti baterije mobitela, tableta i ostalih uređaja, a pod “krošnjom” se družiti.

– Stablo čine prijemnik i klupa. Prijemnik, koji ima oblik stabla, pretvara solarnu energiju u električnu. Stablo omogućava i besplatnu internetsku vezu – pojašnjava Emanuel Cipurić iz Turbina promjena. Imat će ukupno 16 utičnica, ali i dodatne USB ulaze.

Projekt financiraju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Karlovac, Općina Plaški, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske i Dom za djecu “Vladimir Nazor”. Provodit će se do 31. kolovoza sljedeće godine, a, osim postavljanja stabla, predviđa i obrazovnu kampanju koja za cilj ima promociju energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, održavanje radionica u Karlovcu i Plaškom, te u Domu “Vladimir Nazor”.

Prostor kao što je od ušća Mrežnice u Koranu do ušća Korane u Kupu je jedinstven u Europi, naglašava gradonačelnik Damir Jelić.

– Veliko ruglo na Korani je riješeno, a Vunsko nikad nije živjelo većim intezitetom. Ovaj odličan projekt spaja tradiciju loptačkih sportova s novim tehnologijama – kaže Jelić.Od 1960-ih Vunsko polje je velika parkovna površina uz Koranu u kojoj su smješteni sportski tereni, a od prije nekoliko godina i dječje igralište čija je izgradnja financirana sredstvima američke vojske.

Novi sadržaji

Projektni biro 2A izradio je idejno rješenje uređenja Vunskog polja, koje će se ipak etapno, kroz više godina, provoditi.

– Uredit će se postojeća igrališta. Tu bi bio skejt park, stijena za penjanje, trim staza, fontane, a u sjevernom uglu i amfiteatar – kaže pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Martina Furdek Hajdin. Solarno stablo upotpunit će sadržaje najvećeg ‘zelenog’ igrališta u gradu.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Glina74
Glina74
15:49 05.12.2014.

Kako reče Latković bit ćemo prvi u Europi ako izuzmemo Srbiju a kuda je on metnio Srbiju u Tunguziju ili ne zna on gdje je Srbija glavno da smo mi prvi u Europi a Srbija u REGIONU kako bi rekaoekao naš precidente samo da smo ispred Srbije hahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije