Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda za masakr

Nasmiješeni Breivik: Ispričavam se što nisam ubio još više ljudi

breivik
AFP/PIXSELL
24.08.2012.
u 08:18

Breivik je osuđen na 21 godinu zatvora. Najavio je da se neće žaliti na presudu

Sud u Oslu proglasio je norveškog masovnog ubojicu Andresa Breivika krivim za smrt 77 osoba i mentalno ubrojivim te ga je osudio na zatvorsku kaznu od 21 godine. Osuđen je za terorizam i ubojstvo s predumišljajem.

Breivika presuda nije previše dirnula - prilikom izricanja se smiješio te se "svim militantnim nacionalistima" ispričao što u napadima nije ubio još više ljudi.

Iako je 21 godina zatvora maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, Breivik je osuđen na "preventivno zatvaranje" čime se dopušta mogućnost da Breivik ostane u zatvoru i nakon isteka razdoblja od 21 godine ako se ocijeni da još uvijek predstavlja opasnost za okolinu. U teoriji, to znači da bi Breivik mogao ostati u zatvoru doživotno. 

>>Breivik ubrojiv jer je igrao WOW koji zahtijeva logiku i bistar um

Presudu je Breivik dočekao sa smiješkom na licu jer se nadao kako ocjena suda da je bio mentalno zdrav u trenutku masakra daje na težini njegovoj ideologiji. Smještanje u psihijatrijsku ustanovu za njega bi bilo "gore od smrti". Iako je se Breivik neće žaliti, postoji mogućnost žalbe tužiteljstva jer je ono tražilo da se Breivika proglasi neubrojivim. 

Najvažnije je da je zatvoren

- Ovaj slučaj za mene nikad neće završiti. Andrina je s nama i zauvijek će biti s nama na toliko mnogo načina, ali danas mogu podvući crtu, kazala je majka ubijene djevojke (16).

Obitelji žrtava i preživjeli mahom su zadovoljni presudom, koliko mogu biti. Za njih je, kažu, najvažnije da Breivik bude zatvoren, bez obzira bilo to u zatvoru ili naodjelu za psihijatriju.

Breivik je zatvor Ila napustio nešto poslije 9 sati praćen policijskim kombijem. Oko 9.30 sati stigao je na sud u Oslu. 

Sutkinja je presudu izrekla brzo, a uslijedilo je čitanje obrazloženja na 90 stranica. Prve stranice izvještaja sadrže informacije o Breivikovu djetinjstvu, a sutkinja je dobar dio vremena obrazlagala kako je Breivik bio zagriženi igrač online-igre World of Warcraft. 

Smiješio se novinarima

Obrazloženje je detaljno. Žrtve su navedene poimence, s detaljnim opisima kada su i kako umrle. Navedeno je čime su se bavili ranije tog kobnog 22. srpnja 2011. godine.

Sudnicu su, tvitaju novinari stranih medija s mjesta događaja, desetak minuta prije deset sati počeli popunjavati članovi obitelji poginulih i novinari. Pri ulasku u sudnicu Breivik se nasmiješio novinarima i brojnim fotografima i reporterima. Smiješio se i pri izricanju presude. 

>>Ubojica iz Osla mrzio je sve; muslimane, strance, useljenike...

>>Video: Breiviku odjel u bolnici ili – zatvorski apartman

Koplja su se lomila oko toga je li Breivik bio mentalno zdrav ili ne u trenutku masakra lani u srpnju kada je život izgubilo 77 osoba. Najprije je postavio bombu nedaleko od zgrade vlade u Oslu, a zatim pucao po mladima na otoku Utoya.  Najmalađa žrtva imala je 14 godina. 

Najavljivao  je da će se žaliti ako ga sud proglasi neubrojivim jer će u tom slučaju njegova "samoobrana" biti proglašena idejom bolesnog čovjeka, a on smatra da se radi o ideologiji koju treba braniti i koju je branio. Norvežanin, naime, smatra da je ubilački pohod bio nužan zbog politike popuštanja prema imigrantima, otvaranju prema islamu i sl...

Većina je Norvežana bila složna, očekivali su da sud Breivika proglasi mentalno zdravim te da ga pošalje u zatvor. Bitno je, smatraju, da shvati što je učinio, da je ubijanje nije dopušteno. 

Komentara 77

TM
Tvrtko mali
19:26 24.08.2012.

Menjam sedam dana u n prosecnom hotelu na Balkanu za sedam dana u bilo kom Skandinavskom zatvoru

TH
tigarrr.hr
19:39 24.08.2012.

Kada ćete napisati koliko "Breivika", slobodno, žive u RH zahvaljujući....amnestiji i aboliciji???

KR
krilnik2
19:22 24.08.2012.

Breivik je zatvor Ila napustio nešto poslije 9 sati praćen policijskim kombijem /***************************/ Sto, setao je ulicom a iza njega je vozio kombi? Oprosti im Boze, oni ne znaju sto cine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije