Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostavština pokojnog gradonačelnika

Nasljedniku ostavlja posao obnove metropole

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
28.02.2021.
u 23:09

Ostat će upamćen po uređenju Bundeka i obnovi rotora, fontanama, ali i po tome da u 21 godinu nije izgradio ni milimetar pruge

Pa da se mogu zvati po njemu – dok je, dva dana prije Božića 2012. kod NSK svirala “Oda radosti”, ovako nam je na pitanje zašto fontane nemaju nikakvo ime odgovorio jedan bliski Bandićev suradnik. Bio je to dan kad su se prva dva vodoskoka puštala u rad, a već iste godine fontane na Sveučilišnoj livadi počele su se nazivati “Bandićevima”.

Njihovu su izgradnju popratile razne kontroverze, baš kao i ostale veće projekte gradonačelnika, ali jedan su od onih po kojima će svakako ostati zapamćen. Uz njih, tu je i uređenje Bundeka, preobrazba Cvjetnog trga, podizanje spomenika Franji Tuđmanu te Spomenika domovini. Izgradnja naselja “po zagrebačkom modelu” u Jelkovcu te početak onog u Podbrežju. U vrijeme Bandićeve vladavine gradom Radnička cesta ili, kako ju je on nazivao, Champs-Élysées, spojena je s Domovinskim mostom, dok je Branimirova probijena do Heinzelove.

Rekonstruiran je remetinečki rotor, izgrađen Jankomirski most, bazen na Sveticama. Advent u Zagrebu postao je svjetski poznat, otvoreni su gradski vrtovi, a pri kraju je sljemenska žičara. Od kapitalnih projekata koje je najavljivao izostala su nova dječja bolnica, nacionalni stadion, Jarunski most, obnova zapuštenih gradskih nekretnina, tračnice do zračne luke, a u 21 godinu Bandićeva mandata izgrađen nije nijedan metar tramvajske pruge. Nasljedniku ostaje i posao kompletne obnove metropole nakon potresa. 

VIDEO: Jelušić: O počecima s Bandićem

 

Komentara 16

PR
prokurator
23:51 28.02.2021.

ma obnova od potresa će biti manji problem za nasljednika. veći će biti kada dovede knjigovođe da uđu u financije grada, tu će nastati horor. podsjećam, zagreb je, nakon perioda rekordno visokog budžeta sredinom 2000-ih, već imao jedan bankrot, uz koji se povezuje ime bandićevog bliskog suradnika. ili narodski rečeno, "gdje je lova". zatim se sada nakon potresa govorilo o drugom pražnjenju kasa, jer novac za hitne intervencije je bio nestao. ako istina izađe van, bit će šokova i nevjerica.

MM
mate.matika20
23:31 28.02.2021.

Prvi posao gradonačelnika bit će zatvoriti pipe pranju love iz proračuna na projektima poput zastavica i njihovog održavanja, limenki s šeikovskim cijenama poput one iz Kašine, obnova šekreta po šeikovskim cijenama ali bez zlatnih pipa, a ima toga da i najveći pesimisti nisu svjesni koliko, od plaćanja režija hvidrama itd. itd.

SJ
Sve je uzalud
01:23 01.03.2021.

....samo lud može poslije Bandića preuzeti Zagreb....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije