Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPERACIJA PANGEA XIV

Našli 9 milijuna lažnih lijekova i medicinske opreme. Lažni lijekovi skrivani i u zapečenom grahu

Akcija Interpola
Foto: Interpol
1/7
09.06.2021.
u 08:04

U Interpolu kažu i da je operacija Pangea XIV pokazala i da kriminalci i dalje dobro koriste pandemiju COVID -19, zbog koje  vlada velika potražnja za različitim dezinficijensima, zaštitnom opremom, COVID testovima...

Prodaja ilegalnih lijekova i krivotvorenih COVID testova je naprosto procvjetala od početka pandemije, pa policije  diljem svijeta svako malo poduzmu nekakvu operaciju kako bi doskočile kriminalcima. Izuzetak nije ni Interpol koji je izvijestio da je u operaciji Pangea XIV razotkrio,  a zatim i ugasio do sada rekordan broj stranica koje su se na internetu lažno predstavljale kao on - line ljekarne.

Takve lažne ljekarne kriminalci su koristili za prodaju krivotvorenih lijekova. Operacija, u kojoj su osim Interpola sudjelovale policije, carina i zdravstvene  vlasti 92 zemlje, rezultirala je  razotkrivanjem 113.020 web stranica koje su preprodavale ili su omogućavale  preprodaju lažnih lijekova. Sve su one ugašene, a Interpol se pohvalio da je to najveći broj razotkrivenih i ugašenih lažnih farmaceutskih web stranica od 2008.  kada je bila pokrenuta prva operacija Pangea.  Osim toga, diljem svijeta zaplijenjeno je oko devet  milijuna  lažnih lijekova i medicinskih  uređaja.

Foto: Interpol

Što se pak tiče detalja akcije, priopćeno je da je u  Venecueli uhićen čovjek koji je  razvio e-platformu na WhatsAppu preko koje je prodavao ilegalne lijekove. U Velikoj Britaniji je pak zaplijenjeno oko tri milijuna lažnih lijekova i uređaja, vrijednih više od 13 milijuna dolara. Osim toga, policija je u Velikoj Britaniji uklonila s interneta i 3100 oglasa koji su oglašavali prodaju krivotvorenih lijekova te su ugasili 43 web stranice.

U Interpolu kažu i da je operacija Pangea XIV pokazala i da kriminalci i dalje dobro koriste pandemiju COVID -19, zbog koje  vlada velika potražnja za različitim dezinficijensima, zaštitnom opremom, COVID testovima... Stoga ne čudi što su pola zaplijenjene medicinske opreme  krivotvoreni COVID testovi,  zbog čega je diljem svijeta uhićeno 277 osoba. Zaplijenjeni krivotvoreni testovi, kaže Interpol, vrijedni su više od 23 milijuna dolara.

Foto: Interpol

U Italiji je pak policija zaplijenila više od 500.000 krivotvorenih zaštitnih maski, a tom prigodom zaplijenjeno je i 35  strojeva koji su služili za proizvodnju takvih maski.

-  Pandemija je natjerala ljude da  svoj život presele na internet, što su kriminalci dobro i brzo iskoristili. Dok su neke osobe znale da kupuju lažne i krivotvorene lijekove, tisuće drugih  nisu znale da kupnjom i konzumacijom takvih lijekova ugrožavaju svoje zdravlje, a možda i život. Internetska prodaja lažnih lijekova i medicinske opreme i dalje predstavlja prijetnju javnoj sigurnosti, pa su operacije poput ove ključne u borbi protiv ove globalne pošasti kazao je Jürgen Stock, čelni čovjek Interpola.

Policajci i carinici su tijekom operacije pregledali 710.000 paketa lijekova te su otkrili da su krivotvoren lijekovi često bili skriveni među odjećom, nakitom, igračkama, hranom i dječjom opremom.  U Qataru je tako 2805 tableta za bolove bilo skriveno u zapečenom grahu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije