Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEREDI U SRBIJI

'Nasilnici su ubačeni u prosvjede – pakt Vučića i huligana traje godinama'

Prosvjed građana ispred Skupštine Srbije
Foto: M. M./ATAImages/PIXSELL
1/3
12.07.2020.
u 07:15

Kriminolozi optužuju tajnu policiju da izaziva nerede na demonstracijama u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Iako je započeo mirno, prosvjed ispred Skupštine Srbije u petak navečer opet je prerastao u žestoke sukobe s policijom, što vjerojatno znači da vlast Aleksandra Vučića i dalje pokušava kompromitirati prosvjede ubacivanjem nasilnika među prosvjednike i izazivanjem incidenata, računajući da će tako razbiti prosvjede iznutra i dobiti argument za njihovo nasilno gušenje. Sve je bilo mirno do 21 sat, kada je skupina od stotinjak nasilnih prosvjednika probila metalnu ogradu pokušavajući ući u zgradu Skupštine, dok je policija uspostavila kordone oko Skupštine.

Uhićen 71 prosvjednik

Nasilnici su na policiju bacali boce, kamenje, baklje i druge predmete, razbijajući prozore i kamere na zgradi Skupštine. Policija je “obranila” Skupštinu i počela potiskivati prosvjednike, a nakon što su policiji stigla pojačanja, jake policijske snage uz korištenje suzavca i sporadične sukobe s prosvjednicima uspjele su nešto poslije ponoći protjerati prosvjednike iz središta grada.

Uhićen je 71 demonstrant, a direktor srpske policije Vladimir Rebić tvrdi da među njima ima i državljana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Tunisa, dok je Vučić iz Pariza poručio da “službe rade svoj posao” i da su uhićeni pojedinci povezani s inozemnim čimbenicima, nakon što je prije toga, ne nudeći nikakve dokaze, za poticanje prosvjeda okrivio inozemne službe. U prosvjedima je ozlijeđeno 14 policajaca i 19 prosvjednika, kao i dva fotoreportera agencije Beta. Prosvjednici su ispred Skupštine napali ekipu televizije N1.

Beogradski prosvjedi, najveći u posljednja dva desetljeća, započeli su kao spontana reakcija na Vučićevu najavu novih restriktivnih mjera u borbi protiv koronavirusa, no ubrzo su se pretvorili u prosvjede protiv Vučićeve vladavine proširivši se na još nekoliko najvećih gradova Srbije. Srpski je predsjednik, koji je u petak u Parizu sudjelovao na virtualnom sastanku s kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem, a danas će sudjelovati na još jednom u organizaciji EU, poručio kako nasilnici neće pobijediti i da će većina biti uhićena, a Srbija će dokazati da je demokratska država.

Rukopis navijača

Prve dvije večeri prosvjeda obilježilo je nasilje, a samo je treća večer protekla relativno mirno, nakon što su prosvjednici odlučili prosvjedovati sjedeći na ulici kako bi se distancirali od nasilnika, da bi se četvrta večer ponovno pretvorila u sukobe policije i prosvjednika. Opozicijski Savez za Srbiju tvrdi kako iza nasilja stoje ubačeni policijski provokatori, koji namjerno izazivaju incidente, što Vučić negira. Bivši pripadnik policijskih snaga Vladimir Savić tvrdi da je riječ o agentima Odjela za posebne akcije MUP-a, koji su obučeni u nastavnom centru Makiš.

Kriminolog Dobrivoj Radanović smatra pak da je tajna policija među prosvjednike ubacila nasilne navijače, koji spremno izvršavaju sve njihove naredbe. Njihov je cilj, kazao je za portal Nova.rs, izazivanje nereda kako bi se za njih okrivilo organizatore prosvjeda. “To je klasična shema svake tajne policije u svijetu, pa i naše”, objasnio je Radovanović, podsjetivši da pakt Vučića i huligana traje godinama.

Ključne riječi

Komentara 3

KO
KosovoUck
23:02 12.07.2020.

Steta sto srbi neznadu smenit vucic...ali pasce on i docice bolji koji ce priznat Kosovo

Avatar FrancJunior
FrancJunior
09:03 12.07.2020.

Narod je Vuciceve podle namjere prozreo vec prvi dan protesta, a samo je EU potrebna cijela vijecnost da nesto primjeti. No, tesko je reci, hoce li EU poduzeti nesto protiv, navodno, "poslusnog" Vucica, koji u stvari ismijava EU i dobiva ogromnu financijsku pomoc od iste te EU., koja se trosi na kupnju starog ruskog oruzja.

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
17:48 12.07.2020.

dosta mi je regionai ANALiza

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije