Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novo istraživanje

Nasilje najduže trpe visokoobrazovane žene: Čekaju 12 godina da prijave zlostavljača

Foto: Getty Images
22.06.2019.
u 17:39

Novo istraživanje pokazalo je da ne postoji definiran profil žrtve rodno uvjetovanog nasilja, ali faktori poput dobi, ekonomske neovisnosti i broja djece utječu na dužinu trpljenja nasilja prije traženja pomoći

Nasilje u obitelji nerijetko se ne prijavljuje, a prema istraživanju Delegacije za rodno uvjetovano nasilje Španjolske Vlade s prijavom nasilnika najduže čekaju žene sa završenim postdiplomskim studijem

Novo istraživanje pokazalo je da ne postoji definiran profil žrtve rodno uvjetovanog nasilja, ali faktori poput dobi, ekonomske neovisnosti i broja djece utječu na dužinu trpljenja nasilja prije traženja pomoći.

U prosjeku, žene u dobi od 18 do 25 najkraće čekaju s prijavom nasilja (2 godine i 10 mjeseci), dok čak 26 godina čekaju ispitanice starije od 65 godina, prenosi VoxFeminae. Iznenađujuće je da visoko obrazovane žene najdulje ostaju u nasilnim vezama te čekaju 12 godina i tri mjeseca da prijave zlostavljača, dok ženama s nižim stupnjem obrazovanja za isto treba od sedam do 10 godina.

Kao glavni razlozi za odgađanje prijave navode se strah od nasilnika, uvjerenje da to mogu same riješiti (45%), neprepoznavanje sebe kao žrtve (36%) i sram (28%).

VoxFeminae navodi da dosadašnja domaća istraživanja pokazuju kako ni u Hrvatskoj nema tipične žrtve obiteljskog nasilja, odnosno da žrtva obiteljskog nasilja može biti bilo koja ženska osoba sociodemografskih obilježja karakterističnih za prosječnu ženu mlađe srednje dobi u RH.

S druge strane, istraživanje Agencije Europske unije za temeljna prava pak pokazuje kako jedna od tri žene doživi neki oblik nasilja od intimnih partnera u svom životu, a čak 70 posto stručnjakinja i žena na visokim menadžerskim pozicijama navodi da je doživjelo neki oblik seksualnog uznemiravanja. 

Komentara 3

GI
Gips
21:08 22.06.2019.

Kolko škole tolko čekaju. Zemljakuša s dva osnovne uzme nož i riješi problem

SA
samoborka
19:38 22.06.2019.

a sto je s gomilom muskaraca koji trpe zensko nasilje? Vrijedjanje, psihicko zlostavljanje, ucjenjivanje....??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije