Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA U POŽEGI

Nasilje nad ženama nije privatna stvar pojedinca, već odgovornost cijelog društva

Požega: Ministar Piletić na konferenciji "Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji - za nasilje nema opravdanja"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
25.11.2022.
u 15:21

U suradnji s ključnim dionicima, izrađen je nacrt Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je na konferenciji koja je u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana u Požegi kako u vremenu velikih kriza rastu društvene podjele i netrpeljivost te kako je ove godine u Hrvatskoj ubijeno 12 žena.

- To nije samo 12 nevinih života, već djeca koja su ostala bez majke, roditelji koji su ostali bez kćeri, prijatelji koji su ostali bez nekog sebi bliskog. Nasilje nije i nikada neće biti privatna stvar pojedinca, već odgovornost cijelog društva – rekao je Piletić.
On je naglasio da Vlada ozbiljno shvaća zadaću zaštite žrtava i prevencije nasilja nad ženama. S tim ciljem otvoreno je šest novih skloništa u šest županija koje ih nisu imale, pokrenut je nacionalni pozivni centar koji radi 24 sata na dan tijekom cijele godine, financira se rad organizacija civilnog društva koje pružaju podršku žrtvama te se educiraju stručni djelatnici centara za socijalnu skrb i državni službenici.

U suradnji s ključnim dionicima, izrađen je nacrt Nacionalnog plana za suzbijanje seksualnog nasilja i seksualnog uznemiravanja za razdoblje od 2022. do 2027. godine i pripadajući Akcijski plan (od 2022. do 2024.) s konkretnim mjerama za daljnje suzbijanje nasilja.
Poruka koja je poslana je da ne smijemo zatvarati oči i uši pred nasiljem, već moramo reagirati na vrijeme i pružiti pomoć i zaštitu onima u potrebi.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je važnost svih oblika preventivnog rada, osiguranja kontinuirane i sveobuhvatne rodno osjetljive edukacije djece, mladih, ali i roditelja, o sigurnosti u virtualnom svijetu, sigurnom korištenju interneta te sprječavanju rodno uvjetovanog nasilja.

Heroj vatrogasac spasio psa zaglavljenog u cijevima pod zemljom

Komentara 3

Avatar Cera
Cera
06:11 26.11.2022.

bedast si ko ... Pojedinac nikako ne može se kontrolirati da ne napravi sranje bilo ono muško ili žensko... Sad kad se svi predstavimo kao petogodišnjaci još i za ta sranja ne možemo biti kažnjeni jer eto pametni smislili rodovava i sranja da nismo zaslužili nego da se zemlja razleti

SP
Stari panj
20:28 25.11.2022.

Nasilje nema rod. Ne znam zašto bi nasilje nad ženama bilo važnije od onog na muškarcima?

SS
sokac sa drave
08:17 26.11.2022.

Kada ostvarimo nivo svjesti o zajednickom zivotu zene i muskarca kao sto danas to imaju u nordijskim zemljama.Kod nas se covjek vrati ranije sa posla i nadje na zeni drugog covjeka i odmah joj odreze glavu,u svedskoj covjek uhvati zenu u flagranti situaciji sjedne na stolicu i ceka da ljubavnik i zena zavrse posao.Tada on kaze kako je lijepo gledati i sretan je sto mu zena tako lijepo uziva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije