Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svako četvrto dijete žrtva je nekog oblika nasilja svojih vršnjaka, a svako će deseto to trpjeti i prešutjeti i školi i roditeljima

Nasilje nad djecom: Lovro je šutio, a batine se redale

djeca
Kristina Štedul Fabac/VLM
26.10.2009.
u 23:00

U hrvatskim je školama, kako se procjenjuje, svako četvrto dijete svakodnevno izloženo barem jednom obliku nasilja.

Sedmaš Lovro šutke je otrpio dosadno bockanje olovkom u leđa na satu. Prvih se nekoliko dana trudio ignorirati i gađanje papirnatim grudicama i sitnim predmetima. Roman, međutim, nije prestajao. Na Lovrin pristojan prosvjed: “pusti me na miru”, postao je još neugodniji.

– Kaj se bahatiš? – okomio se kao da je on taj koga netko ne ostavlja na miru i bubnuo Lovru rukom posred prsa.

– Nekoliko ga je puta na sličan način udario; u prsa, po ramenu ili leđima. Ne da ga jako udari, sruši na pod i ozlijedi, nego više da ga ponizi, pokaže svoju nadmoć.

Svaki dan ga ponižavao

Odmah sam na Lovri vidjela da se nešto događa, počeo je iz škole dolaziti potišten, a vrlo mi je brzo sve i ispripovijedao – kaže mama trinaestogodišnjeg osnovnoškolca Lovre koja je brzo obuzdala prvi poriv da malog agresivca pričeka ispred škola i zalijepi mu jednu vruću.

Umjesto toga se, nakon prvog naleta ljutnje, obratila razrednici, koja je u pomoć pozvala školskog pedagoga i psihologa, uključila se i ravnateljica, a uskoro je sazvan i sastanak s Romanovom mamom.

– Škola je sjajno reagirala, a pokazalo se da Lovro nije jedina žrtva. Roman je prije već bio gnjavio neku drugu djecu – kazala je Lovrina mama. – Razrednica je odmah organizirala i sastanak s Romanovom mamom. Na kraju mi je bilo žao žene, njoj je bilo užasno neugodno, rasplakala se na tom sastanku, rekla je da ga ona doma ne uči da nekog maltretira i obećala da će s Roman ozbiljno razgovarati.

Nasilnik vreba u hodniku

Udruženi pritisak dao je rezultata. Roman se opravdavao da ga iritira Lovrina mirnoća i šutljivost, ali se svome razrednom kolegi ispričao. I – već nekoliko posljednjih dana Lovru pušta na miru.

Lovrino neugodno iskustvo nije rijetkost. U hrvatskim je školama, kako se procjenjuje, svako četvrto dijete svakodnevno izloženo barem jednom obliku nasilja. Zlostavljanje je, naime, ne samo fizički nastraj nego i nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje, oduzimanje novca i stvari, isključivanje iz društva, širenje lažnih priča, geste sa seksualnim značenjem.

Najčešća su mjesta nasilja među vršnjacima hodnici i stubišta, učionica kad nema učitelja, put u školu i školsko dvorište, a nasilje se najčešće događa među djecom između 10 i 14 godina. U tri posto slučajeva zlostavljači su čak djeca iz nižih razreda. Za razliku, pak, od Lovre, svako deseto dijete roditeljima prešuti svoju traumu.

Lovro je imao sreće i što je mama postupila baš onako kako stručnjaci i nalažu ako se dijete nađe na meti nasilna vršnjaka. Psiholozi ističu kako je to situacija koja ne trpi odgađanja i izuzetno je važno reagirati već na prve znakove da dijete trpi zlostavljanje. A njih, pak, nije uvijek jednostavno razaznati.

– Da, to više što nije pravilo da će svako dijete o tome doma otvoreno progovoriti. Dapače, prvi znaci mogu biti upravo suprotni, povlačenje djeteta u sebe – kaže psihologinja Tanja Sever.

– Svakako, na znakove promijenjena ponašanja nužno je odmah razgovarati s djetetom, razjasniti o čemu je riječ i ohrabriti ga da prijavi svaki oblik nasilja kojem je izloženo. Roditelj bi se doslovce već sutradan trebao obratiti razredniku, a onda i školskom stručnom timu – psihologu i pedagogu.

Dok oni ne poduzme propisane korake, ne treba sjediti skrštenih ruku.

– Dobro je da mama ili tata tih dana dočekuju dijete nakon nastave, prošetaju koji put ispred škole i sl. Ali nipošto ne treba ulaziti u verbalni, a nekmoli fizički, kontakt s nasilnikom. Time se može samo štetiti svome djetetu – poručuje naša sugovornica T. Sever.

Ključne riječi

Komentara 13

ZI
Ziggy313
07:35 27.10.2009.

Odličan članak, da nam pokaže kako u sličnim situacijama reagirati. Nažalost, kod onih starijih delikvenata takav pristup baš i ne pali (slučaj Luke Ritza...), tu treba policija...

Avatar punkufer
punkufer
11:47 27.10.2009.

Takve stvari se događaju jer mi kao društvo previše brinemo o nekakvim pravima nasilnika, zločinaca i idiota umjesto o njihovim žrtvama. Da škola može trenutno izbaciti nasilnika ovoga ne bi bilo. Ovako se mora zvati Policiju zbog osnovnoškolaca koji maltretiraju i druge učenike i nastavnike kojima su vezane ruke. Istovremeno kada roditelji maltretirane djece traže zaštitu od nasilnika proglašava ih se problematičnim, rasistima (kad se radi o Ciganima) i slično. Užas!

Avatar billybull
billybull
03:56 27.10.2009.

uzasna greska, mozda i fatalna.... \"roman\" se ispricao, mali \"lovro\" je miran i vec par dana ga ne dira? kakva uzasna greska lovrine mame, uciteljice i kakvo licemjerje romanove mame///mama ne zna da joj je sin agresivan? doma je miran ko bubica i slusa \"od prve?\"moja je prognoza da ce vrlo uskoro, na maturalcu ili u trenutku prvog tuluma ili slicno jadni lovro platiti s debelim kamatama za ovo sto je \"napravio\" romanu...samo se nadam da poslijedice nece biti fatalne...lovrina mama, ili se pobrini za romana, ili seli u drugi grad...inace je lovro gotov...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije